A legnépszerűbb orosz összeesküvés-elméletek a magyar kormánypárti sajtóban

2016. július 13. 18:30

A Brüsszel-ellenes és Amerika-ellenes „szabadságharcos” világképbe kitűnően illeszkednek az alternatív, a nyugati világmagyarázatokat tagadó nézetek – melyek viszont éppen az Oroszországtól való politikai függést teszik látványossá.

2016. július 13. 18:30
Political Capital
Political Capital blog

„Soros Györgynek a nemzetközi migrációban játszott szerepéről szóló összeesküvés-elméletekben szorosan összekapcsolódik az orosz és a magyar hivatalos kommunikáció. A hivatalos Russia Today egyenesen Orbán Viktort idézi, aki szerint »az inváziót egyrészt embercsempészek, másrészt minden, a nemzetállamok gyengítését szolgáló tevékenységet támogató aktivisták segítik, (…) talán Soros György képviseli a legjobban ezt a nyugati gondolkodásmódot és aktivistahálózatot«.

Ez a teória persze, szemben a fentiekkel, téttel bír a hazai közvélemény és belpolitika szempontjából, s nem csak a Kreml tőlünk független politikai irányvonalát közvetíti. A Magyar Időkben, a 888 oldalán és a Magyar Hírlapban kifejtett elmélet Sorost több millió migráns betelepítésével, a menekültek illegális segítésével és az Angela Merkel német kancellár által favorizált európai menekültügyi rendszer létrehozásával vádolja. A migráció elleni kampány integráns részévé váló konteók mind Moszkva, mind Budapest szempontjából egyértelmű előnnyel járnak: a közvéleményt a menekültek ellen mobilizáló ellenségképet teremtenek a lehetséges politikai ellenzék hiteltelenítésével egyidejűleg.

A Soros György elleni támadások egyben a szélsőjobboldali, antiszemita szavazók felé tett kikacsintásra is jók, hiszen Soros zsidó származása közismert, így a »zsidó, aki a keresztény Magyarországra zúdítja a muszlimokat« sugalmazó összeesküvés-elmélet körükben termékeny táptalajra lel.

Mindemellett a magyar kormánypárti sajtóban jellemzően nem jelenik meg az az információ, hogy az orosz beavatkozásoknak milyen szerepe van a menekültválság eszkalációjában. Aleppo bombázása például, melynek kapcsán egyes ENSZ-képviselők háborús bűnöket emlegettek, önmagában is több tízezerrel növelte a menekültek számát. A cseh védelmi miniszter – a magyar fél részéről cáfolt – állítása szerint pedig éppen a magyar védelmi miniszter beszélt arról, hogy az oroszok buszoztatják a menekülteket a magyar határhoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. július 13. 22:54
Miért orosz? Nem csak az oroszok gondolják ezt Soros Györgyről. Azt meg nem tudom, milyen konteoról beszélünk még azok után, hogy beültették az eu parlamentbe, és előadta ő, hogy mit kéne az eunak csinálni.
mustarharmas
2016. július 13. 20:11
Barmok, párhuzamos gyuri maga mondta el többször, hogy nem szabad féket állítani a menekültáradat elé. Ti hülyék vagytok? Ez nem konteo, hanem a valóság. Arról már nem is beszélve, hogy az afgánok, pakik, perzsák, marokkóiak nem aleppo bombázása miatt jönnek. Ezek pc-sek igazi hülyék.
tevevanegypupu
2016. július 13. 20:04
Somogyi volt az aki a jó tanácsokat adta Dávid Ibolyának..körülbelül ehhez kell mérni minden mást is amit mond és ír.
KannibálTatárÚr
2016. július 13. 19:45
"Mi a Political Capital? A Political Capital Policy Research & Consulting Institute 2001-ben alakult Budapesten. A belföldi elemző és tanácsadó intézetként létrejött Political Capital közel egy évtized alatt nemzetközivé nőtte ki magát: mára helyi irodákkal rendelkezünk Szófiában, Podgoricában, Dubaiban, tevékenységünk tizenkilenc országra terjed ki Közép- és Délkelet-Európában, valamint a Közel-Keleten. A Political Capital a londoni központú, brit-svájci Communications First Consulting Ltd. csoport tagja. Célunk nem pusztán a tájékoztatás és az elemzés; segítjük megrendelőink stratégiai döntéshozatali munkáját, a döntések kockázatának csökkentését és a felkészülést a várható közéleti-társadalmi változásokra. Potenciális ügyfeleink közé tartoznak a multinacionális cégek magyarországi vezetői, kamarák, érdekvédelmi szervezetek, lobbyszervezetek, diplomáciai testületek, hazai és külföldi médiumok, önkormányzatok, kormányhivatalok. Célunk, hogy megrendelőink gyorsan, pontosan és részletesen tájékozódjanak minden olyan közéleti eseményről, amely befolyással lehet munkájukra. A Political Capital pártsemleges, de nem értéksemleges közéleti elemző intézet. Az elmúlt években értékrendünknek megfelelően képviseltünk a nyilvánosságban olyan ügyeket, fogalmaztunk meg olyan kezdeményezéseket, amelyek tükrözték elkötelezettségünket a parlamentáris demokrácia és a piacgazdaság mellett. A Political Capital egyes projektjeit alapítványi támogatásokból valósítja meg. Munkánkat az utóbbi években az alábbi szervezetek támogatták: Open Society Foundations Visegrad Fund Friedrich Ebert Stiftung Heinrich Böll Stiftung European Jewish Fund European Commission DG Home Affairs International Holocaust Remembrance Alliance King Baudouin Foundation Friedrich Naumann Stiftung Dutch Jewish Humanitarian Fund Institute of Modern Russia Norway Civic Grants" Elég megnézni a támogatókat, hogy itéletet alkossunk róluk. Külföldi támogatók, külföldi érdekképviselet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!