A Nagy Testvér beavatkozik

2017. november 19. 10:51

Anyáink bölcs tanítása szerint: ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el. Igaz, arról nem beszéltek jó szüleink, mitévők legyünk, ha azzal akarnak ütni, hogy adnak.

2017. november 19. 10:51
Krómer István
Magyar Idők

„Kleine fische, gute fische. Kétszázmillió forintnyi amerikai dollár nemzetgazdasági szinten nem nagy összeg, de ha már mindenképpen hozzánk akarják vágni, hát tegyék. Vitték el már ennek sokszorosát kamatban, profitban, licencdíjban és az ég tudja, milyen trükkök százaival; ha kicsit visszacsöpögtetnének, történjék az bármely célból és indulattal, hadd jöjjön.

Legrosszabb esetben is ennyivel javul az ország fizetési mérlege, néhány tucat ember megélhetést talál, kis informatikai cégeknek, nyomdáknak némi megrendelés adódhat, amiből azután még további belföldi kereslet is származik. Nem sok, de anyáink bölcs tanítása szerint: ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el. Igaz, arról nem beszéltek jó szüleink, mitévők legyünk, ha azzal akarnak ütni, hogy adnak. Mint megalapozott gyanúnk szerint most hű szövetségesünk is, az amerikai kormány, amelynek »demokráciával és emberi jogokkal« foglalkozó hivatala 200 millió forintos pályázatot írt ki »a független vidéki sajtó megerősítésére« Magyarországon.

Hogy ütni akarnak, az abból is sejthető, amilyen kárörömmel egyes, a sajtószabadság tragikus hiányától fulladozó liberális orgánumok ünnepelni kezdték a tengerentúli döntést, rámutatva: az Egyesült Államok diplomáciai gyakorlatában példa nélküli, hogy egy NATO-tagállamban szövetségi forrásból a helyi kormánytól független sajtótermékeket támogassanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kromeri
2017. november 20. 16:59
Néha olvassátok el az eredetit is. Ezt nem idézte a Mandi (kár) Azon töprengve, miért is ránk esett a megtisztelő választás, kézenfekvő lehetőségként kínálkozik, hogy így az év vége felé a demokráciaterjesztés washingtoni szentélyé­ben – a tömeges igények kielégítése dacára – pénzmaradványok képződtek a Bebörtönzött Török Újságírók Amerikai Segélypénztáránál, esetleg a Kurd Nyelven Sugárzó Vidéki Rádió Alapban, s ennek kellett gyorsan helyet találni. Szóltak hát a provinciák helytartóinak, van-e valami ötletük, s a belső pályázatot végül David Kostelancik budapesti nagykövetségi ügyvivő nyerte. ... de hát az e pártokat támogató személyekhez kötődő vállalkozások hol voltak akkor, amikor a független lapok eladósorba kerültek? Nemde ez a Hungary is szabad piacgazdaság, ahol a befektetők azt tesznek a pénzükkel, amit akarnak? Mr. Kostelancik bevallotta: sokat látott profi demokrácia export-importőrként először maga is meglepődött, hogy a vagyonukat a piacgazdasági átmenet idején megalapozó businessmanek mennyire szűkmarkúak azokhoz a pártokhoz, amelyeknek vagyonosodásukat köszönhetik. Ilyen Amerikában nemigen fordulhat elő: ott a politikai piacon befolyást vásárló vállalkozók korrektül kifizetik érdekkijáróikat, ha másért nem, a jövő üzlete érdekében. A SZERZŐ
Akitlosz
2017. november 19. 22:45
Miről beszél? Ez egy értelmetlen cikk.
Mindjárt
2017. november 19. 17:11
Fidesz birkák indulója: EU-ból kilépünk NATO-ból is kilépünk USA-nak hadat üzenünk Leköpjük az euós pénzeket Adjanak nekünk rubeleket Putyin a mi megmentőnk Orbán a mi vezetőnk -------------------------------------------- Akinek nincs olyan hatalmas, hájas pocakja mint a mi hájas, pocakos disznófejű vezérünknek az hazaáruló http://index.hu/belfold/2017/09/27/orban_fogyokura_helyett_sportolnom_kellene/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201711&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201711
luisbathhelena
2017. november 19. 15:31
Ha ennyire aggódnak egy Nato szövetségesért, javaslom a Törökországban a befektetést, ahol ezrével tartóztatják le a ködös identitású "gülenistákat". Esetleg a hithű szövetséges Szaud Arábiát ahol az ellenzéki sajtó mérőszáma pontosan 0. Az idők kezdete óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!