A nemzetközi helyzet

2020. augusztus 23. 07:45

Évekig kaptam Lengyelországból egy kis lapot, amelyen a képek és feliratok mellett egy kör alakú kitűző is volt, „August 23” felirattal és gyászszalaggal.

2020. augusztus 23. 07:45
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„A szöveg szerint 2008-ban az Európai Parlament kezdeményezte, hogy ezt a napot a totalitárius rendszerek – vagyis a »Nácizmus és Sztálinizmus« áldozatainak emléknapjává nyilvánítsák. Vitázni erről is lehetett három évig, míg végre megtarthatták a nemzeti szocializmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Alighanem leginkább erre, felénk: Varsóban, Budapesten, Vilniusban, Prágában.

Nem tudom, mi a helyzet ezzel az emléknappal Nyugat- vagy Dél-Európában, de gyanítom, hogy alig van visszhangja. Van elég bajuk, meg aztán arrafelé – úgy tűnik – a kommunizmusnak még jövője is van. Ha Marxnak meg Leninnek szobrot állítanak!

Biztosan nem véletlen, hogy ezen a kis kártyán is így szerepel: »Nácizmus és Sztálinizmus«. Ami helytelen, mert lehetett volna »Hitlerizmus és Sztálinizmus« vagy »Nemzeti szocializmus és Kommunizmus.« Esetleg: »Fasizmus és Kommunizmus.« Apró jel ez. Mintha csak Sztálin rontotta volna el az eszmét, amely sokak szerint amúgy, ha eltekintünk a gyakorlattól, a megvalósulásától, felemelő és nagyszerű. Idézem hát még egyszer – s ha kell százszor is –, egy kijózanodott kommunista Milovan Đilas szavait: »Sztálin nem azért győzött, mert eltorzította a marxizmust, hanem éppenséggel azért, mert megvalósította.« (Mármint milliók és a vetélytársai – Trockij, Buharin, Zinovjev, Rikov – kiirtásával.)

Nem tudom, idén megemlékeznek-e hivatalosan erről a napról. Már nem kapok kis kitűzőt. Életképes-e ez az emléknap? Hiszen nálunk van külön emléknapja (nem is egy) a holokausztnak és a kommunizmus áldozatainak is. Lengyelországban biztosan emlékeznek, de hogy az eredeti szándék szerint-e, azt nehéz megmondani. Ez a nap ugyanis a hírhedt Hitler–Sztálin-szövetség napja. A nemzetiszocialista–kommunista szövetség napja. A német–orosz szövetség napja. A tankönyvekben lehet, hogy még mindig a Molotov–Ribbentrop-paktum napja. A mi helyzetünk valóban bonyolultabb a lengyelekénél, de nem 1939, hanem 1920 miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. augusztus 23. 10:36
Esetleg: Fasizmus és Kommunizmus. Jaj! Azt jobbára tudjuk, hogy a kommunizmus nagymértékű zsidó befolyással alapult és terjedt a tömeggyilkossági világrekordok felé. De sajnos: - A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt - tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt. (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert. Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.
night watch
2020. augusztus 23. 09:46
Talán így átmegy: https://bit.ly/31mJUqY
night watch
2020. augusztus 23. 09:44
Itt egy link arról, mit jelent kb. Közép-Európa: https://de.wikipedia.org/wiki/Mitteleuropa#/media/Datei:Grossgliederung_Europas.png
night watch
2020. augusztus 23. 09:37
Van valami stilizált, "aktuálpolitizált" a szerző Közép-Európa koncepciójában. Valahogy kimarad belőle Bécs, meg a K.u.K. Monarchia: ez volt az összekötő kapocs Krakkó, Prága, Budapest, Pozsony, Zágráb, Laibach között. Ennek szétbontása, felrúgva az európai erőegyensúlyt, a francia szűklátókörúség eredménye. A tágabb Mitteleuropaban meg benne van Németország, meg Románia is. A balti államok, Ukrajna, Fehéroroszország, Bulgária egy még tágabb kör részei. Kb. ennek egyesítése volt Németország első világháborús hadicélja, egy laza gazdasági únió keretében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!