A változó változatlan – a nőnap ünnepe

2016. március 08. 17:20

Minden országban máshogyan ünneplik a nőket: csokival, mimózával, hóvirággal, és/vagy tüntetéssel. Az adott ország politikai helyzetétől függ, hogy ez az esemény, mely a női méltóságot ünnepli, rendőrattakba vagy politikai közönybe fullad.

2016. március 08. 17:20
Pető Andrea
Reflektor.hu

Az ünnep eredeti tartalma az, hogy a munkavállalóknak a tulajdonosi profit elsődlegességével szemben joguk van a testi épségük és méltóságuk védelmére és azonos munkáért azonos bért kapni. Innen indult Nőnap ünneplése New Yorkból 1857-ben, hogy a holland királynő születésnapján ünnepelt Nőnapon át aztán 1922-től a Szovjetunióban hivatalos állami ünnep legyen. Minden országban máshogyan ünneplik a nőket: csokival, mimózával, hóvirággal, és/vagy tüntetéssel. Az adott ország politikai helyzetétől függ, hogy ez az esemény, mely a női méltóságot ünnepli, rendőrattakba vagy politikai közönybe fullad. Magyarországon a politikai progresszió, melynek egyik alapja a női méltóság védelme, éppen az államosított feminizmus politikai és érzelmi hagyatékával nem tud megbirkózni. És ezért a mai Magyarországon nagy a tét, hiszen a Nőnap ünneplésének módja az ország kisebbségeinek, a kisebbségek méltóságának helyzetét mutatja.

Pedig a Nőnap tartalma 2016-ban éppen úgy azonos és mindenkire érvényes, mint a 20. század elején, mikor a progresszió képviselői a női választójog és az egyenlő munkaért egyenlő bér követelésével vonultak utcára. Lehetőség lenne egy társadalmi minimum megfogalmazására. Hiába harcoltak a nőmozgalom képviselői Slachta Margittól Kéthly Annán át Meller Eugéniáig, hogy csak néhány kiemelkedő és mai napig ismert női politikust említsek, hiába intézményesültek a diszkriminációt tiltó jogszabályok 1948-tól, az egyenlő munkáért egyenlő bért kimondó első törvénytől az Európai Unióban a diszkrimináció tilalmát meghatározó amszterdami szerződésig, ha most új falak keletkeznek éppen a Nőnap felhasználásával. A posztmigrációs Európában egyre többször eszközzé válik az olyan kormányok kezében a nők egyenlőségének követelése, akik amúgy saját nemzeti szakpolitikájukban nem jeleskedtek a női esélyegyenlőség területén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. március 09. 07:09
Magyar Bálint hogyan ünnepelte magukat kedves Andrea?
Knerten
2016. március 09. 02:10
Beleintegrálódtunk a zejrópába, mer már nekünk is vannak ocsmány kockafejű, férfigyűlölő megmondónőink. Csak azt nem értem, az ilyenek miért nem Pakisztányba vagy Indijába harcolnak a nők jogaiért? Tán csak nem azért, mert ott TÉTJE is lenne a dolognak, itt viszont prhímán meg lehet élni belőle?!
néhai Ch.Pilot
2016. március 09. 00:20
"A posztmigrációs Európában..." hol van még a "poszt"?! A migráció még prezent!
Droite
2016. március 08. 21:31
Menjel el banyasznak nyomorult... Mi a faszt akarsz a fene nagy kapitalizmusban ba.dmeg had dontse mar el a munkaltato, a tulajdonos hogy kit akar es mennyiert foglalkoztatni. Ja csak az allami szektorban lehet belepofazni hogy ki mit csinaljon, mennyiert. Noi kvota, buzi kvota, noveny kvota...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!