Büntetésben vagy: „Nincs internet egy hétig!”

2016. március 30. 13:45

A technológia központi szerepet játszik a gyerekek életében, így időnként értelmes tiltás a szülők részéről, hogy korlátozzák az internethasználatot. Beválik a digitális büntetés?

2016. március 30. 13:45
Szűts Zoltán
Médiahorizont

A digitális technológia nem csupán fejfájást okoz a gyermekeiket normális kommunikációra és egészséges mennyiségű magamutogatásra nevelő szülők számára, de kézenfekvő szabályozási, büntetési eszköznek sem utolsó. A rosszul viselkedő vagy tanuló fiatalok ugyanis digitális büntetésbe kerülnek. A már említett felmérés megmutatta, hogy a szülők 65% élt az okostelefon vagy internetelérés megvonásával, mint nevelési eszközzel. Eltávolodva a büntetéstől és a megelőzésre, kontrollra fektetve a hangsúlyt elmondhatjuk, hogy nagyjából 60%-uk ellenőrizte le az előzményeket átfésülve, milyen oldalakat böngészett gyermekük, vagy mit posztolt a Facebookon. Médiakutatóként úgy gondolom, hogy ezt minden szülőnek meg kellene tennie. A híváslistákat, SMS-eket minden második apa vagy anya rendszeresen átnézi. Nagyon kicsi azonban azok száma, aki olyan alkalmazásokat telepítettek a gyerekük telefonjára, számítógépre, melyek bizonyos tartalmakat, kimenő hívásokat automatikusan letiltanak, vagy durvább esetben, követik gyermekünk mozgását annak tudta nélkül.

Apaként és médiakutatóként azok közé tartozom a feleségemmel együtt, aki a »Beszéljük meg!« policy mellett tör lándzsát. Bár a gyerekem még nincs fent a Facebookon, és nagyon kis mértékben böngészik weblapokot, negyedikesként mégis időnként már rákeres dolgokra, és kiterjedt levelezést, csevegést folytat osztálytársaival. Fontosnak tartom tehát a proaktív magatartást, mely számos problémát meg tud előzni azáltal, hogy megbeszéljük gyerekünkkel, milyen a helyes online viselkedés, egyes tartalmakat hogyan kell értelmezni, és milyen veszélyei vannak az online létnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!