Újbeszél trumpi dialektusban

2017. február 01. 08:57

Pont ez az ijesztő. Hogy a világ vezető hatalmának elnöke ilyen piszlicsáré ügyekben is gátlástalanul a világ arcába hazudik, és alternativizálja a tényeket.

2017. február 01. 08:57
Mátyás Győző
168 Óra

„Azért az nagy dolog, amikor az ember megérzi, hogy sorsfordító események tanúja. Márpedig aki hallotta Kellyanne Conway-t, Trump elnök tanácsadóját, amint az NBC Meet the Press című műsorában elhagyta az ő száját az »alternative facts« (alternatív tények) kifejezés, az tudja, hogy politikatörténeti kuriózummal szembesült. (Conway kisasszony Sean Spicer elnöki szóvivő tényekhez való sajátos viszonyát próbálta ekként mentegetni.) Rosszindulatú kommentátorok persze azt mondják, hogy az alternative facts valójában nem más, mint az ordas nagy hazugság neve az újbeszél donald trump-i dialektusában. Mi azonban inkább arra térnénk ki, hogy ezt a szófordulatot, a politikai diskurzus eme ékkövét minden bizonnyal a sokat emlegetett »Új világrend« metaforájaként is felfoghatjuk. (...)

Majd jön a kedvenc részem, egy idézet Trump minapi ABC-interjújából, amint a beiktatási ceremóniával kapcsolatban nyilatkozik: »Másfél millió ember volt jelen. A beiktatási beszédek történetének legnépesebb közönsége. Nem fogom megengedni, hogy maga (ez David Muirnak, az ABC riporterének szól) vagy bárki más lebecsülje ezt a tömeget.«

Mindezt könnyedén cáfolja a New York Times: Trump beszédén körülbelül egyharmad annyian voltak, mint Obama beiktatási ünnepségén 2009-ben. Otthonukban szintén jóval többen nézték Obamát. Mindehhez csatolnak két fotót a két eseményről, amelyeken jól látszik a két tábor közti számbeli különbség.

Mondhatnánk, végül is ezek nem igazán jelentős dolgok, Trump bagatell ügyekben izmozik. Ám pont ez az ijesztő. Hogy a világ vezető hatalmának elnöke ilyen piszlicsáré ügyekben is gátlástalanul a világ arcába hazudik, és alternativizálja a tényeket. Ugyan miféle mentalitás, észjárás, intelligencia, erkölcsiség lakozik abban az emberben, aki – magát hazugságba kompromittálva – nekikezd egy ilyen kinek nagyobb a fff… fan-clubja vetélkedésnek? Mit várhatunk komolyabb, adott estben a világ sorsát befolyásoló ügyekben? Nem akarnék riogatni, de azért egy amerikai elnök elég nagy világpolitikai káoszt tud okozni, ha a tények helyett netán a maga megálmodta »alternative facts«-re támaszkodva hoz döntéseket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2017. február 01. 13:54
Nem értem: miért nem ez a fazon Amerika elnöke? Ennyi ésszel, logikával, diplomáciával /diplomával), hogy feledkezhettek meg róla?
catalina9
2017. február 01. 13:02
gyermeteg blődli...még mindíg zokognak a látványlibsik a nagyasszony veresége miatt.
puszika
2017. február 01. 11:56
Mátyás elvtárs! Bizony már nem a Jóbarát,Nuland meg Scheppele kisasszony rágják szátokba a tutit! Van ám sikoltozás, értelmes mondanivaló annál kevésbé!!
1120
2017. február 01. 11:15
Hazudni ti szoktatok. Még az írásjeleid is hazudnak, te trágyadomb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!