Választási szabályok

2017. június 08. 11:06

Két forduló helyett egy. Hát igen. Súlyos.

2017. június 08. 11:06
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Mozgástér

„Két forduló helyett egy. Hát igen. Súlyos. Egyrészt olyat még nem hallottam, hogy a fordulók száma határozza meg egy választási rendszer demokratikus vagy antidemokratikus mivoltát. (Nem hiszem, hogy az USA vagy az Egyesült Királyság egyfordulós metódusa problematikus lenne az egy forduló miatt). Kétségtelen tény, hogy egy ilyen rendszerben mindenkinek még a választók végleges döntése előtt ki kell teríteni a lapjait, nincs lehetőség a két forduló közötti machinálásokra (Sem úgy, ahogy az 1994-ben, sem úgy, ahogy 1998-ban történt). De ez nem igazságtalanság, legfeljebb más stratégiát kíván a pártoktól. De őszintén szólva nem igazán emlékszem arra a verőfényes nyári napra 1994-ből, amikor a korabeli kritikai értelmiség hisztizett volna amiatt, hogy a közelgő önkormányzati választások előtt néhány hónappal az akkori MSZP-SZDSZ kétharmad az egész helyi választási rendszert átírta – az addigi kétfordulósságot egyfordulóssá »igazságtalanítva«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. június 08. 15:45
Addig nem jó a választási rendszer, míg a libnyaffok nem nyernek.
realista
2017. június 08. 15:29
Kb. így kellene: 1. Hogy ne egy kisebbség döntsön az ország sorsáról: amennyiben a választásra jogosultak 50%+1 főnél kevesebben vesznek részt a szavazásban, azt meg kell ismételni. 2. Amennyiben valamelyik párt az érvényes szavazatok 50%-ánál 1 fővel többet szerez önállóan alakíthat kormányt. 3. Koalíciós kormányt az abban résztvevők csak az érvényes szavazatok 50%-ánál 1 főnvel többet együtt megszerzők alkothatnak. 4. A parlamentbe a pártok a szerzett érvényes szavazatok arányában delegálhatnak képviselőket.
zakar zoltán béla
2017. június 08. 14:31
Az utolsó mondat Gulyás Marcika ésTsai pofabezárására 1005%-osan alkalmas! Van aki még emlékszik, nem eléghülye még vagy nem olyan fiatal! Ami pedig az USA és GB rendszerét illeti, évtizedek óta ismert: NEM ARÁNYOS EGYIK SEM! Csönd bikkfa fejű demagógok!
ottapont
2017. június 08. 13:59
"Mindettől pedig nem áll távol egy olyan forgatókönyv, amely komolyan számolva a kormányváltás lehetőségének csökkenésével, nem arra vagy a kampányolásra, hanem a választások széttrollkodására, botrányba fullasztására fog koncentrálni. Ennek elvi alapjául a választási rendszer jó korán „beharangozott” antidemokratikus mivolta szolgálhat, eszközeként pedig a joggal való rendszerszintű visszaélés. Így például az, hogy a választási eljárás során a szavazás előtt, alatt és után minden adminisztratív-technikai és érdemi döntést meg fognak támadni jogilag, így tolva ki a legvégsőkig a különböző határidőket és lehetetlenítve, de legalábbis kíméletlenül megnehezítve a választási szervek és az őket segítő háttér-infrastruktúra munkáját." Ez a feladatuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!