Dicsérj, bízz és örülj!

2017. január 08. 22:10

Tizenkét éves lehettem, amikor bejelentettem neki: kitaláltam, hogyan leszek öngyilkos. Fel sem nézett az újságból, csak annyit mondott, hogy ebben a korban ez természetes gondolat. Meghökkentem, és már nem is tűnt olyan érdekesnek az egész.

2017. január 08. 22:10
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Nők Lapja Café

„Kopp Mária orvos, pszichológus, a lelkiállapot és az egészség kapcsolatát kutatta férjével, Skrabski Árpáddal. Elindította a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, amit halálát követően kisebbik lánya, Fruzsina visz tovább. Ő dokumentumfilmes, és a két és fél éves Mészáros Lujza Mária édesanyja.

Kopp Mária szenvedélyesen szerette a munkáját és az ügyeket, amelyeket képviselt. Tanított, szervezett, előadott. Milyen anya volt mindezek mellett?

Tény, hogy nálunk nem volt sütemény, és sok konzervet ettünk, de nincs olyan emlékem, hogy hiányzik, hogy nem ér rá, amikor szükségem lenne rá. Éppen most idéztük fel a nővéremmel, hogy az esti fürdésnél mama beült a fürdőszobába, és félórát beszélgetett velünk, külön-külön. A gyerekkoromról egy idilli kép jut eszembe: mama fekszik az ágyon, én hozzábújok, ő vakargatja a hátamat órákon át. A másik, ami eszembe jut, a végtelen bizalma irántunk. Nehéz kamasz voltam, lázadtam, megbuktam, kirúgtak a suliból, stoppal elmentem Gibraltárba, motorral Luxemburgba... A mamáék hagyták, hogy egyedül birkózzak meg a problémáimmal. A gimnázium után a barátaim jó része drogozott, én nem. Biztos vagyok benne, hogy a bizalmuk miatt volt bennem egy erős kontroll, az védett meg. Ha nem jöttem haza pár napig, anyukám nem turkált utána a zsebemben, nem fürkészte a pupillámat. Nem is értem, hogy csinálta, mert ilyesmit nem erőltethet magára senki. Ez vagy van, vagy nincs. A legjobb példa az, amikor harmadik végén megbuktam, kirúgtak a gimnáziumból, ők meg elmentek két hónapra a Balatonra, ahogy szoktak. Engem otthon hagytak. Jártam egy magántanárhoz, de új iskolát nem kerestek. Egyedül intéztem el, hogy felvegyenek Budakeszire.

Így segítettek felnőni, felelősséget vállalni?

Ma is abból táplálkozom, hogy akkor képes voltam azt egyedül elintézni. Azóta tudom, hogy bármi történhet velem, megoldom. Anyukám nemcsak jól döntött, de jól is reagált. Tizenkét éves lehettem, amikor bejelentettem neki: kitaláltam, hogyan leszek öngyilkos. Fel sem nézett az újságból, csak annyit mondott, hogy ebben a korban ez természetes gondolat. Meghökkentem, és már nem is tűnt olyan érdekesnek az egész. Évekkel később sokszor mondta, hogy ez volt élete egyik legnehezebb pillanata, de mint pszichológus tudta, hogy ez a jó válasz.”

(...)

Az interjú teljes szövege a Nők Lapja 2017/1. lapszámában olvasható.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. május 12. 18:30
He?
balbako_
2017. május 07. 22:14
Nincs csodaszer, nincs minden problémát megoldó módszer, csak okos szeretet van. És törődés a gyerekkel, családdal. Abban sem vagyok biztos, hogy az olyan természetes, hogy a gyerek nem jön haza pár napig, vagy az a megoldás, ha a bukott gyereket magára hagyják két hónapra.Viszont a szerző esetében sikeres volt gyanítom, hogy csak az övében....
kohntalan
2017. január 17. 09:26
Nekem 12 évesen nem az öngyilkosság, hanem a szép, keleties beütésű zongoratanárnőm körül forogtak a gondolataim, akire jó párszor ki is vertem...
gwrf
2017. január 17. 09:25
12 évesen öngyilkos akart lenni, lelépett otthonról, megbukott, kirúgták, lelépett, magántanárt fogadtak mellé. Ez annyira kínosan liberális neveltetés, hogy muszáj kompenzálni a háromkirályfis gittegylettel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!