Nem veszíthetünk

2016. október 04. 08:42

A magyar népszavazás végeredménye az európai migránspolitika megkerülhetetlen sarokpontja, de önmagában nem ír át semmit. A tudathasadásos Európában hiba lenne villámgyőzelemről álmodni, már az is siker, ha nem szenvedünk vereséget.

2016. október 04. 08:42
Novák Miklós
Novák Miklós
Magyar Idők

„Kétségtelenül sokkal izgalmasabb, mire megyünk a 3 307 109 nem szavazattal Brüsszelben. Hiba lenne egyetlen »Badarság…«-gal lesöpörni Török Gábor politológus lapunkban is idézett véleményét: »A nemek elsöprő többsége ellenére az egymondatos hír a világ minden táján nem lehet más, mint az érvénytelenség, és ez az eredeti szándékkal ellentétesen nem erősíti, hanem gyengíti a magyar politikát és a magyar kormányfőt.« Ám mielőtt ennek súlyos következményeit latolgatnánk, tegyük fel a kérdést a másik irányból. Mi történt volna, ha a népszavazás 50,01 vagy akár 80 százalékos részvétel mellett érvényesnek bizonyul? Lemond az Európai Bizottság, feloszlatja magát az Európai Parlament, a luxemburgi külügyminiszter dísztáviratban gratulál Orbán Viktornak, a Balkánon tartózkodó valamennyi bevándorló fogja a sátorfáját, s hazaindul? Dehogy.

Mire nyugvópontra jutna a magyar népszavazás ügye, már más esemény tematizálja az európai migránspolitikát. Ha már a parlamentben elhangzott a történelmi párhuzam: a mohácsi csatavesztésből – ami pedig aztán vereség volt a javából – még az sem következett egyenesen, hogy Budát átjátsszák török kézre, nemhogy a százötven éves uralom.

Nemzedékünk azt hihette, hogy a rendszerváltozással letudta történelmi küldetését, onnantól kezdve már mindenkinek csak az a dolga, hogy felnevelje a gyerekeit, vagy öntudatos szingliként megvalósítsa önmagát. Aztán hirtelen ránk szakadt a történelem. A magyar népszavazás végeredménye az európai migránspolitika megkerülhetetlen sarokpontja, de önmagában nem ír át semmit. A tudathasadásos Európában hiba lenne villámgyőzelemről álmodni, már az is siker, ha nem szenvedünk vereséget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2016. október 05. 08:55
Van ebben az érvénytelenségben valami jó azért. A választóvíz szerepét betöltő európai és hazai politikai események sorába ugyanis szépen beleillik, helyére kerül. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy AKI GONDOLKODIK az a népszavazás eredményét nem tarthatja vereségnek. Sőt ! A gondolkodó ember számára maguk a számok jelentik ki a régebbieknél nagyobb arányú úgy részvételt, mint egységes állásfoglalást. Az ebben a választóvíz, hogy ez csak a gondolkodó ember számára világos. Európa politikai elitjének nagy része sajnos ma nem gondolkodik. Mert mit jelent gondolkodni? A jelenségeket az igazság szerint értelmezni. A dolgokat úgy ősszefűzni, amint valóban vannak. Hát ebben meggyőzően hiányos az európai politikai elit bevándorláspolitikája. Nyilvánvaló anomáliák és színtiszta irracionalitás jellemzi ezt a politikát. ( Európa a világ legsűrűbben lakott kontinense. Egy tűt már nem lehet leejteni. És ez csak egy érv a millió közül. 9 Az eu-s politikai elit ezt még csodás új dolgokkal is tudja tetézni. Ilyen, amikor pl egy piros dologra azt mondja, hogy kék. Ez ma egy teljesen általános jelenség. Az a meggyőződés húzódik meg mögötte, hogy " ha sokan mindjuk, kék lesz a piros. " Ez ehy kifinomult módja az öngyilkosságnak.
catalina9
2016. október 04. 15:31
Counter http://goo.gl/EXkKH9 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. október 4. 09:21 Csak és kizárólag a háború számít olyan körülménynek, amely elől menekülve menedékjogért alappal lehet folyamodni?+ Lehet azzal is, ha valakit kergetnek a hitelezői..
trespass
2016. október 04. 09:31
" mire megyünk a 3 307 109 nem szavazattal " Szaporodnak a nemek? 3 282 928 a választási bizottság szerint. Olyan lesz ez is, mint a békamenet.
Bodor Zoltán
2016. október 04. 09:25
Nocsak! Szóval teljesen mindegy, hogy miként szavaztak kis országunkban, a migráns kérdés nem itt dől el? Ezt eddig is tudtuk! Azok is, akik elmentek és nemmel szavaztak és azok is, akik nem mentek el, mert a leírtakkal tökéletesen tisztában voltak. Ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!