A telefon őrültjei és áldozatai

2019. augusztus 17. 17:14

Az okostelefon ugyan lassabban öl, de biztosabban és tömegméretekben.

2019. augusztus 17. 17:14
Ballai Attila
Magyar Nemzet

„Az okostelefon ugyan lassabban öl, de biztosabban és tömegméretekben. Nem tűzpárbajban, kirívó esetektől eltekintve nem is a száguldó vonat elé csalva áldozatát, hanem kommunikációban, illetve annak hiányával ember és ember közti kapcsolatokat. Családban, munkahelyen, bélyeggyűjtő szakkörben vagy sportöltözőben. Mindenütt, ahol hajdan először is mondanod kellett valami érdemit a kiszemelt lánynak, a főnöknek, a társaknak – erre, mint a revolver előtti időkben, volt egy töltényed –, amitől ők felfigyeltek rád, aztán nap mint nap szavakkal, beszéddel, gesztusokkal is bizonyítékát adtátok annak, hogy összetartoztok.

Most minderre itt a telefon. A fiú nem a lány kezét fogja, a papa és a mama nem a gyerekét, hiszen mindenkinek csak két keze van, azzal meg a gombokat kell nyomkodni, különben végzetesen kimaradunk az információáramlásból. Hogy mellettünk is ül valaki? Semmi gond, neki is megvannak a maga körei.

Az üzenetek jobbára fél mondatokban, pár százas szókinccsel, újmagyar, újangol, minden egyéb nyelven, de napi huszonnégy órában özönlenek. A legnagyobb csapás, ami ma embert érhet, ha otthon felejti, elhagyja vagy lemeríti a telefonját. Nyaraláskor, étteremben, meccsen keservesen szórakozom a „békésen egymás mellett élő” családok, párok látványán, hasonló értetlenséggel figyelem gyerekek kezében a több százezres csodákat, miközben tudom némelyikükről, hogy a család többhavi jövedelmét markolásszák.

Sovány vigasz, de biztató, hogy egyes utazási irodák már felárral kínálják a telefonmentes utazásokat. Nincs mese, az elvonókúráért fizetni kell, persze csak azoknak, akik felismerik, hogy szenvedély rabjai, tehát betegek, kezelésre szorulnak. A túlnyomó többség azonban ezért a pénzért sokkal inkább vesz még egy okostelefont.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vinetu
2019. augusztus 19. 07:33
A sok elmélet után jöjjön egy példa az okosteló emberi viszonyokat romboló brutális hatásáról. Létezik egy kis közösségünk, amelynek tagjai egy bizonyos nagyon bevált autótípust hajtanak (semmi extra, szóval nem ferrari, de egyikünk se cserélné el rá...:-) Ez az egyetlen kapocs közöttünk. Szanaszét lakunk az országban, különbözőek vagyunk, de túlnyomórészt magasan kvalifikáltak. Évente egyszer szoktunk találkozni. Kellemes, alaposan kiválasztott emberszabású helyeken. Kaja (bogrács), pia, meg ami ilyenkor szokásos. Nos tíz évvel ezelőtt még az erre szánt évi egy-két napot azzal töltöttük, hogy meglapogattuk egymás vállát, pohárral a kezünkben kivel-kivel (de akár kollektíve) megdumáltuk, hogy hogy van a kedves anyós farzsábája, hogyan nő a csicsóka a kertben, hány fokos lett a birspálinka, hányadik lett a kölök a lepényevő versenyen, szóval csupa izgalmas emberi dolgot. Mára azonban mindez annyira a múlté, mintha a pattintott kőkorszakban történt volna. Legutóbb is ültünk a hosszú asztalnál, és mindenki (nem szőke nők, nem éretlen gyerekek, mint mondottam volt civilizált felnőttek) a telefonját baszogatta. (Közben ki is hűlt a legalább hét nyelven beszélő őzpaprikás galuskával, az enyémet kivéve...:-) A saját szememmel láttam, hogy a hárommal odébb ülő jóbarát üzeneteket, vagy mi a bánatot küldözgetett a másiknak. De majdnem mindenki ezt csinálta. Nem volt itt már lapogatás, összekacsintás, semmi. Ekkor szólásra emelkedtem (úgyis mint ott is törzsfőnök) és kimondtam a határozatot: legközelebb a bejáratnál el fogom kobozni az összes telefont. A megfejtés: azóta se volt dasztertalálkozó...
TAVIROZSA
2019. augusztus 19. 07:05
Sajnos mindig volt és lesz olyan - önálló gondolatokkal nem rendelkező - réteg, amely a jó dolgokat is képes rosszul használni. Aki most az "okos" telefonba réved a gyermekével való beszélgetés, közös játék helyett az nagy valószínűséggel enélkül sem tudna kapcsolatot teremteni a való világgal !! :( :(
panyigai péter
2019. augusztus 18. 20:22
Nem most kezdődött a technogén elcsökevényesedés. Platón írja (meg nem mondom, hol, aki nem hiszi, járjon utána), hogy az írás egyiptomi feltalálója (nála, azt hiszem, Thot) bemutatta találmányát a királynak, aki azt mondta rá, hogy gonosz találmány, mert az embereknek, ha megszokják, ellustul az eszük, nem fejben fogják ugyanis tárolni a tudást, hanem följegyzik. A könynyomtatás előtt és a kezdetén a szerzői öntudat fontos eleme volt a halhatatlanság tudata: azt hitték, a megjelenés örökre garantálja a hervadhatatlan hírt: a megjelent könyvek kellő szabadidővel áttekinthetők voltak, nem tudták elképzelni azt a kort, amikor gyakorlatilag végtelenné nő majd a könyvállomány. Aztán jött a folyóirat-irodalom. A napilapok. A mozi. A rádió. A tévé. Az internet. Mindegyik egy-egy lépcsőfok, kisebb vagy nagyobb, de mindegyikkel jött is valamilyen új emberi képesség, le is épült valamely régebbi. Homérosz és kollégái fejben rakták össze az eposzaikat, akik pedig - jóval később - leírták, fejből írták le, honnan máshonnan. Ami tehát fontos, hogy az új technika kezdeményezői általában tudatában voltak, hogy amit csinálnak, nem feltétlenül jó. A tévéműsor-készítőknek (a '90-es évekről beszélek) nem volt otthon tévéjük, kivált ahol gyerek volt. A jövő szoftvereit nem azok fogják megírni, akik ma négyévesen kézbe kapják a kütyüt, hanem akik előbb megtanulnak töltőtollal írni és normálisan olvasni; ezt a Szilícium-völgyben tudják a legjobban. Ahogy a pokémonvadászat, úgy az egész okosteló-mánia is lecseng majd, de az újabb (inkább kicsi) lépcsőfokot, fölfelé is, lefelé is értve, átléptük. Nem gúnyolódni kell a szerencsétleneken, mert az ötezer éve is, száz éve is inkább nevetséges volt, mint humoros; hanem a saját gyerekeinknek legalább egy kicsivel többet adni, mint amit a világtrend szán nekik. Szóbeli mesét, rendes könyvet, sok memoritert. Boldog új évezredet.
apoa
2019. augusztus 17. 23:58
nem kell ezt túldramatizálni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!