Az év, amikor Orbán Viktor elbukta a történelmet

2018. december 31. 14:29

Orbán ugyanis 2018-ban elveszítette a 2026-os választást. 2022 még meglesz neki, de 2026 már nem.

2018. december 31. 14:29
Nagy Iván Zsolt
HVG

„Lehet, hogy tényleg elhitte, hogy eljött a populisták ideje, és ő populista nagysággá válik, ami majd történelmi távlatban kifizetődőbb lesz a bölcs államférfiságnál. (Pedig nem, nem lesz az. 2019-2020 populistái múló rosszullétek, és főleg nem fizetnek érte jól, ha egy tízmilliós ország vezetője vagy.) Esetleg komolyan beleélte magát abba, hogy Kínában, Moszkvában, a Trump-családban vagy a Salvini baráti körben valódi nagyságot látnak benne, és nem csupán egy hasznos lekötelezettet.

Orbán Viktor ezek után a számára legrosszabb esetben olyan történelmi figura lehet, mint Ceausescu. (Nem, nem a halála, hanem az oda vezető harminc év miatt.) De a legjobb forgatókönyvnél is legfeljebb egy Kádár János. Akkor legalább néhány nosztalgiázó jó érzéssel emlékszik majd rá. De még ez sem biztos, mert a történetben még ott van egy bukás is.

Orbán ugyanis 2018-ban elveszítette a 2026-os választást. 2022 még meglesz neki, de 2026 már nem.

Ahhoz nem lett volna szabad most elveszíteni a fiatalokat. Nekik kellett volna gesztust tenni, nekik fontos ügyekben korrigálni vagy visszakozni, értelmezhetetlen múltba fordulást helyett nekik kellett volna modern jövő ígérni. De nem ez történt és nem ez történik.

A fiatalok pedig dühösek. És nem csak azok, akik az év végén kint voltak az utcákon, és akik olyan kioktatást kaptak, amilyenért a Fidesz szakállas, laza vezetője 1989-ben tombolva csapkodott volna egy belvárosi padot az őt vevő kamera előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 263 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. január 04. 09:38
Mindent rosszul látok. Így aztán teljesen érthetetlen, hogy miért nyüglődsz velem. A 65%-os kardozást leszarom. Az 50% nemnem, a 64.5% még nem jó, de 65% az már pont? Ki találta ki ezeket a számokat és minek? A fák folyamatosan nőnek, a lombkorona milyen szorzóval számolódik? És télen, mikor nincsen? Melyik a jobb, egy füves rét, vagy pirokantával beültetett 50nm? A Ligetet hóval borító nyárfák? Ezeket a szempontokat kéne inkább figyelembe venni, mint szarakodni a százalékokon. Forgathatod, hogy a betonvackok meg a lerohadt hajléktalanszaratók helyett szerinted felhőkarcolók lesznek a Liget hűlt helyén, ebben a kontextusban persze igazad is lenne, de ez nagyon erős túlzás. Egy park lesz, épületekkel és zölddel, meg szabadidős funkciókat kihasználó elemekkel, a sértett duzzogás meg senkit sem érdekel. Amit olyan nagyra tartasz pályázat, az az igazi szocreál szar, fogunk berajzolunk hullámos vonalakat és mindenhova bekarikázzuk, hogy bokor, meg fa, meg kacskaringós sétiző ösvényeket. Igazi barom példája ennek a kreténségnek a Duna Plaza, fogunk hasábokat és áthatással beleteszünk kúpot, meg döntött kockát és akkor hűdejó.. Meg bekúr még egy dísztavat a közepébe. Na azt meg minek? Ott a nagy tó mellette kettővel.. Takaríthatod a leveleket permanensen, vagy öt év múlva az eutrofizációt csak durva vegyszerekkel tudod megállítani.. Persze, teszünk bele amurt. A hegyesszögben találkozó járdákat pedig mindig levágják az emberek, ilyen amatőr megoldásokkal nem kéne jönni.. Hová lettek a kis aszfaltos focipályák, meg a pingpongasztalok? Ja, annyi amit a déli csücsökbe kisepert? Aha, köszi. Ez teljesen elmegy növényország irányba és semmi elgondolása arra nézve, hogy az emberek nem csak sétálni napozni meg kávézni akarnak. Tájépítészetileg oké, de funkcionálisan nagy szar.
utze
2019. január 02. 22:31
Szerintem 2852-ben már biztosan nem fog a fidesz nyerni.
setti54
2019. január 02. 20:06
Na Haver, te sem vagy valami jó jövendőmondó. Nyilvánvaló, ha Orbán indul a 2022-es választásokon, akkor azt ugyanúgy behúzza 2/3 -dal, mint az eddigieket. Az általad említett 2026-os választás időpontjára Orbán miniszterelnök úr már 63-64 éves lesz. Biztosíthatlak, hogy látva a kaliberét, az európai és a világpolitika szintjén meg fogja találni a neki megfelelő helyet. Ne szomorkodj, nem fogtok megszabadulni tőle! Ennek ellenére BUÉK neked.
választópolgár
2019. január 02. 12:48
2026-ig még annyit fog változni a nemzetközi helyzet hogy egyértelműen kijelenteni ilyet, ostobaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!