Célkeresztben a Néppárt

2019. március 05. 21:47

A plakátkampány viszont egyenesen a Néppárt közepébe céloz, nem véletlen a tagpártok felől érkező példátlanul éles válasz.

2019. március 05. 21:47
Hajdu Nóra
Népszava

„A Juncker-Soros plakát miatt a szinte a teljes német konzervatív elittől érkező gyors orrbaverés jelezte először Orbán lépésének valódi célját. Mostanra az Európai Néppárt naponta gyarapodó számú tagpártjai is megerősítik, hogy a kétes nemzetközi hírnévre szert tett plakát fő célközönsége a magyar határokon kívül van. A Fidesz a választásokon túl évek óta versenytárs nélkül uralja a magyar közvéleménykutatási adatokat is, itt további győzködésnek értelme nincs. 

A plakátkampány viszont egyenesen a Néppárt közepébe céloz, nem véletlen a tagpártok felől érkező példátlanul éles válasz. Az EPP mostanra recseg-ropog az eresztékeiben – főként éppen Orbán miatt. Csak a megalakuló új Európai Parlamentben kinézett posztokért folytatandó harc tartja még őket egyben, ideológiai közösségük alig van. Ezt éppen az orbáni politikai gyakorlat és annak a párton belül növekvő – mostanra valószínűleg többségivé vált – elítélése jelzi.

Az orbáni propagandagépezet, élén a Fidesz elnökével folyamatos kísérleteket tesz arra, hogy az Orbán-EPP viszony kiéleződését a migráció kérdésére korlátozva magyarázza. Ez azonban súlyos torzítás: a fő vita az európai értékekről – jogállam, sajtószabadság, oktatási- és kutatási szabadság, az antiszemitizmus elleni fellépés – és ezek magyarországi érvényesüléséről szól. Ez és az Európai Unió elleni szakadatlan uszítást megfejelő plakátkampány volt a nevezetes utolsó csepp az évek óta tartó konfliktus poharában.

Orbán a májusban megválasztandó Európai Parlamentben új párt-, illetve frakcióstruktúrát akar. E struktúra kialakításához szüksége van az EPP logóval megválasztandó képviselők minél nagyobb hányadára, miként ezt Orbán már évnyitó sajtókonferenciáján, a napokban pedig a Welt am Sonntagnak adott interjújában többé-kevésbé nyíltan meghirdette. Ez a Néppárt megosztását, esetleg kettészakítását jelentheti. E lépéssel és a populista széljobb feltételezett megerősödésével az új Európai Parlament valóban megváltozott erőviszonyokkal jöhet majd létre. Orbán reméli, hogy a különböző euroszkeptikus formációk egybetereléséből és az EPP vele tartó részéből legalább egy parlamenti blokkoló kisebbséghez elegendő számú mandátum származik majd.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. március 07. 18:08
Úgy tűnik, a plakát valójában hiányos... Nem csak a két urat (ha ezek urak!?) - hanem Verhofstadt és Timmermans urakat (ha ők Urak!?), valamint Sargentini és Anna Maria Bilt asszonyokat (mert Ők asszonyok!) is a plakátra kellett volna tenni... Akkor talán az Elnök Úr nem sértődött volna meg, és így teljesebb lehetett volna a "liberális internacionálé"...
Tatulus
2019. március 06. 17:00
Nemán! Megint egy népszaga ügynök próbálja bontogatni a Néppártot! "Ballhibbant Elemzők", mint a népszaga "szakértői" Röhögnöm kell az aggódásuk miatt!
puszika
2019. március 06. 11:38
Tudod Hajdú elvtársnő mára minden megvilágosodott! Mert nyilvánvalóvá vált,a Néppárt már nem az amit Kohl megalapított. Egy bizonytalan,a bal meg a jobb határán egyensúlyozni akaró párttá vált, ami sikertelen próbálkozás!! Azt hiszik egy csettintéssel/migráció elvtelen támogatása/ megoldható Európa demográfiai katasztrófája! Ez a kontinens teljes ellehetetlenülését hozza magával. Erős jelei már most is láthatóak!!
betonrúzs
2019. március 06. 10:47
"Az Európai Néppárt csúcsjelöltje egyebek mellett arról is beszélt, hogy valójában Orbán Viktor hagyja el az EPP-t, nem fordítva."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!