Lelki revízió

2019. június 05. 07:16

Az összetartozás érzése erőt és hitet ad, még sokkal földközelibb ügyekben is.

2019. június 05. 07:16
Ballai Attila
Magyar Nemzet

”Természetesen soha nem fogjuk már tankokkal átlépni a »gúnyhatárt«, nem kelünk át őrnaszádon a Dunán a felvidéki oldalra, jöttünkre nem borul virágba Szabadka és nem fúl fojtott zokogásba Kolozsváron vagy Kassán az üdvözlőbeszéd. Ép ésszel nem is vágyhatunk rá. Bőven elég, ha a zetelaki gyermekotthonban Barbika már ismerősként üdvözöl, és gyorsan rajzol nekünk valamit, vagy ha néhanap kapunk mondjuk a Délvidékről, egy sportegyesülettől egy efféle üzenetet: »Leírhatatlan érzés, amikor egy sikeres embereket kinevelő klub kezd szertefoszlani, és szinte az utolsó pillanatban a nagy testvér megfogja a kezét, és felsegíti! Köszönöm, Magyarország! Köszönöm, jóakaratú emberek«

Annál pedig nincs is felemelőbb, mint Parajdról Udvarhelyre »elsőbálos« erdélyi turistákat vezetni, és harminchét röpke kilométer alatt világképeket formálni. Tamási Áron sírján, a két cserefa tövében ezredszer, másoknak először felolvasni, hogy »Törzsében székely volt, fia Hunniának. Hűséges szolgája bomlott századának«, majd a Vasszékely talapzatának láttán együtt elrebegni: »Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok.”«

Az összetartozás érzése erőt és hitet ad, még sokkal földközelibb ügyekben is. Sokkal jobb együtt, akár egy lepukkant pinceklubban is bélyeggyűjtő szakkört tartani, mint kívülről befelé mutogatni és a bélyeggyűjtőket minősíteni, hülyézni, kifigurázni. Üdvösebb valami mellett, valamiért tenni, lenni, mint folyamatosan viszolyogni, elhatárolódni, riogatni. A kontraszt összevethetetlenül élesebb, ha a törésvonal a magyarság legmélyebb tragédiája mentén húzódik. Mert a tatár, a török, a német, az orosz, a két világháború, a holokauszt családokat, városokat, tájegységeket, generációkat tört össze, emésztett fel, de Trianon tértől és időtől független, örök trauma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2019. június 05. 10:29
"Természetesen soha nem fogjuk már tankokkal átlépni a »gúnyhatárt«, nem kelünk át őrnaszádon,.." Azért ez túlzó kifejezés, mert attól függ hogyan bánnak a megszállt területeken élő magyarokkal, meg mi van akkor ha a tótok vagy románok segítséget kérnek.
terra
2019. június 05. 09:58
Az összetartozás lélekben megerősít. A lélek ereje pedig megerősíti testet és a cselekvés erejét. Ez így volt és így is lesz, amíg ember él a földön.
belpestilibsi
2019. június 05. 09:51
mi a helyzet Néppártban? jól kijöttök a sorosista bevándorlista haverokkal?
balbako_
2019. június 05. 08:42
Igen most a lelkeknek kell helyreállni. Van már anyaország ami kiáll a világ minden pontján élő magyarokért, van már hazájuk azoknak is akik nem itt élnek. Fogjuk meg egymás kezét és többé ne eresszük el! És akkor sikerre leszünk ítélve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!