Az ENSZ-nek rég nincs semmi tekintélye

2017. december 22. 22:42

Köztudott, hogy az ENSZ a világ egyik legkorruptabb szervezete.

2017. december 22. 22:42
Helen Raleigh
The Federalist

„December 21-én az ENSZ 193 tagú közgyűlése rendkívüli ülést tartott az arab és muszlim országok kérésére. Az ülés célja az volt, hogy elítélje Donald Trumpot azon bejelentését, miszerint elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát. 

Nem meglepő, hogy a rendkívüli ülés elfogadott egy 128 ország által megszavazott, nem kötelező határozatot, amely szerint Trump bejelentése „semmis és érvénytelen, és vissza kellene vonni”. Ez a határozat azonban pusztán a legutolsó azok sorában, amelyek az ENSZ azon morális tekintélyének hiányáról tanúskodnak, amivel megoldhatná a világ legnehezebb ügyeit.

Az ENSZ a korrupció melegágya

Köztudott, hogy az ENSZ a világ egyik legkorruptabb szervezete. Az ENSZ sosem tett közzé egyetlenegy, részletekbe bocsátkozó jelentést sem arról, hogy miként költi el a tagállamok által neki adott pénzt. Könyvelését és költségvetését ritkán vizsgálja külső könyvvizsgáló. 

Az utolsó idő, amikor bármilyen független vizsgálatot végeztek az ENSZ pénzügyeiről, 2005 volt, a vizsgálatot Paul Volcker, az amerikai Federal Reserve volt vezetője készítette. A bizottság az ENSZ akkori legnagyobb humanitárius segélyprogramját vizsgálta, az 1995-ben létrehozott olajat kenyérért programot, ami Iraknak engedélyezte, hogy élelmiszerért, gyógyszerért és más alapszükségletek kielégítésére adjon el olajat. A program 2005-ös átvilágítása masszív korrupcióra derített fényt, amelynek részese volt Benon Sevan, az ENSZ olajat kenyérért programjának volt iraki feje és Alexander Jakovlev, az ENSZ beszerzési osztályának egyik hivatalnoka is, illetve a főtitkár, Kofi Annan fia, Kojo is.

Miután kiderült, hogy az ENSZ humanitárius segélyprogramja botrányos volt, a szervezet reformért kiáltott. 2006-ban felállítottak egy speciális, korrupcióellenes munkacsoportot, ami 2008-ban oszlott fel. Azóta azonban kevés változott, és a korrupció az ENSZ-en belül mindennapos jelenség mostanáig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. december 24. 10:05
Ha Trump begurul, akkor megvonhatja az USA támogatását, ami nélkül nyugodtan feloszlathatja magát az ENSZ nevű gittegylet.
Akitlosz
2017. december 23. 19:03
Mi köze van az ENSZ pénzügyeinek ahhoz a szavazáshoz és határozathoz? Csak nem azt akarja mondani, hogy lefizették a 128 országot? Persze nem, csak nem tetszik neki a határozat, érvei viszont nincsenek, ezért terel.
yndi
2017. december 23. 18:13
A 128 ország által megszavazott határozat ellen az az érv, hogy a határozatot megszavazó és a határozat ellen szavazó országok által közösen fenntartott szervezet korrupt? Elég gyenge érv...
Hóvirágcsempész
2017. december 23. 17:57
Boldog Karácsonyt Mindenkinek !!!! Ha bárkit megbántottam , most elnézést és bocsánatot kérek . A Csempész kiszáll egy időre . :-))) Aztán folytatódik a horror . :-))) A jóságról „Ne kívánd senki szeretetét. Ne utasítsd el senki szeretetét. Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege: mindenre egyformán. Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék fényedből és melegedből, mint akiknek nincs szükségük terád. Családtagjaid, mindennapi társaid s a hozzád fordulók olyanok legyenek számodra, mint a kályhának a szoba, melynek melegítésére rendelik.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!