Erőszakkal elhallgattatni

2020. október 19. 15:02

A homoszexualitás ügyében erős, ilyen irányú törekvések tapasztalhatók.

2020. október 19. 15:02
Krómer István
Magyar Nemzet

„A tudomány mindazon ágaiban, ahol nem lehet mérésekkel és egzakt matematikai apparátussal egy hipotézis igazát alátámasztani, a világnézetnek mindig meghatározó szerepe volt. Különböző irányzatok egymással vitatkozva próbálják a társadalmi lét jelensé­geit értelmezni – már amíg valamelyik el nem éri, hogy a rivális megközelítéseket erőszakkal elhallgattassák.

A homoszexualitás ügyében erős, ilyen irányú törekvések tapasztalhatók, amit jól illusztrál Ritter Andrea, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ-szekcióelnökének egyik tanulmánya. Ritter arról panaszkodik: »Míg a politikai korrektség értelmében nyíltan már évtizedek óta nem beszélhetünk a homoszexuali­tásról mint betegségről, elméleteink még sok esetben a szexuális orientáció traumatikus gyökereit és ezért gyógyítási lehetőségeit kutatják«.

A szerző akaratán kívül jól jellemzi a helyzet drámaiságát: tudományos elméletek alapvonalait és az elméletekből fakadó gyakorlati cselekvést a politikai korrektség igyekszik meghatározni – bár a tudósok még jobban hisznek saját s az előttük járt tudósnemzedékek kutatási eredményeinek.

Ritter szerint a homoszexualitás „pszichoanalitikus értelmezését a társadalmi szemlélet alakulása, az érintett emberek mozgalmai, egyéb társtudományok alakítják”. Az Amerikai Pszichoanalitikus Egyesület és az Amerikai Pszichiátriai Egyesület »meleg- és leszbikusszervezetekkel közösen gondolta át a szexuális orientáció és az ehhez kapcsolódó terápiás gyakorlat kérdéseit«. Az amerikai tudósok pechjére az Egyesült Államok alkotmánya és alkotmánykiegészítései nem tartalmazzák a magyar alaptörvény idevágó rendelkezését, hogy tudniillik »tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. október 20. 05:47
POFA BE(!) HÜLYE BUZERNYÁKOK.
BőröndÖdön
2020. október 19. 21:16
Idióta.Amúgy egy habony-féle gumicsont az egész téma.Terelés.
egyvilág
2020. október 19. 18:21
Egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a homoszexualitásról: https://egyvilag.hu/temakep/051.shtml
luzitanxaver
2020. október 19. 17:33
"Míg a politikai korrektség értelmében nyíltan már évtizedek óta nem beszélhetünk a homoszexualitásról mint betegségről" Gondolom van annyira ostoba a kedves pszichológus néni, hogy észre se vegye: azt írta le, miért is gondolatrendőrség a píszí. Ebből is látszik, hogy diplomához eszet nem adnak. (Tisztelettel és újra kérem a maninder kommentmotorjáért felelős valakiket, hogy a latinkarakteres őrületre találjanak megoldást. Ezúttal a "homoszexualitásról" i-je akadt volt a ludas. Azt már szinte megszoktam, hogy a pontosvesszőket meg a gondolatjeleket gyomlálgassam, de ez minden határon túlmegy.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!