Orson Scott Card: A ​Holtak Szószólója

2017. január 30. 10:27

Card javára írható, hogy nagyon gördülékenyen ír, így annak ellenére, hogy a kötet majdnem ötszáz oldalas, szinte faltam a fejezeteket.

2017. január 30. 10:27
Letya
A Kritizátor

Érdekes, hogy Cardnak először A Holtak Szószólója regényötlet született meg a fejében. Ehhez írta előzménynek a Végjátékot, hogy megalapozza Ender személyét. Mégis úgy érzem, hogy ez a kötet inkább csak egy kapocs a Végjáték és a Fajirtás között. Ebben a regényben valahogy nem sikerült megteremteni azt a feszültséget, amit elvárnánk tőle. Igen, érdekes a történet, de csak a végén bontakozik ki, és a feltett kérdéseket az ez utáni kötetekben válaszolja meg. Elkezdtem már a Fajirtást olvasni, és már az első oldalakon olyan erkölcsi dilemmák elé állítja az olvasót, amire eddig úgy néz ki, hogy nincs jó megoldás. Mindeközben A Holtak Szószólója ebből a szempontból inkább hasonlít egy sci-fibe oltott A skarlát betűhöz, mint a Végjátékhoz. Szó mi szó, a világépítése tökéletes, de ennél többet várt az ember.

Az előszóban az író maga is panaszkodik arra, hogy milyen nehezen is született meg ez a regény. Többször átírta, volt, amikor 200 oldalt dobott a kukába és kezdte elölről az egészet. Úgy érzem, hogy ez a nyögvenyelősség egy kicsit érződik is a köteten. Bár a világot szépen felépítette, a szereplőket és a köztük lévő kapcsolatokat mégsem sikerült teljesen kibontania. A Fajirtásban már lényegesen jobb karakterek szerepelnek, akiknél a motiváció is érthető, és lehet tudni, hogy egyes esetekben mi lehet majd a reakciójuk.

Szóval nem ez Orson Scott Card legjobb regénye. Ugyan nem elhanyagolható a jelentősége, ha a Végjáték-sorozatot nézzük, így nem ajánlom senkinek, hogy kihagyja és az első rész után rögtön a harmadikkal folytassa. Talán ennek is köszönhető, hogy nem filmesítették meg. Mindennek ellenére azért egy sorozatot el tudnék képzelni, ami a Végjáték után veszi fel a fonalat és feldolgozza a további három részt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Letya
2017. január 31. 18:48
Szerintem a Fajirtásra gondoltál, mert ott jön elő a descolada vírus mint "értelmes" faj kérdése. Quara az aki harcol ezekért a jogokért. A Holtak Szószólójában csak az elején tűnik fel a descolada, mint halálos kór, illetve a végén, mint a malackák három életét elősegítő organizmus. Az pedig igaz, hogy a Fajirtás már lényegesen jobb ritmusú, annak ellenére, hogy nem nagyon "történik" benne semmi. Most kb. a felénél tartok, de kedvenc gyanús :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!