Sajtószabadság, ahogy a rendszer elképzeli

2016. november 07. 15:52

A Népszabadság része volt a magyar mindennapoknak, a közéletnek. De az egy pillanatra sem jutott eszébe a hatalomnak, hogy ha elveszítené, bajba kerülne a néppel is. Itt lényegében következmények nélkül meg lehet tenni mindent.

2016. november 07. 15:52
Sebes György
Sebes György
Népszava Online
„ »A család tagja volt. Arra kért, higgyünk neki, és sosem okozott csalódást.« Így búcsúzott hét évvel ezelőtti halálakor az amerikai újságírás legendájától Barack Obama. Walter Cronkite – akit egy időben Amerika leghitelesebb emberének választottak – éppen most lenne száz éves. És egy múló pillanatra képzeljük el, mi lett volna, ha letiltják őt a CBS híradójából, vagy – mondjuk gazdasági okokra hivatkozva – elküldik. Ez elképzelhetetlen, ilyen nem fordulhatott elő. A vietnami háború még felfelé ívelő szakaszában, 1968-ban mondta róla az akkori elnök, Lyndon B. Johnson: »Ha elveszíteném Cronkite-ot, elveszíteném az amerikai népet is«.

Persze ez Amerika. Nincs párhuzam Magyarországgal, még ha kínálkozna is. Mondhatnánk például, hogy az éppen egy hónapja bezárt Népszabadság családtag volt. Igaz lenne, még akkor is, ha a lap azért okozott csalódásokat is. Mégis része volt a magyar mindennapoknak, a közéletnek. De az egy pillanatra sem jutott eszébe a hatalomnak, hogy ha elveszítené, bajba kerülne a néppel is. Itt lényegében következmények nélkül meg lehet tenni mindent.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2021. április 19. 18:25
A Szabó család sincs már. Majd megszokjátok a Népszabó család nélkül is az életet.
vendelin
2017. január 09. 15:28
A Népszabadság mint családtag? Még tékozló fiú sem. Hiszen az legalább megbánta a bűneit, mikor már a disznók eledeléből sem kapott... Az pedig, hogy a kormánynak nem jutott eszébe az a hagymázas őrület, hogy a Népszabadság elvesztése egyenlő lenne "a nép" elvesztésével, nem meglepő. A nép tudniillik, mint azt az eladott példányszámok is mutatják, már rég elveszítette a jeles sajtóterméket...
péterx
2016. december 20. 13:42
Mesterházy Attila nem/sem értette , miért nem lépett már évekkel ezelőtt a Népszabi érdekében az MSZP ?...
balbako_
2016. december 08. 08:04
Ennyi nyavalygás egy szar pártlapért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!