Egy magyar hagyomány

2020. szeptember 19. 15:58

Aki nem érzi magát a magyar nemzet részének, az magyar kultúrát nem csinálhat. Csinálhat mást, értékest is, silányat is, mindegy.

2020. szeptember 19. 15:58
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Talán Kádár és néhány bolondja egy-két évre elhitte, hogy tényleg igaz a tétele, hogy aki nincs ellene, az már vele van. De azért a III. Főcsoportfőnökség tovább dolgozott a »belső ellenség« likvidálásán. Az ellenzékiség a diktatúrában valamiféle kulturális igénnyé vált. Nem volt feltétlenül politikai megnyilvánulás, erre nem volt terep és elszántság sem. De a kultúra az más! Állítólag itt mindenki értett mindent a sorok között. Kacsingatott, de kacsintott a hatalom felé is, naná. És a hatalom is kacsingatott a „lakosság” felé. A messziről jött idegen azt hihette, valami furcsa szembetegség gyötri ezt a belterjes nemzetet. Kicsit talán sajnálta is.

Ebből is érthető, ami 1990 után történt. Súlyos volt a gazdasági összeomlás; alávaló a nemzetközi tőke magatartása (felvásárlásunk, majd sok esetben a szakadékba lökésünk); álságosak a politikai ígéretek. De a legveszedelmesebb a „kifelé kacsintás”, a nemzet elleni támadás. Ennek is sok hadszíntere volt és van. A munkaerő és a vagyon kiszolgáltatása, „agyelszívás”, nyílt vagy álcázott nemzetellenes szervezetek beépítése a társadalmi önszerveződés szférájába, az illegális – és ezért kezelhetetlen – bevándorlás kényszerítése, a kvóta erőltetése stb. De a legfontosabb a kultúra területe.

Mert lett légyen valaki hatalmon vagy ellenzékben, legyen akár egyszerre mindkét helyzetben, hasadjon a lelke, érezze magát kisebbségben vagy többségben: de maradjon meg a magyar kultúra pártján. S itt a lényeg: aki a magyar kultúra pártján áll, az egyben a magyar nemzet pártján is áll. Különválasztani ezt nem lehet. S viszont: aki nem érzi magát a magyar nemzet részének, az magyar kultúrát nem csinálhat. Csinálhat mást, értékest is, silányat is, mindegy. Csinálhatja magyarul is. Kormányon vagy ellenzékben, egyre megy. Erről szól harminc éve a légiháború, erről szól minden belső villongás, erről szól most a színművészet ügye is.

Nem csodálom, hogy nehéz ezt átlátni, egy angol színésznőtől el sem várom. De egy magyartól? Ha másra nem is, arra jó ez a perpatvar, hogy kiderüljön: ki áll itt a magyar kultúra pártján. Sok csalódás fog érni minket. Sok kedves arcról fog kiderülni, hogy máshová tartozónak érzi magát, vagy nem ért semmit. Nem baj. Talán a nemzet megérti végre, hogy önmagunkkal szemben ellenzékben lenni nem is olyan hasznos dolog.

Legfeljebb egy magyar hagyomány….”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2020. szeptember 20. 13:26
A Hírlapbelit még nem olvastam. Ami itt szerepel, azzal messzemenően egyetértek, remélem, nem én egyedül.
Papageno
2020. szeptember 20. 06:31
Tisztelt Szerencsés Károly! Ne vegye komolyan ezeket a fizetett trollokat, nagyon kérem, de feltételezem,sőt biztosan tudom, hogy ezektől az emberektől akik most önt vélemémyezik ilyen primitiv módon, szellemileg és mindenhogy fényévekre áll, pont róluk ir, de hát ez van.Nekem aki rendszeres olvasója vagyok örömet okozott olvasni ezt az irását is, mert meggyöződésem,hogy tűpontos a helyzet leirása és a konklúzió is.Ne tanitson az magyar fiatalokat az, akit kintről pénzelnek, és aki nem magyar.Ennyi.Hogyan lehetséges,hogy egy közpénzen fentartott egyetemen 4 napos kurzust tartanak soros aktivisták arról,hogyan kell az intézményüket elfoglalni stb... Ezt hogyan lehet megengedni ott ahol diktatúrát üvöltöznek, ott ilyen nem lehetséges.
kozmosz
2020. szeptember 19. 22:12
"Alíz csodaországban is egy drogos fantázia." Hülye vagy?
Aetius I
2020. szeptember 19. 21:48
Azt, hogy ki érezheti magát magyarnak, manapság az egyik politikai oldal önjelölt korifeusainak köre és híveinek csoportja szereti megmondani. Ez nagyobb baj kedves Szerencsés Károly.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!