Nem állítottam egyetlen nyilvános szereplésemben sem, hogy anyagilag deprivált helyzetben lennék

2021. április 09. 15:45

Morálisan delegitimálni valakit azért, mert a kapitalista termelési viszonyokból fogyasztóként nem vonja ki magát, de kritizálja a rendszert, számomra ellentmondásnak tűnik.

2021. április 09. 15:45
Gulyás Márton
Facebook

„Egyrészt igazad van: a kortárs kapitalizmus elviselhetetlen valóság, amiben morálisan vállalhatatlan helyzetek elviselésére vagyunk kötelezve. Az én döntésem-e, hogy az a gép amin most ezt az írást pötyögöm be neked, illetve az a gép, amelyen te szintén a saját posztodat megfogalmaztad, kizsákmányoló rabszolgamunka eredményeként áll a rendelkezésünkre, olyan emberek »munkájából« keletkezik (az idézőjel azért jár, mert a nyomorúságos megélhetést sem garantáló kényszertevékenységet munkának nem nevezném), szóval saját döntésem-e, hogy az így előállított termékeket használom-e, használjuk-e? Dönthetek-e másként? Elég nyilvánvaló, hogy nem: nincs olyan elektronikai termék, amit ne kizsákmányolással állítanának elő. Nincs. Erre felhívni a figyelmet fontos, az ezek használatából adódó morális felelősségről gondolkodni pedig – egyetértek – szintén fontos.

A legfontosabb ugyanakkor, hogy megváltoztassuk azt a társadalmi-gazdasági rendszert, ami ilyen viszonyokat állít elő. Ezt hívják kapitalizmusnak. Morálisan delegitimálni valakit azért, mert a kapitalista termelési viszonyokból fogyasztóként nem vonja ki magát, de kritizálja a rendszert, számomra ellentmondásnak tűnik. Ezen az alapon az igazságtalanságok egy nagyon szűk körét illethetnénk csak kritikával. Például: a belső-égésű motoros gépjárműhasználat káros a klímaváltozás szempontjából. A foszilis energiahordozók előállítása néhány évszázad múlva (ha még lesz emberiség) feltehetően ugyanolyan kártékony tevékenységként fog szerepelni az iskolai tankönyvekben, mint ma a rabszolgakereskedelem. Morálisan számonkérhető-e az a gépkocsi használó, aki dízelt vagy benzint éget el a közlekedésével? Igen, számonkérhető. De érdemes-e az ő vállára helyezni egy globális strukturális probléma következményeit, ahelyett hogy a rendszert, mint tünetegyüttest kritizálnánk? Szerintem nem érdemes. Attól, mert valaki gépjárművet használ, még lehet ökológiailag tudatos és lehet kritikusa a klímaválságnak: és ha közben a saját fogyasztását is képes önkritikusan kezelni, és korlátozni, az szerencsés - de fontosabb, hogy például részt vegyen olyan politikai kezdeményezésekben és mozgalmakban, amelyek a foszilis energiaipar egészét akarják radikálisan felszámolni és megváltoztatni, mert a klímaválságot az képes megállítani; az egyéni fogyasztási döntések sajnos nem.

Személyes zárlat: soha nem állítottam egyetlen nyilvános szereplésemben sem, hogy anyagilag deprivált helyzetben lennék. Nem vagyok - sem módos, sem szegény; magyar viszonylatokban abszolút a felsőközép-osztályhoz tartozom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
youngboy
2021. április 12. 10:32
Ki mondta volna, hogy nincs elég pénzed. Tudjuk, hogy amíg a spekuláns Gyuri bácsidnak van dögivel, neked is jut elég.
Osztap Bender
2021. április 11. 11:44
Az, hogy te hová tartozol, mindannyian jól tudjuk. Az pedig nem a "felsőközép osztály", (helyesen írva a felső középosztály vagy alsó-felső-király-ász), hanem magyarul szólva a buzik csapata. Annak ellenére a cikkben többször előforduló "foszilis" szót fosszilisnek kell írni és mondani. Az pedig aki olyan cikket közöl, amiben helyesírási hibák vannak, az egy hiteltelen seggfej. Hogy tudd miről is beszéltél: "A fosszilis tüzelőanyagok alatt a bányászott szenet, ként és a szénhidrogéneket – kőolajat vagy földgázt – értjük, amelyek lebomlott növények és állatok maradványai."
Pitypangocska
2021. április 10. 20:29
Marci, a hazaárulás napi árfolyamon mennyi bevételt hoz Neked? Gondolom, másból nincs bevételed.
Dénia
2021. április 10. 20:16
Amúgy miből él felsőközéposztálybeli szinten?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!