Joszif Visszarionovics Sztálint választotta a Time az év emberének!

2019. december 11. 20:25

Az ifjú Joszif mégsem adta fel! Szeme előtt végig egy igazságosabb világ lebegett, ahol az elszegényedő cipészeknek nem kell alkoholizmusba menekülniük.

2019. december 11. 20:25
Tibi atya
Tibi atya blogja

„Az eredetileg grúz származású fiú egy cipész és egy takarítónő gyermekeként látta meg a napvilágot. Szegénységben éltek, de a kis Szoszó édesanyja elhatározta, ha törik, ha szakad, egyetlen gyermeke, aki túlélte a csecsemőkort, tanulni fog. Apja rendszeresen verte, de Joszif állta a pofonokat. Tanulmányaiban kimagasló volt, mégis rengeteg bajba keveredett: a vallásos nevelést visszautasította, ateistának vallotta magát, sűrű büntetései ellenére Csernisevszkijt és Marxot olvasott, éjszakánként pedig munkás szabadgondolkodókkal múlatta az időt. A himlő majdnem végzett vele, aztán egy lovasbalesetben bénult le a fél karja, az ifjú Joszif mégsem adta fel! Szeme előtt végig egy igazságosabb világ lebegett, ahol az elszegényedő cipészeknek nem kell alkoholizmusba menekülniük.

Költőként is kimagasló volt, tehetségét egyedül politikai ambícióiért volt hajlandó pihentetni. A cári Oroszországgal többször meggyűlt a baja, rablásokért és emberrablásért is ült, de minden megszerzett fillérrel Lenint és a bolsevikokat segítette, amiért végül a sikeres forradalom után helyet kapott a Központi Bizottságban. Lenin halála után, 1924-ben vette át a hatalmat, hogy virágzó országlása alatt a Szovjetunió elfoglalhassa méltó helyét a világot uraló szuperhatalmak között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
renoman
2019. december 12. 16:27
" Csernisevszkijt és Marxot olvasott " Juncker meg Marx szobrot avatott Trierben, amit a kínai kommunisták ajándékoztak a városban. Állítólag olyan merev részeg volt, hogy az ott jelenlévő kommunisták nem tudták eldönteni melyik a szobor és melyik lehet a Juncker.
Karácsony Szilvi
2019. december 12. 13:11
Hitler mikor lesz a Time év embere? De talán már volt is? Úgy rémlik 1939-ben mintha lett volna.
I_Isti
2019. december 12. 10:14
Hupsz. egyesek be vannak oltva jól humor ellen.... :D
Cassi
2019. december 12. 00:39
Az év iszonyú embere díjat kétszer is megérdemelten elnyerő Dzsuvás Vili barátunk épp a napokban lenne 140 éves a kamu születési dátuma szerint. Ugyanis 1922 körül egyszer csak elkezdett egy, a valódinál közel 1 évvel későbbi dátumot megadni születési dátumaként. Minthogy senki sem volt olyan bátor, hogy a változás oka iránt érdeklődjön, 1949-ben a fél világ köszöntötte Őt a kitalált 70. születésnapján, amikor valójában már 71 éves volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!