Ismerjük be végre: félünk!

2016. május 16. 16:57

Fél az ápoló, fél az orvos, hogy sikertelen lesz a rendszerben, amely egyre rohad, de fél attól is, ha megszólal, kirúgják. Fél a tanár elmondani, hogyan törik meg.

2016. május 16. 16:57
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Fél az újságíró, hogy mi van, ha megírja ezt vagy azt, félnek a szerkesztőségek, mikor jutnak az Origo vagy a VS sorsára. Fél a munkavállaló, fél az elit, hogy lecsúszik, fél a szegény, hogy még ennél is rosszabb lesz, fél a társadalom a menekültektől, fél a Fidesz-szavazó a kommunistáktól, az idegen erőktől, fél a régi balos szavazó az antiszemitáktól. Fél az állampolgár az adóhivataltól, félünk, amikor hivatalos levelet kapunk, hogy meg tudjuk-e oldani, félünk gyereket vállalni, mert nem tudjuk, mi lesz 10 év múlva. De fél a diák a tanárától, fél a munkavállaló a főnökétől is. (...)

Persze ezek a félelmek nem 2010-ben kezdődtek, és még azt se mondhatjuk, hogy csupán 2010-től erősödtek volna meg durván, és váltak volna a politikai hatalom fegyverévé. Az elmúlt 100 évünk az alapja a legtöbb félelmünknek, és szépen lassan a társadalom intézményei is félelemalapúvá váltak, miközben a rendszerváltás után a politikai pártok egyre inkább ezekre a félelmekre játszottak rá. De persze azt se hallgathatjuk el, hogy mára a kormánypárti politikának nem csupán alapja a félelem, hanem egyöntetűvé vált a rettegtetéssel, a félelemkeltéssel. Ez tartja hatalmában.

Pontosan ezért, aki ma változást akar elérni ebben az országban, nem csupán ügyes politikusnak, hanem ügyes pszichológusnak is kell lennie. Meg kell értenie, miért félnek azok, akik potenciálisan rá szavaznak, és meg kell értenie azt is, miért félnek azok, akik nem. Meg kell értenie, hogy a társadalom legegyszerűbb működéseit hogyan szabályozza a félelem, és meg kell találnia azokat a katarzisra, közös kitörésre alkalmas pontokat, ahol felszabadíthatja az állampolgárok tömegét a félelem alól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bravo
2016. május 17. 20:49
Félek a cinikus nulla tanároktól, akik évtizedes jegyzeteiket adják le mindenféle minőség vagy tartalom ellenőrzés nélkül, de kockás ingben piknikeznek az első sorban többletpénzt, szabadságot és elszámolás nélküli káoszt remélve. Félek azoktól a tehetségtelen megélhetési bíróktól, jogvédőktől, ügyvédektől (az ügyészeket nem bántom, mert mindenki őket ellenőrzi és szekálja, ugyanakkor erre a hivatásra a jelen körülmények között olyan szent elhívatás kell, ami több mint tiszteletreméltó) akik napi szinten csúfolják meg az ésszerűség, jogszerűség, integritás és tisztesség elveit. Félek azoktól a politikusoktól, akik valódi képzés, nyelvtudás vagy külföldi tapasztalat nélküli szolgáktól vagy bevándorlók nemzedékeitől remélik a megváltást. Félek azoktól a gazdag pajtásoktól, akiknek hatalma lassan párhuzamos döntési rendszereket hoz létre. Félek az idegenszívű magyarellenes gyűlölködőktől és az ellenük megnyilvánuló averziónk hazug meglovaglóitól, mert pusztuláshoz vezet az útjuk.
tas0125
2016. május 17. 15:30
Mi van, megjöttél te szürke hártyányi rettegő. Ha azt mondom senki, sajnos az se akinek félni kellene. Pl. a bűnöző. Nem, mert megteheti, sőt előbb-utóbb pénzt is csikar ki az államból. Amit te össze írtál 100 év magyar publicistáinkból, az maga a hivatásos félelem keltő. De lásd elfogyott az emberekből a hülyeségeid. Kezd kikopni a próbálkozásaitokból az isten adta nép,kezd saját lábán járni.Égvilágon semmiért nem kívánnak rettegni. Ha félnek valamiért, hogy idegeneket ránk zúdítják.
BőröndÖdön
2016. május 17. 14:16
Miért ver minket a jóIsten a csuti paraszttal??
Vigyázzunk
2016. május 17. 13:59
Én nem félek. A Bibó idézet jó, maga az írás szemétre való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!