Az elvszerűség persze szép, de problémás is

2017. augusztus 24. 09:06

Az egykori Bibó-kollégisták elfelejtették, hogy a politikában sem szabad hazudni. Ha az a kérdés, hogy a cél szentesíti-e az eszközt, az én válaszom: nem. Orbán Viktor válasza az, hogy igen. Interjú.

2017. augusztus 24. 09:06
Jeszenszky Géza-Jeszenszky Zsolt
Heti Válasz

„Ön meg fafejűnek nevezte az antallista konzervatívokat, köztük az apját.

Jeszenszky Zsolt: »Kedvesen fafejűnek«, ami annyit jelent, hogy apám az elvek embere. Az elvszerűség persze szép, de problémás is. Amit ő jól képviselt harminc éve, én ugyanazt a gondolatiságot képviselem ma; az elveket tőle kaptam. Csakhogy az ő eszközeik mellett elment a világ. Az ellenség megváltozott. Akkor a kommunizmus, a Szovjetunió ellen kellett harcolni. Ma a kommunizmus és a fasizmus számos jegyét viselő agresszív és doktriner gondolkodás ellen, amely álságosan liberálisnak nevezi magát. Amely politikai-gazdasági haszonszerzés céljából minden létező vagy mondvacsinált kisebbséget feltüzel a többségi fehér társadalom, a középosztály, a normalitás ellen, s most épp szobrokat dönt le Amerikában.

Jeszenszky Géza: Változnak az idők, persze, és kell, hogy mi is változzunk. Mégis: vannak alapevek, amelyeket nem szabad semmibe venni. Az egykori Bibó-kollégisták elfelejtették, hogy a politikában sem szabad hazudni. Ha az a kérdés, hogy a cél szentesíti-e az eszközt, az én válaszom: nem. Orbán Viktor válasza az, hogy igen. Nem Orbán céljaival van bajom, hanem az eszközeivel. A magyar és európai hagyományokat, értékeket megtartandónak vélő emberként elítélem a közéletet elöntő hazugságáradatot, a közpénzen folytatott agymosást, a pazarlást és a hatalomhoz közeliek vagyonosodását, a rokonok és barátok érdemtelen favorizálását, az egyéni érdeknek a nemzeti érdek elé helyezését. 

Jeszenszky Zsolt: Az elhangzottak között van számos jogos felvetés, de épp ezeket hitelteleníti a hét éve tartó vernyákolás. Például a sajtószabadság folyamatos temetése. Huszonhét évvel a rendszerváltozás után talán eljutottunk arra a pontra, hogy nagyjából kiegyenlítettek a médiaviszonyok.

Jeszenszky Géza: Budapesten. Vidéken viszont nem szól sem a Klubrádió, sem a Lánchíd Rádió...”

(A Jeszenszky Gézával és Jeszenszky Zsolttal készült páros interjú a Heti Válasz 2017. augusztus 24-i lapszámában jelent meg.)

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. augusztus 25. 09:09
Iparkodj Géza bácsi! Még lehetsz árnyékkülügyér!
OrangeOrder
2017. augusztus 24. 21:36
Ja, legyél naiv, aztán lesz újabb 2002. Valóban kurva jó lenne. Sose bízz olyan jobboldaliban, akit szeretnek a szociolibek.
kurbitalis
2017. augusztus 24. 20:30
Egyik gerinctelenebb, mint a másik.
pakura_mester
2017. augusztus 24. 16:34
Érdekes, hogy felvetés, hogy demagógia és hazugság nélkül nem lehet kormányozni, és Orbán ügyesen használja ezeket az eszközöket. Csak akkor most nem értem mi volt a baj Gyurcsánnyal. Eddig azt hittem, hogy a hazugság. Ha a Fidesz csinálja akkor ügyesség és politikai racionalitás? Érdekes gondolatok, bár egyáltalán nem vagyok meglepve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!