Bebetonozva

2016. február 19. 09:56

Gál Roland fideszes képviselő már nem fideszes képviselő. Ennek csak örülni lehet, hiszen egy gyilkosság gyanúsítottjáról van szó. Botrányos viszont, hogy a dunaújvárosi közgyűlés úgy döntött, Gál Rolandot nem hívják vissza pozícióiból.

2016. február 19. 09:56
Körmendy Zsuzsanna
MNO

„Szép dolog a pragmatizmus, de nem mindig és nem mindenkor. A visszahívás — vagy a felfüggesztés — elmaradása súlyos erkölcsi következményekkel járó döntés volt. Cserna Gábor fideszes polgármester »a város érdekeire« hivatkozott, s a többségi leszavazást azzal indokolta, hogy a jobbikos javaslat »ésszerűtlen«. Pártja szempontjából valóban az, de a Jobbik vagy a PM szempontjából már korántsem. A fő kérdés azonban nem az, hogy X vagy Y párt szempontjai jelentik-e kis hazánkban az ésszerűséget a politika zavaros vizein, hanem az, hogy a nagy, komoly emberi kérdések ezekben a szánalmas csetepatékban elsikkadnak-e, vagy kidomborodnak? Másképpen fogalmazva: van-e párt — nem idehaza, hanem a földgolyóbison , amelynek szempontjai fontosabbak az elemi tisztesség szempontjainál, az emberi együttélés alaptörvényeinek betartásánál? Felülírhatnak-e bármikor is pártszempontok erkölcsi követelményeket?

Tegyék félre demagóg érveiket a dunaújvárosi fideszesek, mert senki nem a betontörmelék alá rejtett vállalkozó halálát kéri számon tőlük. De azt igen, hogy miként viszonyulnak képviselőtársukhoz, egy ember feltételezett gyilkosához, akinek cinikus szavazattöbbséggel meghagyták tisztségeit, mintha azokba Gál Roland legalábbis  be lenne betonozva. Így az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított még közszereplő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sitiveni Klein
2016. február 19. 23:20
Ja még valamit: A rendőrség (nyomozó)és a ügyészség tevékenységét miért mondják bűnüldözésnek? (Azért ezeket mégsem lehet ártatlanság vélelmi hivatalnak nevezni.)
Sitiveni Klein
2016. február 19. 22:09
1. Nincs ügyész..Így perbe sem fogják... (A magánvád esetén Te vagy a vádló!) 2. Az ügyésznek nem kell ártatlanság vélelmét figyelembe venni, nem ez a feladata. De, nekem és neked és minden firkásznak meg.. politikusnak igen, még akkor is úgymond: nyilvánvaló a bűnösség. "Mert ártatlannal szemben tilos vádat emelni. " Nem tilos, csak nem szép dolog. Az ügyészt nem fogják elítélni, mert valakit ártatlanul bíróságra vitte. (Ha olvasol újságot, akkor látod, hogy sajnos sokszor előfordul.)
Sitiveni Klein
2016. február 19. 21:19
"Az is justizmord, ha tudván ártatlant vádolnak meg." Akkor én most megvádollak, hogy a megerőszakoltál. Megyek a bíróságra mint magánvádló (természetesen megelőzve feljelentést). Ez még nem justizmordizmus. Ha elítélnek, az már igen :-) (Lásd a Zsanett (?)ügyet.) Visszatérve az eredeti témához. A dunaújvárosi [email protected] VÉLEMÉNYEM (SŐT MEGGYŐZŐDÉSEM)szerint is bűnös. Virtuálisan pálcát is törhetek felette, de ez alapján nem viszik börtönbe. Majd bíróság kimondja, ez a jogállami eljárás. Ne hozzuk vissza az ötvenes éveket, ahol a bíróságon... VÉDŐÜGYVÉD:... itt sok olyan bűn van, hogy csak a hálál lehet a büntetés.... Fontos még, hogy igazságot és jogszerűséget ne keverjük össze. Nagyon jó, ha egymást teljesen fedik, de két különböző dolog.
Sitiveni Klein
2016. február 19. 19:56
"3. eleme az "elítélt" volna helyes logikával." Miért nem jó a bűnös kifejezés? Ítélet hirdetés: XY Bíróság.... alábbi határozatot hozza ... BŰNÖS.... Az "elítélt" már negyedik elem, ítélet hirdetés után következik. "Mondom, ha valakit ártatlannak kell tekinteni, akkor az ártatlannal szemben vádat emelő ügyész justizmordot követne el, s az ártatlannal szemben emelt vád alapján folyó büntetőperben a bíró egyetlen dolga az azonnali felmentés volna." Nem az a lényeg, hogy ártatlan vagy nem, ha nem hogy gyanúsított még. Justizmordot az ügyész akkor követne el ha eleve bűnösnek mondná ki, erre csak bíróság jogosult. Nem szabad összekeverni hétköznapi fogalmakat a jogi fogalmakkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!