A francba az euróval?

2019. november 05. 08:03

Gond a termelékenységgel van, hiszen az USA ugyanazt a GDP-t fele akkora lakossággal éri el.

2019. november 05. 08:03
Pősze Lajos
Facebook

„Ami tény és könnyen visszakereshető, az az hogy az Európai Unió megálmodói és építői már jóval korábbtól kezdve végig egy teljes integráció elérését látták maguk előtt és céljaik nem attól függtek hogy időnként valamelyik európai ország vezetője beszólt valamit. Kohl és Mitterrand is cserkészfiú volt még akkor amikor az európai politikai és szellemi elit a 60-es években korszakos művekben(pld Jean-Jacques Servan-Schreiber : Le défi américain,Az amerikai kihívás . 1967)kimutatta az teljes integráció szükségességét annak érdekében, hogy ne szakadjon le a világtól Európa. Ezek a művek és a nyomukban kibontakozó viták( 15 nyelvre fordították le azonnal a könyvet) tulajdonképpen már akkor visszavonhatatlanul megvetették az Európai Unió elméleti alapjait.

Tetszik vagy nem a közös valuta bevezetése szükséges rögös út ahhoz, hogy az egységes piac kialakuljon Európában.
Hogy az integráció és a felzárkózás útja mennyire rögös és szinte hihetetlen mély árkokkal szántott arra jó példa, hogy Nyugat-Németország 28 év alatt a magyar GDP 30 szorosát pumpálta bele pluszba a volt NDK-s keleti tartományokba és azok még mindig csak a nyugati szint 75%-án állnak és le is lassult a felzárkózás az elmúlt 6-7 évben. Ettől persze még fel sem merült senkiben, hogy ezt nem így kellene csinálni. Erre gondolhatta azt Kohl, hogy minden nehézség ellenére neki igenis van víziója, hite a jövőre!

Ami az EU-nak az USA-val való versengését illeti, nos a 2 kontinens közötti hatékonyság különbség kb. 50 éve is ekkora volt, tehát erre nagyon nincs miért hivatkozni a közös pénzzel kapcsolatban. Abszolút értékben pedig az EU által megtermelt GDP egészen a dollár 2017-es erősödéséig több volt mint az ​USA-é és majdnem a kínai GDP kétszerese volt. 2017 után már a dollárban számolt GDP az USA -ban magasabb volt a dollár erősödése miatt mint az EU -ban de nominálisan így is messze vezet Kína előtt. Az euró káros hatása ellen szól az is, hogy az euro bevezetése óta háromszor annyi ideig volt magasabb az EU GDP fejlődési rátája mint az USA-é. Gond a termelékenységgel van, hiszen azt USA ugyanazt a GDP-t fele akkora lakossággal éri el, azaz a termelékenysége az EU termelékenységének kétszerese.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2019. november 06. 07:53
"kimutatta az teljes integráció szükségességét annak érdekében, hogy ne szakadjon le a világtól Európa" Ja, te hülye. És a befejezés, a milliónyi agyatlan fekete, hulladék arab majd lehetővé is teszi, hogy Európa ne szakadjon le. Ha jóindulatú vagyok, akkor azt mondom: a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. De én inkább azt mondom, a kiválasztottak térnyerése a XX. százazadra és túlfűtött bomlott agyuk viszi a pokolba Európát.
Akitlosz
2019. november 05. 16:56
"Gond a termelékenységgel van, hiszen azt USA ugyanazt a GDP-t fele akkora lakossággal éri el," Ez csak egy újabb érv a felesleges afrikai és ázsiai népesség hazadeportálására mellett Európából. Nem a GDP kevés, hanem a felesleges idegen népesség sok.
Akitlosz
2019. november 05. 16:54
"Nyugat-Németország 28 év alatt a magyar GDP 30 szorosát pumpálta bele pluszba a volt NDK-s keleti tartományokba és azok még mindig csak a nyugati szint 75%-án állnak" Na Magyarországba nem pumpálta bele senki ezt a pénzt és így még mindig csak az ausztriai szint kb. 30%-án áll, mint 30 éve. Az NDK-t legalább már nem gyarmatként kezelik, hanem saját országrészként, amit felzárkóztattak, amennyire lehet. Ugyanazoknak a németeknek azonban az az érdekük, hogy Magyarország és a többi tőlük keletre lévő ország olcsó munkabérű szegény ország maradjon lehetőleg örökre.
Akitlosz
2019. november 05. 16:50
"Tetszik vagy nem a közös valuta bevezetése szükséges rögös út ahhoz, hogy az egységes piac kialakuljon Európában." Nem is ez a kérdés, hanem az, hogy Magyarország számára hasznos-e az egységes piac. Nyilvánvalóan nem az. A vám sokkal hasznosabb találmány az egységes piacnál, mert megvédi a saját gazdaságot a pusztulástól. Termelékenység mi? Magyarország egységes piacon nem tud versenyezni a nála csóróbb olcsó munkabérű országokkal, sem a nála gazdagabb országokkal, amelyek a saját gazdaságukat Magyarországnál sokkal több pénzzel képesek támogatni. Hány magyar tulajdonban lévő céget tud felsorolni, amelyek a világpiacra termelnek? Suzuki, Audi, Mercédesz, BMW? Nem talált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!