Az elfeledett vértanú

2019. október 25. 07:30

Ha kell, a ha­záért az életünket adjuk – alapvetés volt ez évszázadokon és ötven, hatvan emberöltőn át.

2019. október 25. 07:30
Ballai Attila
Magyar Nemzet

„»Csak egy tollvonás volt bűne« – e felirat áll Szacsvay Imre nagyváradi szobrának talapzatán, fogós feladvánnyal szolgálva Körös-parti bámészkodóknak, anyaországi turistáknak. A szabadságharc egyik legifjabb, legnemesebb vértanúja ő, aki többször is elmenekülhetett volna a végzet elől, de nem tette, az árulás vádjára is ekképpen válaszolt: »Nem bűn, ha valaki szereti népét, és hazájáért munkál.«

A ma százhetven esztendeje, 1849. október 24-én, Pesten kivégzett, harmincegy esztendős férfiú a debreceni Függetlenségi nyilatkozat aláírója, ez a bizonyos tollvonás egyetlen bűne. Érdeme azonban sokkal számosabb ennél. Kossuth híveként, egyre közvetlenebb munkatársaként, jogászként, a képviselőház jegyzőjeként, a frissiben alakult Radikális Párt egyik vezéreként jelentős részben ő fogalmazta, szerkesztette, írta alá, majd olvasta fel 1849. április 13-án az országgyűlés előtt a Habsburg-ház trónfosztását deklaráló Függetlenségi nyilatkozatot.

Igazságkereső, nyughatatlan gyermekből – Fleisz János tanulmánya említi, egyik tanárával szembeni konfliktusa miatt már elemista korában a legszigorúbb büntetést, huszonöt korbácsütést szabtak ki rá – a népképviseleti országgyűlés »egyik legtehetségesebb, legjellemesebb és legbecsületesebb tagjává« vált, Szilágyi Sándor történész szerint »volt beszédében valami szelíd kedélyesség, mi igen alkalmas vala csendesíteni a zúgó viharokat«.

A szabadságharc bukása után e szelíd határozottsággal utasította el mindkétszer a menekülés, a bujdosás lehetőségét. Amikor a később idegenből és biztonságból ítéleteit osztó Kossuth Orsova és a török birodalom felé futtában arra biztatta, tartson vele, így felelt: »E népért éltem és e hazában akarok meghalni.« Előre tudta, hogy Várad közelében, a család ismerőseinél, ahol meghúzta magát, melyik hajnalon törnek majd rá a pribékek, de édesapja hiába kérlelte levelében, hogy oldjon kereket, a maga gondja helyett csak szállásadójára gondolva azt írta vissza: »Nem, apám, mert az én szökésem bajba keverné az öreg Olay Józsefet.«

A rá kirótt halálos penitencia megdöbbentette a korabeli közvéleményt, Szemere Bertalan kereste és meg is találta a választ, miért kellett meghalnia. »Nem azért, mit tettél, hanem mit érzetél, azért érdemléd te a zsarnoktul a halált; nem nézte, mi valál, hanem mi lehetnél. Hívebb honfi szívet pallosa nem talált.«

Az akasztása előtti hajnalon testvéröccsének írt búcsúlevelét így zárta: »Meghalok, ha kell, lelkem nyugodt, vétek sohasem terhelé, minden bűnöm az, hogy képviselői kötelességemet elébe tettem saját személyemnek.«

Túlságosan nyilvánvaló, ordító a kontraszt e hitvallás és napjaink némely emberi roncsának parlamenti ámokfutásai között; fél mondatnál többet nem is ér az egész, különben ők érik céljukat, ha bármi áron is, de pillanatokra rájuk vetül a figyelem. Egyébként se szennyezzük velük elménket és lelkünket.

Egy bekezdést ellenben szenteljünk annak, hogy Szacsvay önfeláldozása a maga korában nem volt egyedülálló, még rendkívüli sem. Hiszen, mint a nótában is áll, ha Kossuth Lajos azt üzente, hogy elfogyott a regimentje, akkor mindnyájuknak el kellett menniük. De a nemzettudat kifejlődésétől kezdve ugyanígy hatott Bocskai, Thököly, Rákóczi hívószava. Ha kell, a ha­záért az életünket adjuk – alapvetés volt ez évszázadokon és ötven, hatvan emberöltőn át. Egy ideje más világot élünk. Az aktuális generációk rendre a téves történelemszemlélet hibájába esve azt tartják, ők a modern gondolkodás és értékrend letéteményesei, de száz, kétszáz év múlva ugyanúgy a múlt szeletévé válnak és historikus távlatból ítéltetnek meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barany
2019. október 25. 17:09
A XIX. század a magyarság nagy korszaka volt. Büszkék lehetünk a korszak képességben, tudásban, becsületben, hazaszeretetben és jellemben egyaránt "világszínvonalú" XIX. századi őseinkre. Az országépítőkre, mint Széchenyi István, vagy a politikus Kossuth Lajosra, a zseniális hadvezér Görgei Arthurra, és a többi kiváló katonára, a tábornokoktól, köztük az aradi vértanúktól az életüket tízezer számra feláldozó közkatonákig. Akik a Habsburg birodalommal több mint egy évig, és az orosz cár hatalmas hadseregével megerősített osztrák túlerővel is hónapokig harcoltak. Később közülük sokan segítették Garibaldiékat az az olasz egység létrehozásért folytatott háborúban, vagy harcoltak az amerikai polgárháborúban a rabszolga-felszabadító északiak oldalán, mindenhol elismerést szerezve a magyar névnek. Szacsvay Imre főleg jellemével tűnik ki a korszak nagy emberei közül. "Egyszerű" országgyűlési képviselő volt, Kossuth és a magyar szabadság lelkes híve. Nem akart elmenekülni. Nemcsak nagy hazafi volt, hanem igazi úriember is, a lehető legjobb értelemben. Őt bújtató idős rokonainak nem akart bajt okozni, inkább feladta magát. Köszönet Ballai Attilának, amiért megismertette a Magyar Nemzet olvasóival Szacsvay Imrét. És ha már klaviatúrát "ragadtam", szeretném kifejezni az elismerésemet Ballai főszerkesztő úrnak valamennyi remek írásáért, és várom, gondolom sok olvasótársammal együtt, az újabb cikkeit.
Magyarok Pásztora
2019. október 25. 15:40
A Garasos hid mellet all a szobor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!