Száz év szorongás

2017. március 27. 12:39

A NER-rel tehát negyedszerre léptünk ugyanabba a folyóba. De biztosra vehetjük, hogy ez a rezsim is meg fog bukni.

2017. március 27. 12:39
Orbán Krisztián
Index

„A NER-rel tehát negyedszerre léptünk ugyanabba a folyóba. De biztosra vehetjük, hogy ez a rezsim is meg fog bukni. Valószínűleg azonban nem Orbán Viktor következő választási veresége alkalmával. Ahogyan az ő 1998-as győzelme sem hozta el az MSZP-re szabott posztkommunista rendszer végét, ugyanúgy maga a NER is talpon maradna hasonló esetben. Egy rendszerváltáshoz földindulás kell, amit az elmúlt száz évben mindig az ország külső finanszírozásának megingása hozott el.

A felzárkózási esélyeink szempontjából azonban nem az időzítés az igazi kérdés, hanem az, hogyan lehetne a következő rezsimet kiszakítani a magyar politika százéves szorongásából. Hogy mi kell ahhoz, hogy az végre „magától értetődő” lehessen a politikai közösség döntő többsége számára. Hogy így aztán megengedhesse magának azt a luxust, hogy ne rombolja, hanem erősítse a nyugati modell pilléreit Magyarországon. Hogy végre teljes mellszélességgel támogathasson egy exportalapú felzárkózási stratégiát. Ezt a folyamatot egy új magyar elitnek kell elindítania. Nem a levitézlett egykori és jelenlegi kurzuslovagoknak, akik számos, hagyományosan az elithez társított pozíciót birtokoltak vagy birtokolnak, hanem azoknak, akik valódi teljesítménnyel próbálják megkülönböztetni magukat.

Ha úgy tetszik, a »teljesítményelitnek«.

Először is el kell engedni a politikát. Ahogy Tölgyessy Péter rámutatott, nemcsak a kormány, de a parlamenti ellenzék is a NER része. Le kell továbbá számolni azzal az illúzióval, hogy a rendszer megreformálható vagy konszolidálható. A jobbító szándékú kezdeményezések ugyanis előbb-utóbb beleütköznek a NER túlélési ösztönébe és akkor vagy elhalnak, vagy a hatalom a saját céljainak megfelelően torzítja el őket.

(…)

