Miért hordunk maszkot?

2020. április 17. 15:43

Márciusban, amikor az arcmaszk a közbeszéd egyik fő témájává vált, megkérdezte egy barátom, mikor lesz ebből divat. Már az, válaszoltam.

2020. április 17. 15:43
Lampl Zsuzsanna
Új Szó

„Épp előző nap láttam egy tévébeszélgetést, ahol a műsorvezetőnek nem szimpla fehér, hanem folklórmintás szájvédője volt. Elmondása szerint egyik munkatársa varrta, s ebben a pillanatban a stúdióvendég jobb könyöke táján meg is jelent egy négyzet, amiben egy, a varrógépére hajolva szorgalmasan dolgozó nő volt látható. Ezután kikerestem néhány világhírű divatcéget, s láttam, hogy némelyiknek már van márkás arcmaszkja.

Íme, a társadalmi szükséglet, a kreativitás, az újítókészség, a rugalmasság és az üzleti szellem összefonódásának jellegzetes példája! Így (is) születik a divat.

Persze nem divatból kezdtük hordani a maszkot. Inkább félelemből és felelősségtudatból. Ez a kettő egyszerre tört elő belőlünk. Egyrészt senki sem akar megbetegedni. Másrészt normális ember azt sem akarja, hogy a vele élők és egyéb szerettei betegedjenek meg. S természetesen azt sem akarhatja, hogy mások, idegenek megbetegedjenek, mert akkor ő maga a szeretteivel együtt vagy elbújhat egy bunkerba, mégpedig örök időkre, vagy ha kimegy, akkor másoktól újra elkaphatja azt, amit oly gondosan próbált kivédeni. Vagyis a közjó érdekében egymásra vagyunk utalva, amit a lakosság nagy része tudatosít (persze nem mindenki), és ez nem akármi, mert normális körülmények között inkább az individualizmus jellemző. Azt gondolom, mikroszociológiai szempontból elsődlegesen ezek az okok hordatják velünk a maszkot. S mindezt keretbe foglalták és megerősítették a kezdeti egyértelmű intézkedések és kommunikációs üzenetek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. április 18. 04:16
"Ez már a megalázó szint" - hajfestőkesztyű jutott a védekezésre egy Fejér megyei háziorvosi rendelőbe A betegektől is sok segítség érkezik ezekben a hetekben. Többen saját készletből gumikesztyűt és házilag varrott maszkokat juttattak a rendelőbe." https://444.hu/2020/04/17/ez-mar-a-megalazo-szint-hajfestokesztyu-jutott-a-vedekezesre-egy-fejer-megyei-haziorvosi-rendelobe
Akitlosz
2020. április 17. 21:24
"Miért hordunk maszkot?" Azért, mert kötelező. Na persze csak előírni tudták, maszkról ugye mindenki maga köteles gondoskodni.
zsanett-kúnrum
2020. április 17. 20:47
Mindenki beteg?
békalepcse
2020. április 17. 18:47
Értelme nem sok, divatnak émelyítő. Vírus ellen nem véd, por ellen jó csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!