Papot gyilkolt az iszlamista terror: a legrosszabb forgatókönyv jöhet Európában

2016. július 26. 17:34

Elég néhány önjelölt igazságosztó, hogy időnként fellobbanó, időnként kihunyó terrortámadások és erre válaszként etnikai-vallási alapú összecsapások helyszínévé alakuljon Franciaország vagy a szintén nagyon feszült Németország.

2016. július 26. 17:34
Ablonczy Bálint
Válasz.hu

Az idős pap lemészárlása ma reggel a francia kisvárosban még a folyamatos támadások miatt kába Franciaországban is különös döbbenetet keltett, mert templomot, híveket még soha nem támadtak meg. A megállíthatatlannak tűnő támadáshullám nyomán szinte minden politikus arról beszél: Franciaország háborúban áll. Nem elég tehát már a hashtag-hullám, az összefogásról és egységről szóló nyilatkozatok is inkább ingerelik, mint megnyugtatják a biztonságukért aggódó franciákat.

Igen ám, de a háborúnál kevés rondább dolog létezik, amelyben még a megtámadott fél is számos erkölcstelenséget kénytelen elkövetni. Minél elszántabb az ellenség, annál többet. Márpedig az ellenfél fanatikus: a hírek szerint a Saint-Etienne-du-Rouvray-ban agyonlőtt terrorista olyannyira számontartott szélsőséges volt, hogy még elektronikus karperece is volt és reggel 9 és 12 között hagyhatta csak el otthonát. Ma reggel el is hagyta, hogy gyilkoljon. Mindez legalábbis kétségessé teszi, hogy lehet-e a demokráciák által elfogadott eszközökkel harcolni önmaguk életét odadobni kész terroristák ilyen tömege ellen. Nicolas Sarkozy mindenestre a merénylet utáni megszólalásában arról beszélt, hogy »könyörtelennek kell lennünk« – ő ezen a jobboldal korábbi javaslatainak azonnali kormányzati végrehajtását értette.

Ha azonban az ilyen típusú ellenséggel szemben nincs jogállami megoldás, s Franciaország kénytelen »együttélni a terrorizmussal«, amire Nizza után Manuel Valls miniszterelnök utalt, akkor megnő annak a veszélye, hogy egy idő után egyesek kezükbe veszik a dolgokat. Sokak számára joggal tűnik elviselhetetlennek a gondolat, hogy az állam tehetetlensége miatt nagy számban haljanak meg ártatlanok.

A múlt csütörtökön megjelent Heti Válaszban idézem Patrick Calvart, a francia belső elhárítás vezetőjét, aki még Nizza előtt egy parlamenti meghallgatáson azt mondta: újabb terrormerényletek esetén Franciaország

  • a polgárháború szélére sodródhat,

  • s az ultrajobb elkezdhet bosszút állni a muszlim közösségeken.

De nem is kell ilyen forgatókönyvre gondolni, hiszen posztmodern társadalmainkban nincsenek harcra és emberölésre kész tömegek. Elég néhány önjelölt igazságosztó, hogy időnként fellobbanó, időnként kihunyó terrortámadások és erre válaszként etnikai-vallási alapú összecsapások helyszínévé alakuljon Franciaország vagy a szintén nagyon feszült Németország. Márpedig ennél rosszabb forgatókönyvet el sem lehet képzelni Európa számára.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemoda Buda
2016. július 27. 12:20
Nem a pap lényeg, hanem a kegyetlenség ! Végtére is mondja már meg a sok huhogó, hogy mit akar ? A demokratikus polgári jogok teljes felszámolását ? Vagy Európa menjen és foglalja el a Közel-Keletet ? Vagy mit ? Orbán mit akar ? A pénzen kívül !
2016. július 27. 11:54
A franciaországi támadással végső soron az iszlám az európaiság-tudat fundamentumát támadta meg, persze, csak azét az Európáét (és Franciaországét!), amely nem engedte meg felállítani II. János-Pál pápa szobrát.
2016. július 27. 02:18
Európába tavaly meg az idén cca 1,5 millió bevándorló érkezett a már itt tartózkodó, nem európai szellemiségű muszlimhoz. A legóvatosabb becslések szerint is minden ezredik bevándorló potenciális "lehetőség" a hozzáértők szerint, tehát cca.1500 fő. Eddig mindössze ennek a létszámnak még az egy ezreléke sem aktivizálta magát. Európa bele fog rokkanni, és nem csak gazdaságilag.
Harangláb
2016. július 26. 22:59
Egy dictatorra, egy új Camillusra van szüksége Rómának...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!