Félszigor

2021. március 08. 16:16

Talán kijelenthetjük, hogy a hatalmas „szigor” sokunk életét nem fogja túlságosan befolyásolni.

2021. március 08. 16:16
Juhász Dániel
Népszava

„Két hétre lezár az ország! Az eddigi legszigorúbb korlátozást vezették be – olvastam valahol néhány napja, miután Gulyás miniszter bejelentette, mire számíthatunk hétfőtől. A kattintásvadász cím ellenére persze nem kell armageddonra készülnünk: nyitva maradnak az élelmiszerüzletek, szuper- és hipermarketek, lesz vécépapír, liszt, élesztő. Nyitva maradnak a piacok, a posták, az okmányirodák, a bankok, a patikák, a drogériák, a dohányboltok, a lottózók, a mezőgazdasági és kertészeti üzletek, a benzinkutak, az autószerelők, a parkok, a templomok, nem áll le a tömegközlekedés sem.

Talán kijelenthetjük, hogy a hatalmas »szigor« sokunk életét nem fogja túlságosan befolyásolni: azokra a helyekre, ahol a legnagyobb eséllyel elkaphatjuk a koronavírust, továbbra is mehetünk. Az ikeázásról mint szokásos vasárnapi nagycsaládi szórakoztató programról ugyan le kell mondanunk, de alternatívaként áttérhetünk például az obizásra. Az egyetlen lényeges döntés a vírus terjedésének lassítása szempontjából az iskolák, óvodák bezárása a tavaszi szünet végéig. Egy olyan lépés, amit ha hetekkel ezelőtt megtesznek, talán a fertőzöttségi adatok sem lennének olyan magasak, mint most: pénteken már az általános iskolák harmadában kellett valamilyen járványügyi intézkedést hozni, és ezek csak azok a hivatalosan rögzített esetek, amiket a döntéshozók már nem tudtak takargatni.

Ugyanakkor a teljes iskolazárhoz nem elég kiadni egy rendeletet: komoly szakmai protokoll, logisztikai és támogatási háttér is kellene hozzá, ami sajnos még mindig nincs. Egy éve keseríti meg az életünket a koronavírus, de még mindig vannak olyan iskolák, ahol a digitális »oktatás« kimerül a bemásolt feladatlapok küldözgetésében; még mindig vannak olyan kisgyermekes családok, amelyeknél nemhogy számítógép vagy internet, de még áram sincs. Nincsenek egységes, digitális oktatási módszertanok, a milliárdokból fejlesztett iskolai KRÉTA-rendszer működése is kiszámíthatatlan. Csak Mátyás király csontvázát sikerülne már végre összerakni!” 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2021. március 09. 10:17
Járványhelyzetben az értelmetlen ikeázás és obizás nem a kormány kritikája hanem az elhülyült, önző és fegyelmezetlen társadalomé. Az unatkozó és felelőtlen plebs képtelen felfogni, hogy mi a tét, ha más nem lenne akkor egyesek patikáznának vagy a benzinkúton lődörögnének.
VeJoLa
2021. március 08. 23:25
Attól még, hogy lehet, kelleni sehova se KELL menned! Nyugodtan retteghetsz otthon akár a két hét elteltével is! Rettegj is!
silenceCZ
2021. március 08. 22:58
még egy gyilkos, bolsevik moslék infektológus.... túl sokan vagytok és túlságosan aljas a narratíva.
Robertoo
2021. március 08. 20:24
Ennek ez a lényege. Ne befolyásolja a mindennapi életünket. Egyet értünk. (De, miért kellett erről cikket írni?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!