Korszaknyitány

2016. február 13. 14:38

A találkozó geopolitikai szükségszerűség is. A muzulmán világ nyugtalansága teszi egyértelművé, hogy nem csak egy kósza szellő fújta egymás mellé Ferenc pápát is Kirill pátriárkát. Van mit megbeszélni nekik is.

2016. február 13. 14:38
Kuthi Áron
MNO

„Zsinatok hosszú sora ütött rést az egységbe, a politika világi szereplői pedig érdekeiknek megfelelően tágították vagy szűkítették e repedést. A hatalmi versengés lassan, de biztosan úgy szedte szét a régi, nagy egyetemes (katolikus) keresztény egyházat, hogy azt tanítani lehetne. És ezen már nem sokat változtattak azok a kísérletek 1274-ben és 1439-ben, amelyek az egyházak uniójával próbálkoztak. Ha elfogadjuk, hogy a szakadás csupán erőpolitizálás, pozícióharcok, dogmatikus viták eredménye, akkor vajon mi a mostani találkozó?

Egyfelől hatalmas fordulat, kiengesztelő másikhoz fordulás, és jelzés a nyájnak, a világnak. Mert a föld egyes részein a mindennapi kenyér mellé a mindennapi ellentétek is hozzátartoznak, csak egészen keresetlen például véve a hagymakupolás honfoglalásnak nevezett, az erdélyi tájképben és beszédtémákban is felbukkanó jelenséget. És vajon ki vonná kétségbe, hogy például Ukrajnában civilizációs törésvonallal ér fel a görög katolikus, avagy az ortodox felekezethez való tartozás?

A találkozó geopolitikai szükségszerűség is. A muzulmán világ nyugtalansága  például Bizánc 1453-as elfoglalásának tükrében figyelve  teszi egyértelművé, hogy nem csak egy kósza szellő fújta egymás mellé Ferenc pápát is Kirill pátriárkát. Van mit megbeszélni nekik is, és a két felekezet hosszú távú fennmaradásában érdekelt feleknek, hívőknek is. Hogy maradjon valami működtethető válasz a hamarosan eljövendő új világhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2016. július 28. 22:53
Lesznek itt még érdekes kényszerszövetségek a jövőben...
Öreg
2016. február 14. 22:35
Csupán annyi történt, hogy a világ különböző részeiről a kereszténységet ért sérelmek miatt egyre gyakoribbak az S O S jelzések. Van ahol fizikai értelemben - a keresztények kivégzése és üldözése révén és nem csak a háborús övezetekben- indulnak a segélykérések és van, ahol ideológiai megbélyegzéssel, sőt megnyomorítással teszik lehetetlenné a kereszténységet- a hagyományos /Biblikus/ család elleni támadásokkal, sőt a vallásban élő családoktól a gyerekek elvételével /Norvégia/ riogatva. Ha ez nem elegendő a világ egyházi vezetőinek az összefogásra és erőteljes fellépésre, akkor ez már az önfeladás minősített esete. Protestánsként azt várnám, hogy a keresztény egyházak mindent elfogadó /legfeljebb ejnye-bejnyéző/ nyilatkozatai helyett kemény követelésekkel lépjenek fel a keresztény /múltú/ államok politikai vezetésével szemben, hogy az üldözések szűnjenek meg. Nyilvánítsák ki azt is, hogy a mostani liberális jogvédő trenddel / ahol többségében parciális értékeket védenek a többséggel szemben / valósan az emberi élet és a közösségek védelme a követelésük. Mert írva vagyon: aki a legkisebbel jót cselekszik, Velem teszi azt,mondja Jézus./ Lerövidítve a Bibliából/
Öreg
2016. február 14. 20:21
Kedves Uram ! A mai - az egyházak /de az emberiség!/ számára nem kedvező időben nem a leválások okaival, körülményeivel kellene foglalkozni, hanem az egyházak /keresztény felekezetek/ vezetőinek közös fellépésével megakadályozni a keresztények üldözését és a szekularizál világ sokféle anti Biblikus cselekedeteit. / Pl: családellenesség, gyűlölet terjesztése a népek és embercsoportok között/ A két magas rangú egyházi méltóság közös nyilatkozata ennek megfelelő lépés volt, de csak az ELSŐ! Minél előbb és minél határozottabb folytatást.
Vasvirág
2016. február 14. 12:01
Öröm olvasni írásait! Megerősít a hitemben! Köszönöm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!