Orbánt nem érdekli a megoldás, csak a saját hasznát keresi

2016. március 26. 11:46

A választók apatikussá váltak a liberális demokráciával szemben. Egyszerűen unják az átláthatatlan bürokráciát és a technokrata politikai vitákat. A közéletben is az erős érzelmeket keressük, és elég rég volt már háború a transzatlanti térségben. Interjú.

2016. március 26. 11:46
Anne Applebaum
444

Mitől változott meg a nyugati politika nyelvezete néhány év leforgása alatt? Az elmúlt években európai szélsőjobb, újabban pedig Trump már olyan hangnemben politizálnak, mintha a transzatlanti térség a megmaradásáért vívna élet-halál harcot és a jelek szerint erre van is választói kereslet.

Mert a választók apatikussá váltak a liberális demokráciával szemben. Egyszerűen unják az átláthatatlan bürokráciát és a technokrata politikai vitákat. A közéletben is az erős érzelmeket keressük, és elég rég volt már háború a transzatlanti térségben. A gazdasági forradalom eszménye és a baloldal halott; marad a jobboldali radikalizmus. Le Pen és a Nemzeti Front Franciaországban, a UKIP és Nigel Farage az Egyesült Királyságban, de a lengyel és a magyar szélsőjobb is egyre sikeresebben szólítanak meg korábban baloldali elkötelezettségű szavazókat is.

Erre persze rá is játszanak az autokratikus nagyhatalmak: Oroszország Európában, Afrikában Kína tanácsokkal és pénzzel népszerűsíti ezt a fajta anti-modern nacionalizmus; azt az ideát, miszerint nem kell demokrácia ahhoz, hogy egy ország prosperáljon. És ez az idea ma elég jól rezonál a választópolgárok változó politikai igényeire. (…)

A visegrádi országok közösen igyekeztek blokkolni a tanács többsége által favorizált megoldási javaslatot. Milyen visszhangja van az alkalmi kelet-európai koalíciónak Brüsszelben?

Katasztrofális döntés volt a visegrádi országok részéről, hogy megpróbáltak egységesen fellépni a mainstreammel szemben. Nagyon rossz üzenete van a nyugati országok felé. Amikor ebben az ügyben csoportként lépnek fel, azt a benyomást keltik nyugaton, hogy ez így egyben Kelet-Európa: egy rasszista csoportosulás, akiről azt hitte a Nyugat, hogy sikerült integrálni, de itt a bizonyíték, hogy nem.

Ha Orbán Viktor komolyan eredményeket akarna elérni, akkor mainstream európai fórumokon próbálna meg egyezségre jutni a befolyásosabb nemzetekkel. A franciák, és különösen a britek sok mindenben egyetértenek azzal, amit a V4 országok közvetítenek; mégsem látni, hogy a magyar vagy a lengyel miniszterelnök mondjuk Cameronon keresztül próbálna meg eredményeket elérni. Ehelyett ülnek a sarokban.

Mindenki látja, hogy Orbán csak megjátsza magát és egyedül a népszerűség érdekli. A kérdőíves felmérések, a V4-ekkel való nevetséges összeállás és a népszavazási kezdeményezés, a védelem látványos felvonultatása - ez mind csak porhintés. Nem tudok másra gondolni, mint hogy Orbán Magyarországon népszerű ezzel a politikával, mert így Közép-Európa vezetőjének tűnhet. De nyugaton már mindenki gyanakvó vele szemben. Számomra nagyobb rejtély, miért mennek bele a lengyelek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2016. március 28. 14:33
Anna néni. Kérdezze meg lengyel férjétől, Sikorski úrtól, aki az amerikaiakat nemes egyszerűséggel fasznak nevezte, miben miért vesznek részt a lengyelek. Ami a sarokba állított Orbánt illeti, a bajor miniszterelnök vagy Cameron bizonyára a sarkon keresték fel (ha már arra ballagtak). Egyéb badarságaira nem érdemes kommentelni.
Szvidrigajlov
2016. március 28. 11:30
Szerintem meg Applebaum korrekt. Nem állitja magáról hogy református és nem magyarositott se Székelyre se Magyarbálintra. Így lehetővé teszi hogy tudjuk: vannak ők és vagyunk mi. A viz és a tűz. Igy olvassuk a szemetjüket!
Nannyó
2016. március 28. 10:20
Ennek a nőnek az a legnagyobb problémája, hogy az amerikai érdekszférába tartozó Lengyelország keményen beszállt a V4-ek csoportjába. Ez valszeg az amerikaiaknak gondot okoz. Azon meg jót mosolyogtam, hogy nem sikerült Kelet-Európát integrálni a Nyugathoz... Nembaj, majd az afrikaiakat sikerül... :))))
zolka50.50
2016. március 28. 01:36
A liberális demokráciák, de még inkább a liberálisok apatikusokká váltak a választópolgárokkal szemben. Mellesleg erre a libsi luvnyára már sehol sem kíváncsiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!