2020: világvége ön számára

2020. december 24. 08:09

Magyarországon és a világ számos országában diktatúrákat vezettek be, hogy megküzdjenek egy új világjárvánnyal.

2020. december 24. 08:09
Szalai Ervin
Azonnali

„A végén a kérdés ezért csak az lesz, ön hányadán fog állni ezekkel a folyamatokkal: gépezetben fogaskerék, algoritmusban szám vagy ember lesz ön?

(...)

Összeállt tehát egy instabil szövetség a 2019-ből megmaradt politikai rendszerek és egy szűk szakértői kör között, amit egy hangos többség és a harmadik évezred szuperpatríciusai támogattak. A jó hír, hogy ez a szövetség jelenleg mindenkinek az érdekét szolgálja, aki a fenti csoportok valamelyikébe tartozik. A rossz hír, hogy azokét szolgálja.

Megkockáztatom viszont, hogy nem elsősorban az egészségügyi veszélyérzet és veszélyhelyzet az, ami idáig lökte a nyugati társadalmakat, hanem a társadalmakat összekötő bizalom ideiglenes felbomlása. A pánikvásárlások és a felhalmozások egy dolgot jeleztek mindenki számára: hogy polgártársaik jelentős része nem bízik abban, hogy néhány nap múlva is lesz kenyér a péknél és WC-papír a boltban. Nem bízott abban, hogy működni fog a társadalom, amiben él. (Személyesen nálam az jelezte, hogy itt valami hatalmas baj van, amikor egy ismerősöm azzal viccelődött, hogy, ha nagyon beüt a baj, ő már tudja, melyik szomszéd öregasszonyhoz fog betörni ennivalóért.)

 Néhány nap alatt szétfoszlott a társadalmakat összekötő bizalom, és az a társadalom, amiben 2020 előtt éltünk, még mindig csak részlegesen állt helyre, ha a mindennapi életet nézzük. Távmunka, telefonos háziorvos és társaik. Történelmi gazdasági visszaesés. Magyar ellenzékiként, évekig sivító liberálisként egy biztos pontom volt: nehogy Orbán Viktornak itten tényleg formálisan is teljhatalma legyen. Azt nem lehet, olyan nincs, és nem is lesz! Erre tessék: 2020-ban 79 napig pontosan ez volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2020. december 26. 13:59
Kár, hogy nem, mert akkor lógnátok.
egyvilág
2020. december 25. 20:25
Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml
nyugalom
2020. december 25. 17:01
A haboruban mit csinalnak? Ez meg ki? Kinek a barma?
Vakfolt
2020. december 25. 12:06
"Magyarországon és a világ számos országában diktatúrákat vezettek be, hogy megküzdjenek egy új világjárvánnyal." A szabaccsáh hahazájában meg a közparkokba temették a vadfüggetlen jenkiket tömegsírba, mert az mennyivel szabadabb, no és jobb. Te állat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!