Önfelmentő hazugság, hogy Magyarországon csak azok élnek az utcán, akik ott „kívánnak” élni

2016. november 02. 12:25

Ezek az emberek a mi honfitársaink voltak, a mi hazánkban fagynak halálra, a mi városainkban, a szabad ég alatt – vagy saját otthonukban, ha már arra sem volt pénzük, hogy fűtsenek.

2016. november 02. 12:25
Misetics Bálint
Kettős Mérce

„A hajléktalan emberek többsége minden ellenkező híresztelés ellenére nem Budapesten él, és Szegeden vagy Pécsett például többen élnek közterületen, mint ahányan hajléktalan szállókon. De Budapesten is úgy alszik vélhetően 1500-3000 ember a legnagyobb téli hidegben is közterületen vagy emberi lakhatásra alkalmatlan, fűtetlen épületekben, hogy közben a hajléktalanellátó intézmények 100 százalék körüli (és gyakran 100 százalék feletti) kihasználtsággal működnek. (...)

Ezek az emberek a mi honfitársaink voltak, a mi hazánkban fagynak halálra, a mi városainkban, a szabad ég alatt – vagy saját otthonukban, ha már arra sem volt pénzük, hogy fűtsenek. Végül is mindez rólunk is szól. Mi történt velünk, hogy hozzászoktunk ahhoz a botrányhoz, hogy emberek élnek az utcán? Mi az, amit ne hagynánk egymással megtörténni, ha ezt hagyjuk?

A helyettes államtitkár nyilatkozata pedig arról szól, hogy ne a politikai uralkodó osztály vagy a saját magunk felelősségét firtassuk: nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben, a »hajléktalanok« nem hozzánk hasonló emberek, akiknek tisztességes lakhatásra lenne szüksége és igénye, hanem olyan furcsa lények, akik valamiért jobban érzik magukat a hidegben és a mocsokban. Így »kívánják«, így kell nekik, ők tehetnek róla – mi megtettünk minden tőlünk telhetőt.

Nem tettünk meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stefanovszky
2016. november 03. 12:39
Úgy vitatkoztok itt, mintha vegytiszta lenne az életünk, a társadalmi kapcsolataink, a szoc.ellátó rendszer, vagy bármi más. Az ÉLETNEK vannak szar oldalai, és rég nem igaz már az "Ahol a szükség, ott a segítség".Nem igaz, mert mindent ami emberi rothadóvá tesz a pénz.
Csigorin
2016. november 03. 07:14
Kit kene "felmenteni"? Felnott emberert magan kivul nem felel senki.
Mich
2016. november 03. 00:19
Képmutató Soros-banda... Nemrég még azért harcoltak (és jelentgettek fel Brüsszelben), hogy miért nem hagyják ezeket az embereket köztereken lakni (és megfagyni)...
Akitlosz
2016. november 02. 21:13
Misetics Bálint hány hajléktalant fogadott be a saját lakásába? Bármennyit is az összeset úgysem tudja. Senki nem képes a világ összes problémáját maga megoldani. Ha minden ember csupán a saját problémáját oldaná meg, akkor már ne szorulna mások segítségére már nem lennének hajléktalanok. Szóval kár lelkizni. egy kóbor macskát haza lehet vinni, hogy jobb élete szegénynek, de az összeset nem. Az ember meg a saját lakásában nyugalmat akar, pihenni, intimitást szóval nehézzé teszi az életet, ha még odahaza is egy (volt) hajléktalanhoz kell alkalmazkodnia. S persze az sem járható út, ami már felmerült itt Mandineres cikkekben, hogy sok az üres lakás, azokat vegyék el a tulajdonosaiktól és adják oda a hajléktalanoknak. Hogyan lehet akkor segíteni a hajléktalanokon? Hát úgy, hogy nem kerülsz közéjük tovább szaporítani a számukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!