A tüntetés az új Tinder

2017. május 20. 12:47

Ausztriá­ban unalmas ellenzékinek lenni, Törökországban életveszélyes. Nálunk a legjobb.

2017. május 20. 12:47
Urfi Péter
Magyar Narancs

„Az újságíróktól azt kérdezik, hogy mire mennek a sok oknyomozással, az ellenzéki politikusoktól pedig azt, hogy miért ülnek ott a parlamentben, ha a munkájuk nem vezethet áttöréshez. Ezek a kétségek más és más formában, de egyaránt nyomasztják a politikailag nagyjából aktív értelmiséget, a régóta passzív munkáso­kat, a nagyjából jól boldoguló középosztályt és a kiszolgáltatott szegényeket. Az elmúlt hetek tüntetései egy szűk réteget fellelkesítettek, de lassan kifulladni látszanak, és ha ez bekövetkezik, akkor megint jön a keserű tanulság, hogy az ellenállás értelmetlen. Pedig nem az. (...)

A politika trendi lett, a tüntetés az új Tinder. A rendszer van annyira autoriter, hogy az ellenállásnak legyen tétje és vonzereje, de annyira nem durva, hogy csak a hősöket engedje szóhoz jutni. Így is sokan vannak, akik hiába szeretnének, nem tehetik meg, hogy kiálljanak a véleményük mellett. Az ő helyzetük valóban kétségbeejtő. Mások viszont nem kockáztatnak annyit, hogy az megbénítsa őket. Ha tiltakozol, ha szerveződsz, ha elmondod, amit gondolsz, valószínűleg nem kapsz zsíros állást a NER-ben, és extrém esetben akár ki is rúghatnak, vagy neked eshet valami kopasz az állampolgári jogaid gyakorlása közben, vagy meglátogathatnak a rendőrök tüntetés után. De nem kell az éle­te­det félteni vagy börtöntől tartani. Ausztriá­ban unalmas ellenzékinek lenni, Törökországban életveszélyes. Nálunk a legjobb. Van minta, van cél, van lehetőség. És akkor remény is van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ficzak
2017. május 21. 20:53
" Ausztriában unalmas ellenzékinek lenni , Törökországban életveszélyes" :-))))) Ez kurvajó. Igaza van.
tango47
2017. május 21. 15:13
Én örülök, hogy így élvezik az ellenzéki létet. Szerintem még néhány évtizedre lesz részük az élvezetben.
Senye Péter
2017. május 21. 13:29
Az ellenzék azért hiteltelen, mert nem javítani akarja az államot. Hanem lerombolni. De sóval behintett helyén milyen szabadság virágozna?
henrihenri
2017. május 21. 12:23
Mondja ki, hogy a tüncizés szexi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!