A politikán keresztül változtatni szándékozóknak – különösen a fiatalabbaknak – nem lesz más választása, mint a NER által kijelölt kereteken kívül politizálni és felkészülni a pillanatra, amikor a külső finanszírozási helyzet megágyaz egy rendszerváltásnak. Így persze nincs állami támogatás és nincsenek garantált MTI-megjelenések sem. Cserébe viszont elkerülhető a rezsim általi kompromittálódás, ami annak idején például megakadályozta, hogy az 1990-es rendszerváltó politikai réteg és a 2010 utáni Fidesz megnyissa az ügynökaktákat vagy feltárja a korábbi gazemberségeket, azaz hogy legalább egy megkésett kísérletet tegyenek egy magától értetődő rendszer kialakítására. Az teljesítményelitnek pedig van más, a politikánál fontosabb feladata egy szorongás nélküli rezsim előkészítésében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kleom53
2017. június 24. 16:32
Az elmúlt száz évben mind a négy hosszabb életű rezsim (Horthy, Kádár, posztkommunista, NER) azt ígérte, hogy az ő irányításukkal utolérjük a Nyugatot. A Kádár rendszer nem ezt ígérte, hanem azt, hogy kivédjük a kapitalizmus kíméletlen versenyét és megteremtjük a dolgozók biztonságos államát, ahol mindenkinek lesz állása, lakása, és mindenki ki tudja fizetni a rezsijét é meg tudja venni a kajáját. Ez a Nyugathoz képest egy B kategóriás élet. És ezt meg is valósította, ezt a B kategóriás biztonságos életet, csak azzal nem számolt, hogy az embereknek ez kevés, ők A kategóriás életet akarnak, ezért volt a rendszerváltás.
Onurisz
2017. március 28. 21:26
Vajon miért emlékeztet engem annyira ez a tudományoskodó rendszer-tákolmány a "féltudású" Lengyel László egykori extrém eszmefuttatásaira? Jó közgazdászhoz méltóan a történeti szempont teljes hiánya. Hiába mondja a történész szakma, hogy nincs feltárható ügynökakta, hiába számolható ki a kezünkön is, hogy sem Orbán, sem Lázár generációja nem lehetett ügynök, mit számít. Ha valahol a valóság nem támasztja alá az előfeltevést, akkor hatalmas bakugrásokkal átlendül a problémán. Nem zavarja, hogy a Horthy-rendszer éppen, hogy mindent elkövetett a történeti tulajdon védelmében, ott is, ahol az éppen a gazdasági megújulás útjában volt. Az sem zavarja, hogy a Kádár-rendszerben egyáltalán nem volt magántulajdon és a rendszer egyáltalán nem a Nyugathoz akart felzárkózni. Az pedig kész röhej, hogy a félkarú rablók betiltása és a dohányáruk elzárása példázza a nagy eistandolást. Szégyenletesen felszínes, nagyképű, szánalmas elméleti színészkedés ez az egész. A diagnózis: mindenki hülye, aki nem az korrupt; terápia véletlenül sincs, majd jön a teljesítményelvű új elit és megoldja. Csak azt nem tudjuk még, hogy előtte vagy utána emelik pajzsra Orbán Krisztiánt. Ha előtte, akkor ő lesz az "új pólus" miniszterelnök-jelöltje.
noMores
2017. március 28. 11:25
KURVANAGY CIKK!! Csillagos otos! A fideszes szerencsetlenek nyavogasa pont mutatja, milyen szinten vannak szellemileg. (Nem hinnem, hogy elolvastak, ez nekik tul sok betu...) A lenyeg: az orbanrezsim ugyanolyan, mint elodei. Hiaba a nagy agytrosztok, amikor habonyok segitsegevel csak a klienturaepites es a hatalombanmaradas az egyetlen cel. Orban illegitim, ezt o is erzi (hogy beszart minden nepszavazasi kiserlettol), es sajnos a rendszere nem visz kozelebb minket a nyigathoz, sot inkabb rohamosan tavolodunk. Gyurcsanytol mar semmi nem kulonbozteti meg, ugyanolyan huberuralmi rendszert epit, csak itt o jeloli ki a kegyelteket. Meszaros, tiborcz vagy simicska nem exportkepes. Ezek azonnal bukni fognak orbannal. Az allam csecsen felnovo elit vagyona rablasbol szarmazik, es mivel nincs mogotte teljesitmeny, a csapok elzarodasaval osszecsuklik. Ketharmaddal beszari volt orban: csak a hatalomra koncentralt. De hat mit varunk egy frusztralt felcsuti focistatol? Hosszutavu strategiat? A szegenyseg felszamolasat? Modern oktatast? Lofaszt! Kurvadraga stadionokat, kisvasutat, varbazart. Ennyit tud a NER: kitomni a haverokat kozpenzbol.
gonterl
2017. március 28. 09:21
Szerintem jó elemzés akkor is, ha mindenben nem is értek vele egyet. Az elköteleződés nem feltétlenül jelenti a szuverenitás feladását. Az elköteleződők megtarthatják egyéniségüket, ha akarják. A németek megtartották egyéniségüket az amerikai segélyek után is. Mi is úgy lettünk a legvidámabb barakk, hogy közben az, akinek elköteleződtünk, gazdaságilag a tönk szélére jutott. Azzal, hogy a kapott gazdasági előnyöket nem arra használtuk fel, amire kellett volna, egyet lehet érteni. Ez azonban nem fogható fel az elkötelezők, hanem a kapott előnyöket helytelenül felhasználó vezetők felelősségeként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!