Helyreigazítási sérelmek

2019. április 28. 13:32

A helyreigazítási kérelmek döntő többsége abból fakad, hogy fájdalmasan igazat írunk.

2019. április 28. 13:32
Ballai Attila
Magyar Nemzet

„A helyreigazítási kérelem formájánál már csak a tartalma felemelőbb. Ha súlyos és nyilvánvaló ténybeli bakit követünk el – például azt állítjuk napjaink egy közszereplőjéről, hogy szerdára virradóra ellopta a Szabadság hidat –, a léleknek és a szellemnek még üdvére is válik a szakmai bűn utáni vezeklés és a figyelmeztetés: ilyet többet ne! Még akkor se, ha a cáfolat általában nem úgy hangzik, hogy én soha életemben egy szöget sem loptam, hanem úgy, azért sem lophattam el a megjelölt időpontban a hidat, mert az szemtanúk szerint még csütörtökön is a helyén állt.

De ezek az elenyésző kivételek. A helyreigazítási kérelmek döntő többsége abból fakad, hogy fájdalmasan igazat írunk. Nevén nevezünk valakit, valamit, az illetőre, a helyzetre leginkább megfelelő jelzőkkel minősítünk, rögzítjük, ki mit tett, mit mulasztott, mit mondott, mit hallgatott el. Csakhogy ez korunkban jogi megközelítésből nem mindig és nem feltétlenül védhető, »píszí«, polkorrekt mércével pedig még ritkábban az.

Még ennél is fontosabb, hogy kifogásolt írásaink alanyai, tárgyai azt viselik legnehezebben, ha tükröt tartunk eléjük. Belenéznek, és elborzadnak a látványtól. Ez lennék, ilyen lennék? És ezt mások is látják? Ez ugyanis azon ritka élethelyzet számukra, amikor köreiken kívüliek nézőpontjának felvételére kényszerülnek. Amikor saját önképükön, igazságukon túl azzal ellentétes képekkel, igazságokkal is szembesülnek. Ez megsebzi őket és riadt tiltakozásba kezdenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hóvirágcsempész
2019. április 29. 08:45
" A helyreigazítási kérelmek döntő többsége abból fakad, hogy fájdalmasan igazat írunk. " :-))))))))))))))) Bazdmeg . Talán inkább arról , hogy hazudtok .
Gombóc XVI. Artúr
2019. április 28. 17:35
Hát, akárhogyan is magyarázza a Szabad Nép "újságírója", a hazugság akkor is hazugság. Nyilván nem véletlen, hogy a Habony-Médiaművek 108 pert vesztett el, míg a "másik oldal" 18-at. Ez azért elég nagy különbség.
Fideath
2019. április 28. 17:28
Miről beszél ez az elmebeteg? Ha a bíróság kötelez valakit helyreigazításra az azt jelenti hogy az illető TÉNYSZERŰEN HAZUDOTT. Nincs helyreigazítás ha véleményt formálsz valakiről, csak akkor van amikor olyat állítasz ami szimplán ellentétes a valósággal, és bizonyítani sem tudod.
3M..
2019. április 28. 16:21
Talán nem kellene levegővétel nélkül folyamatosan hazudozni és fakenews-okat gyártani. Nincs hazugság, nincs helyreigazítás, ez ennyire egyszerű. Van még kérdés? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!