Majális

2018. május 02. 13:39

A szakszervezetek megizmosodása nélkül aligha lesz idehaza érdemi ellensúlya a narancsburzsoáziának.

2018. május 02. 13:39
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Akárhogy is, az ellenzéki pártoknak nem sikerült elnyerniük a munkavállalók bizalmát, és ezen utólag már az sem segít, ha a választási (le)szereplés után a kitűnő ötletekkel még a legszűkebb időkben is nagylelkűen bánó kibicek most azt javasolják nekik, hogy forduljanak a szakszervezetek felé, segítsék a munkavállalói érdekképviseletek megerősödését, mert az majd nekik is jó lesz. Az az igazság, hogy az elmúlt 20-25 év tapasztalatai alapján a szakszervezetek sikítva menekülnek, ha egy-egy párt feltűnik az ablakuk alatt (amelyik nem, az meg úgy jár, lásd a fideszes kötődésű Munkástanácsok történetét). Be kell látni, hogy egy ilyen együttműködésből – legalábbis, ha a barátkozás a színfalak előtt történik – egy szakszervezet nehezen tud jól kijönni. Azokat a jogokat és jogosítványokat, amelyekre a szakszervezeti szférának a politikától szüksége lenne, legfeljebb a (látványosan ellenérdekelt) kormánytól kérhetnék – az ellenzéktől egyelőre csupa olyasmit kaphatnak, amiből inkább kilábalni szeretnének.

A szakszervezetek megizmosodása nélkül aligha lesz idehaza érdemi ellensúlya a narancsburzsoáziának. Az viszont tényleg rejtély, hogy ezt az erőre kapást hogyan tudná segíteni a saját válságai kezelésére is képtelen oppozíció.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2018. május 02. 21:50
jaaj koma, mintha nem tudnád, hogy a 80-as évek végére ti raktátok partvonalra a szakszervezeteket, hogy ne legyen aki a dolgozók, az alkalmazottak részéről meg tudja kontrázni a privatizációt! S utána a vörösburzsoázia nem volt érdekelt egy ellene fellépő szakszervezet létében. S most meg vinnyogsz?
zakar zoltán béla
2018. május 02. 20:59
Te zseni! Nincsen már munkásosztály!!!!
Fáskerti
2018. május 02. 20:55
barom oligofób
balbako_
2018. május 02. 15:21
A szakszervezeteket a baloldal herélte ki. Képviselői kihízták a parlamentet és miden munkásnyúzó intézkedést megszavaztak. Cserébe ők is privatizáltak lopták amit a szemük meglátott. Most hogy a hatalomtól végleg búcsút mondtak hirtelen rájöttek a munkás, az alkalmazott is ember, Csakhogy erre Orbánék már régen rájöttek és a a bérek intenzív emelkedése folyamatosan tart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!