Szulejmán is ott volt a trianoni kivégzési kísérletnél

2020. május 25. 13:32

Nem lehet a múltat befejezetlenül magunk mögött hagyni.

2020. május 25. 13:32
Vésey Kovács László
Pesti Srácok.hu

„Mint amikor az embert letaglózzák egy husánggal, olyan volt a trianoni békediktátum: térdre rogy, forog vele a világ, és azt se érti, mi történt. Máig nem hevertük ki sem országként, sem nemzetként. Akik azt követelik, hogy hagyjuk már ezt a Trianon problémát, inkább a jövővel foglalkozzunk, azok nem vesznek tudomást a valóságról, mert nem lehet a múltat befejezetlenül magunk mögött hagyni. Erre maga Trianon megtörténte is jó példa, hiszen az sem előzmények nélkül pottyant a nyakunkba. Száz évvel ezelőtt is a megoldatlan múltnak, a saját mulasztásainknak és az ellenségeink ügyeskedéseinek közös gyümölcse érett be.

Mai szemmel már szinte elképzelhetetlen, hogy Magyarország párját ritkítóan stabil és egységes országként, Európa egyik vezető hatalmaként érkezett a középkor végéhez. A zászlósurak ha be is avatkoztak időnként a király dolgába, és fel tudták forgatni a belügyeket, az egységes királyi hatalom meglétét senki sem kérdőjelezhette meg. A királyság komoly erőtartalékokkal rendelkezett, gazdag volt nemesfémekben, ércekben és sóban, nem beszélve az élelmiszerről. Magyarországnak másfélszer annyi lakosa volt, mint Angliának vagy Lengyelországnak, két és félszer több Csehországnál, döntő befolyással voltunk Kelet-Közép-Európa és a Balkán életére. Egységes Németországról meg Olaszországról ekkoriban még szó sem volt, Franciaország éppen a központosított királyság kialakításán dolgozott, ahogy Hispániában is hasonló folyamat zajlott a reconquista sikere után. Ez utóbbi két állam volt igazi katonai nagyhatalom a korszakban rajtunk kívül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 26. 08:52
Mohács sem a csatavesztéssel kezdődött, hanem a Fuggerek és Szerencsés Imre gazdasági atomcsapásával. Az ország, ami azelőtt egy fekete sereget tudott fenntartani, önellátó volt ételben és szinte mindenben, ekkorra éhezett és nem volt pénz zsoldra sem.
Akitlosz
2020. május 25. 17:55
"A zászlósurak ha be is avatkoztak időnként a király dolgába, és fel tudták forgatni a belügyeket, az egységes királyi hatalom meglétét senki sem kérdőjelezhette meg." Volt királyi tanács az ország vezetőivel, meg országgyűlés is, amelyre időnként már nem csak a nemesek, de a polgárok is meghívást kaptak. A magyar királynak nem volt abszolút hatalma. A magyar országgyűlés azzal a kikötéssel és feltétellel szavazta csak meg az évi 1 forint rendkívüli hadiadót, hogy azt Mátyás király az oszmánok ellen köteles felhasználni. Úgy is tett.
tintapaca
2020. május 25. 17:52
Trianonhoz: azt a kérdést csak kevesen teszik fel, hogy miből háborúzott 1914-18 között Európa két legszegényebb országa Szerbia és a Román Királyság (Montengrót nem számítva)? Hát államkölcsönből! És ki adta nekik a kölcsönt? Angol és Francia bankárok akik már jól ismerték az Osztrák-Magyar Monarchia szétverésére irányuló háttérhatalmi tervet már a 19. század nyolcvanas éveitől. A kölcsön visszafizetésére a garanciát pedig az elcsatolt területek fejlett iparának, mezőgazdaságának a jövedelmeiből látták biztosítottnak. Nem is fejlődtek ezek a területek a mai napig sem, mert mi lenne Erdély és a Partium nélkül Romániából? A két háború sújtotta Szerbiából a Vajdaság nélkül? A tragédiát még fokozta, hogy az elcsatolt területek egy merőben más valássi, intézményi és civilizációs körhöz kerültek. Azt kívánom a ttrianoni döntők útódainak, hogy az USA-t illetően: kerüljön vissza Mexikóhoz Texas, Új-Mexikó, Kolorádó, Nevada, Kalifornia. A franciákat osszák fel Olaszország, Belgium és Németország között (Elzász-Lotharingia). Az angolokról váljon le Wales, Skócia, Írország. Rhadt kalmár népség.
Akitlosz
2020. május 25. 17:50
"Máig nem hevertük ki sem országként, sem nemzetként." Máig nem értjük, hogy miért írták alá, miért fogadjuk el. A szerződést fel kellene mondani. Akad még pár nemzetközi szerződés amelyek (már) nem szolgálják Magyarország érdekeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!