Kétéves korom óta filmszínésznő akartam lenni

2019. december 04. 10:12

Nagyon meg voltam hatódva, amikor a jelölés után kiderült, hogy mikor adják át a díjat, és ez a nap éppen egybeesik a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapjával. Interjú.

2019. december 04. 10:12
Gera Marina
Képmás.hu

„Mennyire volt benne a levegőben, hogy esetleg megnyered?

Ha most azt mondanám, hogy »nagyon«, akkor biztos beképzeltnek tartanának, pedig így volt, ezt éreztették velem itt az akadémiai tagok. Az is »gyanús« volt, hogy a fesztiváligazgató meghívott az akadémiai tagok díjátadót megelőző ebédjére, ahol ott voltak a »Trónok harca« írói, és az egyik főszereplő, Peter Hayden Dinklage mondott beszédet arról, hogy mit jelent neki az Emmy. Este a díjkiosztón életemben először történt meg, hogy a vörös szőnyegen hatvan fotós üvöltötte folyamatosan, hogy »Marina! Marina!!!«.

Adtam ott legalább tizenöt interjút, és szinte mindegyikben elmondtam, hogy Magyarországon ezen a napon emlékezünk meg a kényszermunkatáborok áldozatairól, és ennél szebbet el sem lehet képzelni, hogy épp ezen a napon kerül reflektorfénybe a Gulág borzalmairól szóló film.

Nagyon meg voltam hatódva, amikor a jelölés után kiderült, hogy mikor adják át a díjat, és ez a nap éppen egybeesik a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapjával – ez nyomás is volt rajtam: ezt a szép pillanatot nehogy elrontsam azzal, hogy nem nyerek. 

De az este vége felé kimondták a nevedet, és ez tényleg megkoronázta ezt a napot!

A pozitív előszeleknek hála, nem annyira izgultam, de amikor a borítékot bontották, végig lefelé néztem, és nagyokat sóhajtoztam. Talán még a medál átadásánál jobban remegett a lábam, mert akkor csöppentem bele ebbe az egészbe, viszont néhány nap alatt megérkeztem ebbe az új »szerepbe«, a díjért már magabiztos léptekkel mentem.

Örülök, hogy tényleg sikerült itt ezt a sok jót megélnem, és nem azt éreztem, hogy mindenki sajnálja ezt a kelet-európai színésznőt. 

Folyamatosan kapod a nemzetközi megkereséseket, csörög a telefonod tegnapelőtt óta?

Szerencsére ez már hamarabb elindult, ezért is érzem néha úgy magam, mintha egy ideje felültettek volna egy fura vonatra, ami mindig valami új és izgalmas kaland felé robog. Még fél éve keresett meg egy angol producer, hogy szeretné rám bízni egy nemzetközi filmnek a főszerepét, és konkrétan rám akar keresni egy történetet. Örültem neki, de ettől nem állt meg az életem, gondoltam, majd jelentkezik, nem is néztem utána, hogy ki ez a figura, annyit persze tudtam róla, hogy a BBC vezető producereként is dolgozott. A kacérkodás a nemzetközi karrierrel azért hoz fel vegyes érzéseket bennem, mert nyilvánvalóan vannak olyan hátrányaim, amiket ledolgozni nem, csak javítani tudok. Akcentusom mindig lesz, de szerencsére kifejezetten szeretek angolul játszani, otthon fut is angol nyelvű előadásunk. Győzködtek itt az akadémiai tagok, hogy nemzetközi karriert kell csinálnom, de én erre most csak óvatosan gondolok. 

Néhány hét múlva elküldte az előbb említett BBC-s producer az első forgatókönyv-ötletet, és én akkor végre rákerestem, és megláttam, hogy kétszeres Emmy-díjas. Hirtelen nagyon megörültem, hogy hátha majd akkor így nekem is lesz lehetőségem eljutni ebbe az elérhetetlennek tűnő messzeségbe, úgy beleéltem magam, hogy alig bírtam elaludni. Időközben egy Oscar-díjas producer is mellé szegődött, most találkoztam volna velük, de mondták, hogy jöjjek ki ide előbb, mert úgyis meg fogom nyerni, beszéljünk majd utána. Ki gondolta volna, hogy tényleg így lesz?

A vetélytársak mögött a BBC, a Netflix álltak, mögöttem pedig a Gulág Emlékbizottság, akik nyilvánvalóan nem tudtak nagy összegekkel beszállni a film amerikai promotálásába. Szóval tényleg elképesztő, hogy így is ennyire észrevettek. És a fesztiváligazgató azt mondta, hogy igazából nem volt kérdés, hogy nekem kell-e megnyernem. 

Ettől persze nem lettem jobb színésznő, hogy megkaptam az Emmy-díjat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2019. december 04. 23:09
Nagyon büszkék vagyunk rád kedves Marianne, dicsőséget hoztál a Nemzetedre, a Hazádra! Köszönjük!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2019. december 04. 22:40
Ilyen emberek kellenek Magyarországon. Bravó.
OberEnnsinnen
2019. december 04. 15:19
Lehet remélni, ez az első lépés, a magyar - a valódi magyar, a Nemes Jelesen kívüli - filmkultúra jövőjében.
Bajzáth Péter
2019. december 04. 10:52
Erős, érzékeny karaktert csinált meg. Tényleg világszínvonalú alakítás. Gera Marina miatt élhető át a történet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!