Nem a kormánypárti sajtóorgánumok száma a lényeges

2017. szeptember 05. 15:07

Mindig felhúzom a szemöldököm, amikor olyanokat hallok, hogy a jobboldal elfoglalta a nyilvánosság nagy részét. Interjú.

2017. szeptember 05. 15:07
Szombathy Pál
Szombathy Pál
Médiapiac

A politika korábban ennyire erősen talán nem szólt be az újságíróknak.

Ezt másképp látom. A magyar sajtót újságírói elfogultságok is mozgatják. Nem akarom alábecsülni a kormánykommunikáció erőszakos természetrajzát, de ha szeretnénk létrehozni egy olyan médiumot, amely a mi véleményünket sugározza, akkor mi sem egyszerűbb, mint összeválogatni hozzá mondjuk öt olyan személyiséget, akikről pontosan tudjuk, hogy szakemberek, de olyan végletesen elfogultak, hogy bármikor felmondják a világnézeti álláspontunkat, legyen az éppen bármilyen oldali. Nem kell ehhez tehát feltétlenül kézi vezérlés. Egyébként mindig felhúzom a szemöldököm, amikor olyanokat hallok, hogy a jobboldal és a kormánypárti sajtó elfoglalta a magyar nyilvánosság nagy részét.

Nem így van?

Ha ez a helyzet, akkor tessék alapítani ezerkétszáz blogot, háromszáz nem túl nézett tévét és portált; máris kiegyensúlyozható matekkal.

Az alapításra nincs pénz, a fenntartás szinte lehetetlen, mert a Fidesz eltorlaszolja a lehetséges bevételi források döntő részét.

Nem a kormánypárti sajtóorgánumok száma a lényeges. Nézzük csak végig a látogatottságot, nézettséget, olvasottságot. A tévés piacon a legnézettebb adó, az RTL Klub igazán nem kormánypárti, ahogy a HírTV és az ATV sem, miközben a TV2-t és a közmédiát kevesen nézik. A rádiós piac kormánypárti oldalán találjuk ugyan a Kossuth adót a viszonylag idős hallgatóival, de vele szemben ott a Lánchíd Rádió, az InfoRádió és a Klubrádió. A portálok közül az Index, a 24.hu, a 444, a hvg.hu – egyik sem fideszes. Velük szemben lényegében csak az Origo és a Pesti Srácok áll.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. szeptember 06. 07:16
A portálok közül az Index, a 24.hu, a 444, a hvg.hu – egyik sem fideszes. Velük szemben lényegében csak az Origo és a Pesti Srácok áll.” na de az se álljon, sivalkodnak a látványlibsik...
Illieral
2017. szeptember 05. 23:17
Na most meg az a baj, hogy nem nézik az emberek a TV2-t és nem olvasnak origót? Origó tök jó lap volt, teljesen szart csináltatok belőle, mondjuke a TV2 változatlanul szar...
barang
2017. szeptember 05. 18:29
ha ionizált szeretetenergiával eltöltött fürdősókat szeretnek eladni, akkor olyan mediumot keresnek ami horoszkopokkal, moncsicsikkel meg a sztarok bugyijaval foglalkozik. es akkor is hirdetnek benne, ha nincs auditalt peldanyszama, legfeljebb kevesebbet lennek hajlando fizetni a hirdetesert. 2002ben OVI ket hetilapot ajanlott a követöi figyelmebe a Demokratat es a heti valaszt. ez a ket lap, legalabbis idöszakosan biztos- auditalt peldanyszammal rendelkezett. 2002-2010ig egyetlen egyszer fordult elö, hogy független hirdetes volt bennük: a Lufhansa egesz oldal. emlekszem Bencsik, hogy örült, hogy megtört a jeg. aztan persze inkabb az egy fecske meg nem csinal nyarat lett belöle. bakker, ha te ezt elhiszed, hogy ez szakma es ezek a szabalyai, akkor igazan megvehetned a fürdösomat is. szertetenergiaval van feltöltve es csak 2 ropi grammja.
Berecskereki
2017. szeptember 05. 18:20
Szombathy Pált jó újságírónak és a médiában jó menedzsernek tartom. Nem mindenben értek vele egyet, de a lényeges dolgokban igen. Ezért mindenkinek javaslom a teljes írás elolvasását nemcsak a szemlézett részt. Aki ezt megteszi és elgondolkodik, részlehajlás nélkül értékeli amit mond, rájön, hogy igaza van. Néhány szakaszt kiemelnék: "Még egyszer: szerényebben, kisebb egóval, higgadtabban – ezt szeretném a magyar újságírásban látni. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek harsány ellenzéki publicisták, de azáltal, hogy mindenki őket próbálja utánozni, az anyázás és a káromkodás válik alaphangulattá, és mindenre átragad. Már nemcsak a véleménycikkekben, hanem az elemzésekben, a vezércikkben és a címadásban is ez jelenik meg. Így beszélünk egymással facebookos újságírói csoportban, és a minket kritizáló olvasóval is. Pedig a gúny és az irónia is komoly fegyver, velük is mély sebek ejthetők. Inkább ezeket alkalmazzuk az anyázás helyett. Néhány éve Orbán egyik tusnádfürdői beszéde után írtam, hogy Orbán részben azt csinálja, mint amikor az ember végigmegy a kihalt faluban, és egy fadarabot végighúz a kerítéseken, hogy a kutyákat ingerelje: jöjjenek csak acsarkodni. És a ballib újságírók engedelmesen elkezdik szajkózni, hogy vége a világnak. Nyugi, nyugi, nyugi. Le kellene tekerni a hisztimétert." Ez egy tükör, amiben minden benne van, csak látni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!