Három érv, hogy miért ne mossuk össze Orbán rendszerét Kádáréval

2017. augusztus 31. 15:49

Nem is lehetne nagyobb az ellentét a mai rendszerrel, ahol az államnak a nemzeti oligarchák gazdagítása lett az elsődleges feladata.

2017. augusztus 31. 15:49
Szabó Imre
Kettős Mérce

„3. Kádárék nem maguknak kapartak

Ha a hatalomra jutás módja és a hatalomgyakorlás technikái az a terület, ahol még a 2017-es Orbán-rendszer is eltörpül Kádárék bűneivel szemben, akkor az állam és a gazdasági érdekcsoportok viszonya az a terület, ahol Orbánék jóval a kádári szint alatt teljesítenek. A kádári szocializmus mai fejjel alig felfogható paradoxona éppen az volt, hogy amíg a kisemberek korrupciójának a társadalmi béke érdekében tág teret engedett (fusizás, hálapénz, seftelés, gyári lopások), addig az állam vezetői alig gyarapították gazdasági hatalmukat a politikai hatalmukra építve. Persze, a káderek jobban éltek mint az átlagember, de a rendszer jellegéből fakadt, hogy gyárak, cégek vagy földbirtok nem volt a tulajdonukban és offshore bankszámláik se igen akadtak. Nem is lehetne nagyobb az ellentét a mai rendszerrel, ahol az államnak a nemzeti oligarchák gazdagítása lett az elsődleges feladata. Az állam fő célja, hogy minél több magyar (és holland, skandináv vagy német) adófizetői pénzt pumpájlon az újfeudális elit számláira.

Ráadásul: Hogy nő meg így Orbán ellenzéke?

Orbán 2010 óta nem kádári szocializmust, hanem egy tekintélyelvű, gazdagoknak kedvező félig feudális-félig kapitalista rendszert épít. Az új ellenzéki erők csak veszíthetnek azzal, ha kritikájukba belekeverik a párhuzamot a jelenlegi és az 1956 és 1989 közötti rendszer között.

Egy ilyen stratégia nem csak a fenti érvek miatt problémás, hanem azért is, mert a győztesek és az erősek oldalára sodorja a fiatal ellenzéki pártokat, ugyanoda ahol a FIDESZ is elhelyezkedik. A Kádár-rendszer ekézése ugyanis sokak fejében automatikusan összekapcsolódik a szegény- és idősellenességgel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2017. szeptember 04. 16:32
Szíved joga szitkozódni, ha olyat olvasol, amivel nem értesz egyet. Csak éppen szegénységi bizonyítványt állítasz ki vele magadról.
noMores
2017. szeptember 01. 06:21
Az a fideszes, aki ma a Tanubol nem tud idezni, mikozben minden napra jut egy komcsi szosszenet a NERben.
noMores
2017. augusztus 31. 23:27
Az tényleg igaz, hogy kádárék nem maguknak kapartak. De ha megnézzük a Tanú c. klasszikust, gyakorlatilag szó szerint ugyanaz hangzik el némethsziló szájából vagy azt szajkózzák az echo tv idiótái. "A nemzetközi helyzet fokozódik" Háttérhatalmak=imperialisták "Éberség" "Szabotázs" "Provokáció" Amikor az Operában ünnepeltette magát ez a böszme banda, hát az tényleg olyan volt, mikor Bástya elvtárs együtt örül a szocialista talpnyalóival Rátonyi Róbertnek tapsikolva a magyar narancs megszületése alkalmából. Az Alaptörvény Asztalát meg már ne is említsük, az annyira komcsi, hogy szebbet ki se kell találni. Ja, meg a békemenet, na az a csúcs, ahogy a sok birka bandukol, hogy nelegyünkgyarmat, ennyi erővel Brezsnyevképeket is vihettek volna:)))
khomeini
2017. augusztus 31. 20:02
kevés ennél gusztustalanabb cikket lehet találni a komcsik bűneinek relativizálására. A szerző nyilván nem hallott még arról, hogy pl. az Apró-villa hogy lett Apró-villa. Nem, nem úgy, hogy Apró Antal megvette az előző tulajdonostól... A szerző nyilván a spontán privatizációról sem hallott még. Hogyan lett a KISZ-ből CAOLA, ugye, Nagy Imre elvtárs? Meg tán arról sem, hogy aztán a spontán elprivatizált cégeket új tulajdonosaik minden lelkiismeretfurdalás nélkül adták el nyugati cégeknek, akik jobbára piacot jöttek venni, a megvásárolt cégeket ezért bezárták, lerombolták a dolgozókat meg utcára tették. Emlékszünk még talán az osztrákoknak eladott 12 cukorgyárról, amiből 11-et szinte azonnal be is zártak, ezzel például Békés megye nagyjából felével basztak ki, mert a cukorgyárak alkalmazottain kívül a cukorrépatermesztő gazdaságok is ellehetetlenültek. Hát a késő Kádár-kor potentátjai bizony sok százezer ember egzisztenciájának lerombolása árán gazdagodtak meg, és bizony, még jó két évtizedig ők voltak a meghatározó elitje ennek az országnak, ők birtokolták a médiák túlnyomó többségét is. Nem is csoda, hogy a liberális nyugat őket védi, hiszen ezek a nyugatiak üzlettársai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!