A kultúrharc végső soron arról szól, hogyan lehet élni a kétharmadok országában

2018. szeptember 25. 10:48

A NER saját kinevezettjei kapták a legmeglepőbb pofonokat a pártsajtótól.

2018. szeptember 25. 10:48
Urfi Péter
444

„Elég volt néhány mondat Orbán Viktor tusványosi beszédében, hogy az úgynevezett kultúrharc a nyár egyik legfelkapottabb sajtótémájából fenyegetéssé váljon. 

A miniszterelnök itt kifejtette, hogy a harmadik kétharmad felhatalmazás egy »új korszak” kiépítésére, márpedig »a korszakot inkább kulturális áramlatok, kollektív meggyőződések és társadalmi szokások adják. Most ez a feladat áll előttünk, vagyis kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert.« Ezért nem meglepő, hogy »napjaink legizgalmasabb vitája éppen a kulturális politika területén robbant ki«, mondta Orbán, majd tett egy ígéretet:

»VALÓBAN EGY ÚJ SZELLEMI ÉS KULTURÁLIS MEGKÖZELÍTÉSRE VAN SZÜKSÉG A HARMADIK KÉTHARMAD UTÁN, ÉS MI TAGADÁS, SZEPTEMBERTŐL NAGY VÁLTOZÁSOK ELŐTT ÁLLUNK.«

Azóta a kulturális élet szereplői, popsztárok és múzeumigazgatók, alanyi költők és filmproducerek, könyvkereskedők és fafaragók próbálgatják kitalálni, hogyan forgatja fel fenekestül a kormány – a mit is? Az intézményi struktúrát? A támogatások elosztását? Lecseréli az igazgatókat? Új adókat vet ki? Ráküldi a propagandagépezetét a nem szimpatikus művészekre?

2010 óta megszokhattuk, hogy az ehhez hasonló aggodalmak főleg azokat szorítják, akik nem fekszenek jól a kormánypártoknál. Az elmúlt hónapokban viszont a NER saját kinevezettjei kapták a legmeglepőbb pofonokat a pártsajtótól, úgyhogy a Fidesz-közeli kulturális potentátok sem tudtak mást tenni, mint hívogatták egymást, hátha valaki tud valamit. De senki nem tudott semmit, a szeptember pedig egyre közeledett, lassan véget is ér,

ÉS NEM TÖRTÉNT SEMMI.

A Magyar Időkben megjelent kultúrharcos cikkek hatására eddig egyetlen konkrét ígéretet tett a kormány: még jobban támogatják a történelmi filmeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2018. szeptember 26. 21:47
Szerintem is hibàs a támogatási rendszer: ballibsiknek nem kellene pénzt adni... egy fillért se.
a hun
2018. szeptember 25. 21:17
"A NER saját kinevezettjei kapták a legmeglepőbb pofonokat a pártsajtótól." Csak nem fosol az elbocsájtástól, ellenzéki firkász?
matykox
2018. szeptember 25. 18:09
Na, ez a kurafi úrfinak hiszi magát, pedig csak egy szellemi fosfolt soros alsógatyáján. Pfujj.
zakar zoltán béla
2018. szeptember 25. 16:38
Bruta In CogniTó Szerdzsó Zümm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!