Bocs, puszi – és akkor ennyi?

2016. május 13. 14:13

Attól tartok, kering bocsánatügyben néhány közkeletű félreértés.

2016. május 13. 14:13
Balavány György
Balavány György
HVG

„Roppant örülnék annak, ha az önreflexió és a bocsánatkérés kultúrája kialakulna a hazai köz-és magánszereplők között, de ami itt látszik kialakulni, az nem az. Manapság a bocsánatkérés a végső esetre tartogatott  kommunikációs csodafegyver: valaki elkövet egy vétket – olyasmit, ami az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő – majd szól, hogy bocsánat, vagy elnézést, és nincs tovább  firtatni való, hisz »bocsánatot kért.« Attól tartok, kering bocsánatügyben néhány közkeletű félreértés. (...)

»A bocsánatkérés annyi, hogy bocsánatot kérek«.

Nem, nem, nem. Az igazi bocsánatkérésnek vannak elengedhetetlen feltételei. Az első, hogy a vétkes valóban mérje fel a tettei súlyát, ne a  mentségeivel nyomuljon, és ne azt hangoztassa, hogy az ügy mennyire bagatell, és mennyire más tehet róla, és az ügy mennyire nem az, aminek látszik, hanem  csak félremagyarázás , és valójában ő egy jó ember. Azt se mondogassa hetykén, hogy mekkora menőség már bocsánatot kérni. Ezek a tipikus kommunikációs húzások, kényszer-szülte taktikai bocsánatkérések okkal váltanak ki viszolygást.

Az igazi bocsánatkérés nem megy megalázkodás nélkül. Ezért nem könnyű vagy olcsó dolog, és egyáltalán nem játék. Az igazi bocsánatkérés tartalma az, hogy vétkeztem, konkrétan ellened vétkeztem, nagyon sajnálom, megérdemlem és vállalom a következményeket, de kérlek, hogy bocsáss meg nekem. Az igazi bocsánatkérésben ráadásul ígéret is van: »azon leszek, hogy ez többé ne fordulhasson elő.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. május 14. 08:15
De ez ennek a két embernek a dolga és magánügye egymás közt. Amit a nyilvánosság megkövetelt, azt megtették. Azért, hogy legyen végre vége ennek a számukra rémálomnak főleg, ami az áldozatot illeti. Én meghallgattam, megnéztem az ide berakott videót, és minden tiszteletem az övé. Ez egy tiszteletre méltó nő, tiszteletben kellene tartani a kérését, hogy szálljatok le a témáról, mert ez neki is nagyon rossz. Nem csak a Kiss Lászlónak. Ami pedig Kiss Lászlót illeti, bíróság elé állították, elítélték, leülte, most pedig meghurcoltatott, tönkretetetett, térdre kényszeríttetett, és megtette, amit a nyilvánosság elvárhat tőle. Mit akartok még?
Csomorkany
2016. május 14. 06:00
Ez undorító. Mit kellett volna még tenni Kissnek, hogy Balavány villámló tekintete előtt is megálljon?
Békanász a hasadon
2016. május 13. 23:46
Juli néni, Kati néni -letye-petye-lepetye! üldögélnek a sarokba, jár a nyelvük, mint a rokka -letye-petye-lepetye! Bárki inge, rokolyája -letye-petye-lepetye! lyukat vágnak közepébe, kitûzik a ház elébe -letye-petye-lepetye!
kjkj945
2016. május 13. 20:25
B i Gy ó Bocs, puszi - és akkor ennyi? NEM még egy két hónapig rágódnak rajta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!