Supertrump

2016. március 04. 12:49

Amerikai elnökválasztási előjátékon még soha nem szórakoztam ilyen jól. Sőt: olyan sem volt még, hogy ennyire érdekelt volna az egész felhajtás. Az, ami most van, Donald Trumpnak köszönhető.

2016. március 04. 12:49
Gazda Albert
MNO

„A két figura – Obama és Trump – a legtöbb szempont szerint nem összehasonlítható, de egyben igen. Korábban kizárható lett volna, hogy akár csak a jelöltségig is eljussanak. Obama nyilván az előítéletek miatt – amelyek lebomlása amúgy hatalmas sebességgel ment végbe –, Trump pedig azért, mert a politika olyan dolog, amit komolyan kell venni.

Azaz kellett. Eddig. Azok, akik csinálják a politikát, azt gondolták, ez örökké így marad. Ám a választók másképpen vélekednek. Nekik minden jel szerint nincs már kedvük a régi keretrendszereken belül gondolkodni a világról és Amerikáról. Az eredmények ezt mutatják.

Most, hogy demokratáknál Hillary Clinton felülkerekedni látszik a dettó meglepetésember Bernie Sandersen, sokan – persze főleg a demokraták – hajlamosak a Trump-fenomént a republikánusok válságaként értelmezni. Holott az is valami volt, hogy a kábé szocialista Sanders milyen messzire jutott. Ugyanarról a jelenségről beszélhetünk, ne feledjük.

Trump folytatódó szárnyalásának kétségkívül a republikánusok örülnek a legkevésbé. Nemigen van forgatókönyv, amely alapján súlyos veszteségek nélkül kikecmereghetnének a csapdából. Jól nevelt és jól képzett embereik sorra buknak, egyikük sem volt képes felvenni a versenyt a kezdetben könnyedén félrepöckölhetőnek sejtett milliárdossal. Az emberrel, aki nem emlékeztet egy elődjére sem, és aki totálisan kiszámíthatatlan.

Vannak, akik – a maguk megnyugtatására? – a Ronald Reagan-párhuzammal próbálkoznak. Mondván, őt is csak egy másodvonalbeli hollywoodi filmszínésznek látták-láttatták, és lám, mi lett belőle: a 20. század második felének legnagyobb elnöke, az ember, aki elsöpörte a kommunistákat a föld színéről. Nos, epizódszerepeket Trump is kapott, sokat, Emmy-díjakkal is megdobták egyikért-másikért. De itt vége az összehasonlíthatóságnak. Pojácát soha nem játszott Ronald Reagan, és esze ágában sem volt felrúgni a fontosabb belső szabályokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. március 05. 12:01
Muppet Show.
marko11
2016. március 04. 18:13
Trump vszleg még az ifj. Bushnál is lejjebb vitte a mércét. (Határ a csillagos ég? Lefelé?!) Kb. egy magyar ált. iskolás szintjén társalog a választóival. (Elnézést az értelmesebb magyar ált. iskolásoktól!) G. Albertben meg azt bírom, hogy milyen derűsen szemléli a világ romlását. Mint a székelyek mondták anno: hülyülünk, hogy meg ne hülyüljünk!
kulalak
2016. március 04. 15:55
Az eredetiben ott van. "Ebben a pillanatban fogalmunk sincs semmiről." "A másnap miatt ráérünk aggódni később, többet innen úgysem tehetünk." Ez van.
Ellensúly
2016. március 04. 15:38
Az Egyesült Államok kétpólusú egypártrendszerében régóta nem jelent meg körön kívüli elnök. Trump az lehetne. (Ettől függetlenül természetesen nem kizárt, hogy katasztrofális elnök lenne.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!