Felrobbant az áram ára

2018. november 05. 09:47

Kialakulhat egy olyan árkörnyezet is, amely megtérülővé teheti Paks 2 megépítését.

2018. november 05. 09:47
Brückner Gergely
Index

„2018-ban minden drágul az európai energiapiacon: a kvóta, az áram, a gáz, ezért Magyarországon nehezebb finanszírozni a rezsicsökkentést. Még az inflációs célok is veszélybe kerülhetnek, viszont akár kialakulhat egy olyan árkörnyezet is, amely megtérülővé teheti Paks 2 megépítését.
2018 az energiaárak robbanásáról szól. Ok van bőven: szélsőséges klimatikus viszonyok, globális kereskedelmi ellenségeskedés, a nyersanyagokban gazdag országok (Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Venezuela) rémes nemzetközi megítélése, romló kapcsolatrendszere,
elfordulás az atomtól, a széntől.

Nem csoda, hogy a kisebb októberi korrekció ellenére is az idén nagyon sokat drágult az energia, így a globális jegyzésű olaj, a regionálisabb jegyzésű gáz vagy a még lokálisabb áram. Az új árszint a termelőknek nagy üzlet, de másoknak rémálom: például azoknak az iparágaknak, amelyek sok energiát használnak, az áramfogyasztó, benzinfogyasztó adófizetőknek és általában is a nyersanyagokban kevésbé gazdag európai gazdaságoknak, például Magyarországnak.

Min múlik?

Az árampiacon az árak rengeteg tényezőn múlhatnak. Alapvetően a kereslet számít, vagyis a lakosság és a gazdaság igényei, a GDP-növekedés üteme, de fontos a kínálat is, vagyis az, hogy az áramtermelő erőművek milyen tüzelőanyaggal működnek, milyen technológiai fejlesztések segítik az olcsó energiatermelést. Számít az időjárás is, hiszen ha hideg a tél, több energia fogy, ha sok eső esik, könnyebb vízerőműveket üzemeltetni. Illetve befolyásolnak az állami szabályozók is, például az, hogy miként korlátozza a politika a szén-dioxid-kibocsátást, az atomenergiát, milyen adókat vet ki az állam az energiatermelésre.

IDÉN ENNEK A SOK TÉNYEZŐNEK AZ LETT AZ EREDMÉNYE, HOGY ŐRÜLT MÓDON ELSZÁLLTAK AZ ÁRAK.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuszka
2018. november 06. 00:11
Jelenleg a megújuló energia a legtöbb országban jóval drágább az atomenergiánál (persze 1-2 országban nem feltétlenül, pl. Izland geoterm E). Ez azt jelenti, hogy ha a szén-dioxid kibocsátást valóban DRASZTIKUSAN és GYORSAN le akarjuk csökkenteni, akkor ahhoz az ATOMERŐMŰVEK építését kell támogatni mindenekfölött. Példa: ha jól tudom, német szakértők szerint (gyakorlatilag) teljesen le lehetett volna nullázni a szén-dioxid kibocsátást, ha azt a pénzt, amit Németo megújuló E-ból való áramtermelésre költött, ehelyett atomerőművek építésére fordítják. Viszont Merkel Fukusima után a népszerűségét féltette a Zöldektől, így a "populista" politikus miatt erre nem került sor, sőt a németek energiaimportra szorulnak Fro-ból, ráadásul újra elterjedtek a fosszilis energiahordozókra épülő erőművek. Zöldeknek jelzem: lehet, hogy az atomerőművek nem jelentenek tökéletes megoldást, de ezzel kéne kezdeni, aztán át lehetne állítani atomról megújulóra az áramtermelést, és át is fog állni, ha utóbbi jobban megéri.
puszika
2018. november 05. 16:24
Csak hatoltok heteltek firkász!! Nincs semmi konkrétum a kezetekben. Már csak ez a vigaszotok! Mentek ti is a levesbe!!
kaszandra
2018. november 05. 14:44
Az indexnél valami betegség ütötte fel a fejét. Ez a Gergely is megkapta.
heizer
2018. november 05. 13:46
Azért ez tetszik: "Ok van bőven: (...),elfordulás az atomtól, a széntől." Ezek szerint nem az van, hogy a nap ingyen süt a szél meg ingyen fúj, hanem az, hogy ez a kettő a legdrágább. Ha nincs a napelemes - szélkerekes őrület, akkor ez az egyensúly sokkal kiegyensúlyozottabb volna, és valószínűleg nem volna ennyire drága az áram. Ismét egy remek történelmi hagyatéka ez Merkel asszonynak és az agyament zöldeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!