Orbán népszavazása a kilépést készíti elő

2016. július 28. 16:11

Ma a politikai választóvonalak Európában ugyanis már nem a jobb és a baloldal, hanem az európai integráció hívei és – nem ellenfelei, hanem – ellenségei között húzódnak.

2016. július 28. 16:11
Hajdu Nóra
hvg.hu

Ma a politikai választóvonalak Európában ugyanis már nem a jobb és a baloldal, hanem az európai integráció hívei és - nem ellenfelei, hanem - ellenségei között húzódnak. Európa, és benne Magyarország sorsáról így az integráció melletti koalíció erőssége vagy gyengesége fog dönteni - a bal-jobb felállástól lényegében függetlenül.

No, ez a kérdés október 2-án: megadja-e a magyar választópolgár, jobb- vagy baloldali, a felhatalmazást az európai integrációt, az azt képviselő intézményeket és személyeket személyes ellenségének tekintő Orbán Viktornak arra, hogy Magyarországot másod- vagy harmadrangú taggá tegye az európai államok közösségében, vagy akár kivezesse onnan?

Ezért 2016 októberében nem a 2018-as választás pártpolitikai manővereiről kell dönteni, hanem arról, hogy létre tud-e jönni - első lépésként egy hallgatólagos - egyetértés Magyarországon jobb- és baloldaliak között, mely szerint nem nyújtanak segédkezet Orbán nemzetrontó Európa-ellenes politikájához.

Azt persze tudjuk, hogy bármi lesz is a népszavazás számszerű eredménye, a Fidesz kommunikációs gépezete azt nagy Orbán-győzelemként állítja majd be. De Európa és Magyarország felnőtt polgárai a kommunikációs vihar közepette is pontosan tudják majd értelmezni az eredményt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. július 29. 07:56
Most konkrétan azzal fenyegetsz, hogy amelyik ország nem hódol be, és nem adja át a saját jogköreit Brüsszelnek, amit az erőszakkal akar elvenni, azt ki fogják dobni az unióból?
august
2016. július 29. 07:02
Ez az "európai integráció" ugyanolyan varázsszó a balliberális gondolkodóknál, médiamunkásoknál, mint az "európai értékek". A nagy ívű süketelésnek és a semmitmondásnak a keveréke. Ha az elmúlt hét 5 terrormerényletét vesszük, szép lassan bekúszik azok közé a bizonyos európai értékek közé.. Miközben integrálnak, ha nem azt teszed amit mi eldöntünk, - fizetsz, 78 milliót be nem fogadott menekültenként, a sikeres integráció dicsőségére.
lajkakutyus
2016. július 29. 06:55
Ezeknek a Hajdu Nóráknak mind ilyen egyforma pofájuk van, és mind ugyanazt ugatják; mikor mit; A kinyalandó internacionalista segg irányvonala szerint.
2016. július 29. 01:15
"Orbán népszavazása a kilépést készíti elő" Nórika, Drága! Az ilyesmire szokták azt mondani, hogy nettó hülyeség, de csak A-tól Z-ig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!