Gólya, gólya…

2016. május 12. 07:31

A törött lábú, szétvert fejű gólya is a társadalmunkról beszél. Mert cserebogarat, békát még csak-csak. De gólyát nem. A gólyát magyar gyerek gyógyítja. Legalábbis ez a magammal hurcolt, csodálatos hitem. Az Isten verje meg…

2016. május 12. 07:31
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Magyar az, aki ha meghallja, hogy »Gólya, gólya gilice«, azonnal rávágja a folytatást: »Mitől véres a lábad?« S persze ha nem is mondja ki, de a fejében elhangzik ez is: »Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja«.

Ez a magyar.

Így hallottuk Czinétől, és ez elkísér most már minket, 4/b-seket mindenhová. És ez segített visszatérni a jó oldalra is, mindig.

Történelem van ebben a mondókában, persze, hogy történelem. S a mi gólyamadarunkat valamiképpen fel is magasztalja. A gólya, a fecske – legkedvesebb vándoraink, akik elmennek, de mindig visszatérnek hozzánk, ez teszi őket misztikussá a magyar néplélekben, misztikussá és hasonlatossá önmagunkhoz. A gólyamadár, a fecskemadár hasonlatos a »vándor székelyhez«, aki »haza talál«, Ábelhez, aki Amerikából és a Rengetegből is mindig haza talál végül, és mindenhonnan a szülőfalu tornyát látja.

Így valahogy. És persze, nem kell ezt mind végig gondolni, a lényeg annyi, hogy a gólya és a fecske minekünk különösen kedves.

A gyermekben pedig benne lakik a szadizmus. A gyermekben ott szunnyad az ölés atavisztikus vágya. A gyerek falkába verődve bántja a gyengét, és megöli, durván a cserebogarat. S még a békát is… (...)

A törött lábú, szétvert fejű gólya is a társadalmunkról beszél. Mert cserebogarat, békát még csak-csak. De gólyát nem. A gólyát magyar gyerek gyógyítja.

Legalábbis ez a magammal hurcolt, csodálatos hitem. Az Isten verje meg…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki1
2016. május 12. 14:46
Az idióta hülyegyerekeknek, és itt nem csak cigányokról van szó, sőt, alapvető szórakozása az állatok kínzása, megölése. Több olyan esetről hallottam én is, ahol egy idióta gyerek például egy macskát ölt meg olyan módon, hogy baltával(!) levágta a lábait. Azt most nem írom ide, hogy az ilyen hülyegyerekkel én mit csinálnék, mert valószínűleg a Mandi végleg letiltana, de tudomásul kell venni: ha ilyesmi megtörténik, a szülők általában sz*rnak rá, mert ők is csináltak ilyet gyerekkorukban. És ezen röhögnek. Itt alapvető, társadalmi problémáról van szó, arról, hogy miért érzi úgy egy 7-12 éves hülyegyerek, hogy neki állatokat kell kínoznia és megölnie ilyen brutális módon? Miért van ez? Hozzáteszem, ez nem etnikumfüggő. Én soha életemben nem öltem meg állatot, és késztetést sem éreztem ilyesmire. Egyszerűen nem értem, hogy ez a jelenség a gyerekek körében miért létezik.
OberEnnsinnen
2016. május 12. 13:39
Az a gólya nem más, mint mi magunk. A kép alá ezt is írhatnánk: "1920. június 4., Magyarország." És kik tették ezt velünk, kik voltak az értelmi szerzők, kik a projekt levezénylői? A szerencsétlen gyerekek neve ismert. Az aljas emberteleneké, szervezeteiké, céljaiké: nem!
Békanász a hasadon
2016. május 12. 12:08
Nem egyszer láttam, ahogy cigány apuka egyévesforma kisgyerekét köcsög csicskának nevezi. Az a gyerek miket fog majd csinálni?
Hora
2016. május 12. 12:00
Kevesebb PC-t, és több hittan és etika oktatást. Még hogy nem fér rá a mai ifjúságra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!