Enyedi Ildikó nem úgy táncol, ahogy a Fidesz fütyül

2017. február 23. 08:34

A véleménynek akkor is szabadnak kell lennie, ha arról a kormányról szól, amelytől jelen esetben áttételesen ugyan, de támogatást kapott a vélemény megformálója.

2017. február 23. 08:34
Pion István
Magyar Nemzet

„A probléma tehát nem az, hogy Enyedi Ildikó elmondta a véleményét, hiszen mindenki ezt teszi nap mint nap, erre való a véleménynyilvánítás szabadsága, amely nélkül nem képzelhető el alkotói függetlenség sem. A véleménynek pedig akkor is szabadnak kell lennie, ha arról a kormányról szól, amelytől jelen esetben áttételesen ugyan, de támogatást kapott a vélemény megformálója. A Fidesz-kormány azonban nem tűri sem a kritikát, sem az ellenvéleményt, így mára iszonyúan kevés olyan állami pénzosztó szervezet maradt többek között a magyar művészeti életben is, amely nem a kormányhoz való lojalitás, hanem a szakmaiság alapján ítéli oda az adóforintokból származó támogatásokat. (...)

Végül a történet két legfontosabb elemét kell megemlíteni. Először is, a filmrendező a magyar kormánnyal szemben fogalmazott meg kritikát: »Én nem az országtól félek, és nem az országot szégyellem, hiszen ez a hazám. Csupán a jelenlegi kormány politikusainak tevékenysége aggaszt, mert úgy látom, hogy lebontják a demokrácia alapintézményeit« – mondta a lapunknak adott interjújában Enyedi. Másodszor pedig, utoljára 1975-ben nyert magyar film a berlini filmfesztiválon, tehát a Testről és lélekről 42 év szünet után hozott onnan haza ilyen hatalmas sikert – és ennek részese lehetne társaival együtt Deutsch Tamás adófizető állampolgár is, ha méltósággal viselné a kritikát, és legalább gratulálna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. február 24. 07:20
Most mégsem a film a legfontosabb téma, hanem egy keménykedő-kritikus megjegyzés, amelyet Enyedi egy interjújában tett, és amiből mélykommunista logikával már azt vezeti le néhány Fidesz-nacsalnyik és a nyomukban őrjöngő médiákumok, hogy egy közpénzből dolgozó művésznek mégsem kellene kritizálnia azt, akitől a pénzt kapja. És a kormánytól kapja, nem mástól. (Ad notam: „Orbán Viktor majd tesz bele, de csuhajja”.)
2017. február 24. 07:11
Aki komolyan gondolja ,hogy Enyedi aljas módon viselkedett ne nézze meg a filmet. Miután semmi film ez nem lesz nehéz.
balbako_
2017. február 23. 20:48
Azért egy félmilliárdot felnyalt ettől a fasiszta kormánytól a filmjéhez, akkor nem rettegett. Ez a szörnyű üldöztetés az ami kiborította a csajt.
nimród
2017. február 23. 20:17
Ne erőlködj, te Pion, mert be találsz csinálni! Deutsch Tamás nem egyenlő a "Fidesz kormánnyal". Deutsch a saját nevében beszélt, de sokak véleményét fejezte ki. Enyedi gyalázatosan viselkedett, amikor hazáját külföldön mocskolta. Mentségére szolgál, hogy félénk természetű, és nem volt képes (persze nem is nagyon akart) ellenállni a magyargyűlölő, balliberális német média erőszakos követelésének, hogy mondjon már valami rosszat a gaz Orbánról. De a Fidesz kormány, vagyis Orbán, vagy Lázár egy rossz szót sem szólt Enyedire. Úgy viselkedtek, ahogy demokratikus politikus és úriember ilyen helyzetben viselkedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!