Növekvő feszültségek-nagy fordulatok, 2016-ről 16 pontban

2017. január 02. 09:41

A 2016-os év az extremitások éve volt a hazai és nemzetközi politikában is.

2017. január 02. 09:41
Perlaky-Papp József
Közbeszélő

„A 2016-os év az extremitások éve volt a hazai és nemzetközi politikában is, hiszen dinamikus változások, nagy átalakulások, fájdalmasan durva események, újabb és újabb egymásnak feszülések jellemezték. Összegyűjtöttem néhány észrevételt - a teljesség igénye nélkül - a közéleti-politikai kommunikációról, amelyek számomra szakmailag elgondolkodtatónak, érdekesnek bizonyultak az elmúló évben.


1. Már önmagában az, hogy a hazai közélet legfontosabb témája ebben az évben is a migráció/menekült kérdés maradt, már az extremitás. Az európai parlamenti választások kapcsán mindig halljuk azokat a neheztelő véleményeket, hogy nem érdekli a választókat Európa, csak a saját belpolitikai kérdéseik. Ez most megváltozott. Már nemhogy nem érdekli őket az európai politika, de az európai hatalmi mozgásokról olvasgatnak, érdeklődnek, lassan a hétköznapi választó is megtanulja az európai vezetők neveit. Ennek a jelenségnek fontos motorja a kormány-közeli média, sikerük e téren elvitathatatlan.

2. A migráció/menekült téma - ma úgy tűnik - menedzselhető lesz 2018-ig, a következő parlamenti választásokig. A rezsicsökkentés után erre, mint második kommunikációs „hidrogénbombára” tekinthet majd a kormányzat. Minél lassabb ütemben, és az érdemi intézkedéseket kerülve reagálnak az európai kormányok vezetői, annál tovább menedzselhető a téma. Faramuci helyzet ez, de minél tovább él a terrorveszély, minél több terrorcselekményt élünk meg Európában, annál erősebbé és aktuálisabbá válik a téma. Tovább fűszerezi a helyzetet, hogy épp a politikai vezetők témával szembeni ellenállása, és a túlhallgatás miatt az átlagemberekre hirtelen törő, szörnyű következményei táplálták fel politikai tendenciává, trenddé az ügyet.

3. A migráns/menekült témát a kormányon kívüli hazai politikai szereplők megpróbálják bagatellizálni, miközben meggyőződésem, hogy a kormánnyal szemben álló politikai szereplők az egész témát meglehetősen alulértékelik, félreértik.

A 2015-ben kezdődött történet azt meséli el a választónak, hogy akár az egész világgal szemben is igaza lehet a magyar miniszterelnöknek. Hiába mondott az elején mindenki mást, a végén kénytelen mindenki más belátni a tévedését, és igazodni hozzá. A történet jelenleg ebben az ívben mozog, ez a dinamikája, így erre visszanézve különösen fájdalmasnak tűnhet a hazai politikai ellenfeleknek az egykori zsigeri ellentmondás, a stratégiai lehetőség elszalasztása. A téma felhajtó erejéből kimaradtak, és teljesen átengedték az (akár óceánok átszelését is lehetővé tevő) passzát szelet a kormányoldalnak.

Ha a probléma kezelése ebben az ívben megy végig, és akár nemzetközi szinten is a miniszterelnök kezdeti véleményével megegyező eredménnyel zárul le, az olyan erőt és legitimációt biztosít a kormányfőnek, amely hazai nagy válságokkal és botrányokkal szemben is védelmet adhat számára a későbbiekben, miközben így bebizonyosodó politikai éleslátása a későbbiekben akár komolyabb európai szereplését is megalapozhatja. 

A hazai közélet szereplői számára jó lecke az is, hogy a választó számára fontosabb szempont a biztonságának a szavatolása, mint hogy a kormányfő környezetében láthatóak-e visszásságok. (Maslow alapok)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. január 02. 11:10
Van valami mélységesen szomorú abban, amikor valaki nem ismeri fel a körülötte zajló események jelentőségét, és ezt még reklamírozni is óhajtja....
balbako_
2017. január 02. 11:03
Ezt úgy tálalja, mintha a migráns kérdést Orbán találta volna ki! Ha az ellenzék mellé áll, akkor ennek belpolitikai haszna a Fidesz számára nulla de úgy, hogy a migránsok mellé állt hatalmas és győzelemre vivő fegyvert adott Orbán kezébe.
puszika
2017. január 02. 10:27
Kedves Perlaky! Az amit Ön "egykori zsigeri ellentmondásnak" nevez,nem múlt idő a hazai ellenzék részéről.És meggyőződésem szerint nem is lesz az.Mindaddig amíg a Nyugat-Európában ma regnáló elit véleménye,intézkedéseinek sora nem változik meg,addig a magyar ellenzéké sem! Csak gondolja végig az elmúlt kb.két évet.Hallott Ön egyetlen saját kútfőből merített érvet?Nem hallott.Csak a Nyugat érveit szajkózták,szajkózzák rendületlenül.Egy dolog érdekli őket,Orbánnak keresztbe tenni.Az ország érdeke? Huszadrangú kérdés csupán.Ez pedig a szolgalelkűség a minden áron való alázkodás megtestesítője. Végezetül mindaz amit Ön extremitásként él meg,az nem más mint a következő évek politikájának normális folyamata .Az élni és élni hagyni politikája!!
krotak
2017. január 02. 10:24
A néhány téma egy: a migráció/menekült kérdés. Könyves Kálmán óta tudom, hogy boszorkányok nincsenek. Ha mégis látok boszorkányt, annak az az oka, hogy nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!