Ment-e ezáltal a világ elébb?

2017. augusztus 22. 12:54

Miért éppen ezek a mutatók jelzik az emberiség anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi állapotát?

2017. augusztus 22. 12:54
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Ki ne örülne annak, hogy 1800-tól napjainkig a világban a következő örvendetes folyamatok játszódtak le. Míg 1800-ban a világ népességének kilencvenhat százaléka élt mélyszegénységben, ma már csak tíz százaléka. Míg 1800-ban a világ népességének nyolcvanhárom százaléka nem jutott elemi oktatáshoz, ma már csak tizennégy százaléka nem jut hozzá. Míg 1800-ban a világ népességének nyolcvannyolc százaléka volt írástudatlan, ma már csak tizenöt százaléka az. Míg 1800-ban a világ népességének száz százaléka esett kívül a védőoltásokon, ma ez már csak tizennégy százalékára érvényes. Míg 1800-ban a megszülető gyerekek negyvenhárom százaléka halt meg ötéves kora előtt, ma ez már csak négy százalékra igaz. És végül, de nem utolsósorban, hogy míg 1800-ban az emberiség kilencvenkilenc százaléka nem demokráciákban élt, addig ma már csak negyvennégy százalékának kell átélnie mindezt.

Hangsúlyozom, nem azzal van a gond, hogy ne lenne jó, ha mindenki demokráciában élne (hogy a vége felől kezdjem), ha egyetlen kisgyermek sem halna meg ötéves kora előtt (és persze utána sem), ha mindenkit védhetnének a védőoltások, ha mindenki hozzájutna az elemi oktatáshoz, és így megtanulna írni-olvasni, és mindenki kikeveredne a mélyszegénységből. A gond azzal van, hogy tisztázatlan marad, miért éppen ezek a mutatók jelzik az emberiség anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi állapotát, és hogy mindez segíthet-e megérteni a fejlődés, fejlettség fogalmainak mélyszerkezetét. És, hogy ha már mind a hat esetben végleges győzelmet aratott a jó a rossz felett, akkor elérkeztünk-e a történelem végéhez. Végül, hogy vajon mindettől lesz-e boldog, harmonikus, kiegyensúlyozott az ember?

Vagyis Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című versének alapkérdését parafrazálva, ment-e ezáltal a világ elébb?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2017. augusztus 23. 15:26
Azok a fajok a természetben, amelyek egy bizonyos valamire túlspecializálódtak - könnyen ki tudnak halni. Ugyanis a túlspecializáció miatt nem tudnak alkalmazkodni az esetleges gyors környezetváltozáshoz. Az ember nem tud gyorsan futni, nincsenek szárnyai , karmai nagy és éles fogai, így elvben már réges rég ki kellett volna halnia. De az ember az agyával alkalmazkodik a megváltozott környezetéhez, méghozzá úgy, hogy az agyban futó firmware-kat cserélgeti - általában jobbra - ezt nevezik tudásnak. Eljön majd az idő, amikor majd a gépek fognak helyettünk gondolkodni - eredmény - az agyiasodás mértéke csökkenni fog, előbb firmware - szinten - ez már most is megfigyelhető, ugyanis a technikai szint emelkedésével egyre több, korábbi tudás feledésbe merül. Hányan tudnak vert falat építeni? Szántani, vetni? Állatot nevelni, csirkét vágni? stb. Elmegy az áram, s rögvest a kőkorszakban találjuk magunkat azzal a különbséggel, hogy a kőkorszaki eszközöket persze nem tudnánk használni... Hányan tudnak logarléccel számolni? papíron négyzetgyököt vonni? Hányan tudják a cosinus tételt alkalmazni? S miután a hardwerünket ( agyat) nem fogjuk használni, így azon is átalakulás fog bekövetkezni degresszív jellegel. Így az emberre, erre az agyilag túlspecializálódott élőlényre is érvényes lesz az evolúciós tétel, már amennyiben eladdig saját magát direktben, vagy a környezetronbolással nem írtja ki, vagy a robotok nem fogják likvidálni az emberiséget...
Akitlosz
2017. augusztus 22. 23:05
"Vagyis Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című versének alapkérdését parafrazálva, ment-e ezáltal a világ elébb?”" Ha nem is ezáltal, de ment. Fejlődik a technika, a tudomány, az életszínvonal. Amit 1800. óta feltaláltak azt már nem kell újra.
Akitlosz
2017. augusztus 22. 23:03
"És végül, de nem utolsósorban, hogy míg 1800-ban az emberiség kilencvenkilenc százaléka nem demokráciákban élt, addig ma már csak negyvennégy százalékának kell átélnie mindezt." 1. Ez az izé, amit a szerző demokráciának hisz nem az, hanem oligarchia. Nem a többség dönt a köz dolgaiban, hanem csak pár száz ember. De különben sem kellene úgy előadni, mintha ez a berendezkedés lenne a létezhető világok legjobbika, mert ez nem igaz.
Akitlosz
2017. augusztus 22. 23:01
"Míg 1800-ban a világ népességének kilencvenhat százaléka élt mélyszegénységben, ma már csak tíz százaléka." Csak könnyen lehet, hogy az a 10% több mint a 96%. A százalék nem mértékegység.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!