A populizmus nem az ördögtől való

2019. december 29. 09:14

A demokratikus folyamatokat sürgősen átélhetővé kell formálni.

2019. december 29. 09:14
Cseresnyés Ferenc
Magyar Nemzet

„A liberalizmus demokratizálódott, a demokrácia pedig liberalizálódott. A liberalizmus jelenlegi hegemóniája alatt a liberális komponens olyan erőssé vált, hogy a demokratikus összetevő csaknem eltűnt. A demokráciát ma csupán jogállamiságként és az emberi jogok védelmeként értelmezik, míg a népszuverenitás eszméjét túlhaladottnak, sutba dobhatónak tartják. Aki pedig a politikai elit szabályai ellen lázad, és megmarad annál az álláspontnál, hogy a népnek igenis beleszólást és igényeinek teret kell biztosítani, azt populistának bélyegzik és elutasítják! Pedig politikatudományi kutatás támasztja alá, hogy nem gyümölcsöző a populizmust mértéken felül kritizálni, mert ez a gondolkodásmód és kormányzati stílus a liberális demokrácia egyre több vesztesét képes megszólítani.

A hagyományos néppártoknak tudatosítaniuk kell magukban felelősségüket. Minél előbb rá kell ébredniük, hogy a politikának a zártkörű brüsszeli lobbik helyett továbbra is a pártokban kell folynia. Dieter Segert, a Bécsi Egyetem politológiaprofesszora szerint Kelet-Közép-Európában a demokratikus intézmények létrehozása, a liberális demokrácia nem tudta biztosítani az anyagi felzárkózás perspektíváját, ami különösen a 2008-as válságot követően vált teljesen egyértelművé. Az itteni hagyományos pártok ugyanazokat a hibákat követték el, mint nyugat-európai testvérpártjaik. A térség országai­ban ezért a nemzeti-populista pártok erősödtek meg, illetve ilyen kormányok alakultak. A szocialisták kevésbé voltak érzékenyek az egyszerű emberek szükségleteire és érdekeire. Nagyon gyorsan a pénz lett itt is a teljesítmény és a tekintély kizárólagos értékmérője. A populizmus megjelenése ennek az egyre növekvő elégedetlenségnek volt a tünete.

A demokratikus folyamatokat sürgősen átélhetővé kell formálni, és ez csak úgy történhet, ha a baloldali pártpaletta résztvevői egy sikeres hegemóniaellenes offenzívát indítanak. Szembefordulnak minden olyan kísérlettel, amely a jóléti állam központi intézményeit rombolja, a jóléti szociális intézményeket privatizálja és aláveti azokat a piaci szabályoknak.
Ez az európai szociáldemokrácia megmaradásának az utolsó esélye!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElBundi
2019. december 29. 15:02
A tömegmédiák feladata a demokrácia illuziójának megteremtése éspedig az uralkodó elit megbízásából. A szerzö azt akarja elhitetni velem, hogy demokráciában élek. Ö is, mint szinte minden rendszerkonform firkász, használja az un. "framing" -et, amely a mai sajtótechnikák közszeretett egyike. Belehelyezi az olvasót egy olyan "keret"-be, amely nélkülöz minden realitást. Vegyük csak a javak elosztását vagy éppen a döntéshozás akármilyen formájának nép elé terjesztését. Máris bukott a dolog. A populizmus kicsavart neolieberalista értelmezése már hidegen hagy.
szeekely
2019. december 29. 11:18
"a baloldali pártpaletta résztvevői egy sikeres hegemóniaellenes offenzívát indítanak." Kozelebbrol milyen hegemoniarol van jott szo? Ez nem derul ki a cikkbol. Folteheto, hogy a korporativ nagytoke es a monopoliumok hegemoniajarol, ami korunk kapitalizmusat sajnalatos modon jellemzi. A hegemoniaellenesseg ebben az esetben antikapitalista torekveseket kell jelentsen, ami nem baloldali privilegium! A magyar kormany rezsikoltseg csokkento, a rezsi-profitot bezsebelo kapitalista korporaciok korlatozasat es mohosaguk visszaszoritasat vegzo politikaja bizony a jobboldali, nemzeti antikapitalista torekvesek egyik legszebb peldaja korunkba. A baloldali partoknak az a dolga, folytatja a szerzo, hogy "szembefordulnak minden olyan kísérlettel, amely a jóléti állam központi intézményeit rombolja, a jóléti szociális intézményeket privatizálja és aláveti azokat a piaci szabályoknak." Nyilvan az egeszsegugy privatizalasarol van szo. Itt a nyilt vagy ezer kontosben alcazott, titkos privatizacios kiserletek kovetkezetes megakadalyozasarol kell beszelni, arrol, hogy az ingyenes es szinvonalas egeszsegugy elerheto maradjon minden magyar allampolgar szamara. Ez egy nagy vivmany, nemzeti buszkesegunk egyik alapja, amibol jottanyit sem szabad engednie a magyar politikanak. Megint odajutunk, hogy ez a torekves nem kizarolagosan a baloldalra jellemzo. Mitol marad, lesz, valik fonntarthato modon baloldaliva akkor a magyarorszagi partpaletta balra eso, szerencselovagok altal gatlastalan modon mozaikokra szabdalt terfele?
Senye Péter
2019. december 29. 10:54
A populizmus hétköznapi demokrácia.
mokány
2019. december 29. 10:48
S . P. Q. R. (Senatus Populus Que Romanus = A senátus és a Róma népe.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!